Home > Toxiinfectia alimentara > Ce tratamente naturiste folosim in toxiinfectia alimentara?

Ce tratamente naturiste folosim in toxiinfectia alimentara?

Tratamente naturiste pentru toxiinfectia alimentara

   Toxiinfectia alimentara, numita la fel de frecvent si intoxicatie alimentara, apare, cel mai adesea, in urma consumului alimentelor de origine animala insuficient tratate termic sau alterate ori a unor cruditati contaminate (castraveti, salata, fructe), a folosirii unor produse fata de care organismul manifesta intoleranta (moluste, mancaruri exotice, combinatii alimentare improprii), a consumului unor produse infestate printr-o procesare efectuata in conditii neigienice, a bautului apei din surse neverificate sau a contactului cu persoanele infestate (cu stafilococ etc.).

   Toxiinfectia alimentara poate fi produsa atat de catre bacterii (E. coli), cat si de catre virusi sau de organisme parazite, precum Giardia lamblia sau Cryptosporidium parvum. Durata si intensitatea simptomelor depind de gradul de infestare, de agentul patogen si de particularitatile organismului gazda (varsta, stare generala, stari speciale).

   In afara de neplacerile digestive determinate de toxiinfectia alimentara, infestarile cu anumiti agenti patogeni (ex. Listeria) pot avea consecinte grave pentru anumite categorii, precum femeile gravide. Alte grupuri vulnerabile, ce necesita monitorizare atenta si interventie medicala grabnica, sunt copiii mici, pacientii cu o imunitate scazuta si batranii.

Atentie la toxiinfectia alimentara! Simptome alarmante…

   Fiindca este greu de gasit vreo persoana care sa nu fi suferit din pricina unei intoxicatii alimentare, simptomele acesteia ne sunt binecunoscute tuturor: diaree (cu o durata de cateva zile), dureri abdominale, stare de slabiciune, greturi si varsaturi. Acestea sunt simptomele clasice care, in cazul persoanelor cu organisme robuste (adultii sanatosi), nu pun mari probleme si se vindeca rapid cu tratamente simple, un regim alimentar restrictiv si o hidratare adecvata.

   In alte cazuri, cand simptomele sunt intense sau atipice (incluzand cefalee, tulburari de vedere, vertij, probleme psihice) se impune interventia urgenta a medicului, intrucat toxiinfectia alimentara poate fi una severa sau agentul patogen poate fi unul extrem de primejdios, asa cum se intampla, de pilda, in botulism.

   La fel de alarmante ar trebui sa fie si situatiile in care deshidratarea este accentuata (cu urinari putine sau absenta mictiunii), frecventa scaunelor este extrem de mare, consistenta materiilor eliminate este una apoasa sau se constata prezenta sangelui in fecale (semn al unor lezari intestinale). Periculoase sunt si situatiile cand apar starile de lesin sau perturbarea activitatii cardiace (puls rapid, tensiune scazuta).

   Daca diareea dureaza prea mult, deshidratarea organismului este inevitabila. De aceea, prezentarea la medic se va face fara amanare daca acest simptom se prelungeste mai mult de 4-6 ore, la sugari, mai mult de o zi la copiii de varsta scolara si peste 2 zile la adulti.

Tratamente naturiste pentru toxiinfectia alimentara

   Daca pierderile de lichide prin voma si diaree sunt sporite, trebuie asigurat, in primul rand, un aport hidric satisfacator. In general, daca varsaturile dureaza mai mult de 24 de ore este necesar consultul medical. Cat priveste aportul alimentar, ar fi bine sa tinem seama de semnalele organismului, legate de prezenta sau absenta apetitului.

   Dupa ce simptomele toxiinfectiei alimentare s-au redus si reapare senzatia de foame, vom incepe cu alimente usoare (piureuri de legume, fainoase), evitand, o perioada, grasimile animale sau vegetale, lactatele si produsele ori combinatiile ce ingreuneaza digestia. Atat aportul hidric si cel alimentar vor fi frecvente si repartizate fractionat.

   Tinctura de musetel este indicata in infectiile gastro-intestinale, deoarece domoleste colicile abdominale. O vom prepara din 20 g flori de musetel maruntite, amestecate cu 100 ml de alcool de 70 de grade. Sticla se astupa, iar amestecul va fi lasat 10 zile la macerat. Se administreaza cate 10 picaturi intr-o lingura cu apa, din 4 in 4 ore. Din infuzia de musetel (10 g de flori la 250 ml de apa) se beau cate 500 ml pe zi, fractionat. Este antiseptica, anestezica si antiinflamatoare.

   Tinctura de galbenele este una dintre cele mai bune tratamente naturiste pentru toxiinfectia alimentara. Se obtine din 20 g de flori, amestecate cu 100 ml de alcool (alimentar) de 70 de grade. Se lasa amestecul la macerat timp de 8-10 zile. Se iau cate 10 picaturi de tinctura in putina apa, din 2 in 2 ore.

   Infuzia de patlagina are efecte antidiareice, antibiotice si bactericide. Se obtine adaugand 1-2 lingurite de planta la o cana de apa clocotita. Se beau 2 cani pe zi.

   Infuzia de izma buna are o actiune antidiareica si antispastica. Se prepara adaugand 20 g de planta la 600 ml de apa clocotita. Se infuzeaza 15 minute si se bea fractionat, pe parcursul unei zile.

   Infuzia de roinita este recomandata pacientilor cu dureri abdominale si o stare de agitatie. Adaugam 15 g de pulbere obtinuta din frunze la 500 ml apa clocotita. Se infuzeaza 15 minute si se bea fractionat, pe parcursul unei zile.

   Ceapa si usturoiul consumate ca atare au efecte de protectie hepatica, antivirale si antibiotice, fiind indicate in caz de diaree, dizenterie si balonari. Usturoiul poate fi consumat si sub forma de extract.

Autor: Tomi Tohaneanu, editor la revista Tratamente naturiste

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.