Home > Astenia si oboseala cronica > Tratamente naturiste pentru astenia nervoasa

Tratamente naturiste pentru astenia nervoasa

tratamente naturiste pentru astenia nervoasa

   Astenia nervoasa este o afectiune specifica persoanelor care depun o munca intelectuala sustinuta. Boala se caracterizeaza printr-o stare subiectiva de oboseala intensa si prelungita, insotita de epuizare fizica si mentala, de vlaguire sufleteasca aparuta pe fond nevrotic si de lipsa de tonus adecvat pentru o activitate sustinuta. Astenia nervoasa nu trebuie confundata cu oboseala deoarece, spre deosebire de aceasta, ea nu dispare dupa repaus.

   La bolnavii cu astenie nervoasa activitatea mintala se desfasoara deficitar, pacientii depunand un efort suplimentar pentru a se putea concentra. Astfel, randamentul la munca al acestora este foarte scazut, aparand senzatiile de “cap greu” si de “minte incetosata”. Pacientul este aproape mereu obosit, puterea de memorare si de concentrare a atentiei scade foarte mult, somnul este neodihnitor si apar deseori vise urate.

   Pe langa aceste simptome specifice sistemului nervos, pacientii cu astenie nervoasa pot prezenta si afectari gastrice pe fond nervos, aparand colita, diareea, constipatia sau nevroza gastrica.

Cauzele asteniei nervoase

   Principala cauza ce provoaca astenia nervoasa este excesul de munca intelectuala. Cu toate acestea, stresul zilnic, zgomotele puternice, variatiile de luminozitate, obsesiile sau tracasarile pot si ele provoca epuizare nervoasa.

Prevenirea asteniei

   Tratamentul profilactic al asteniei nervoase consta in evitarea eforturilor mari si sustinute, atat fizice cat si intelectuale. In formele usoare si recente ale bolii se impune o reducere a orelor de munca sau chiar o schimbare a serviciului. De asemenea, se va cauta eliminarea starilor conflictuale si discutiile contradictorii.

Tratamente naturiste pentru astenia nervoasa

– In cazurile in care pacientul prezinta somnolenta accentuata, se vor administra alimente cu calitati stimulente si vitaminizante (in special cu vitamina C) precum sucurile de legume si fructe, telina, catina si caise. Pentru completarea cu vitamine se indica consumul zilnic a 20 g de polen de albine o perioada de 30 zile sau de 20 g de drojdie de bere pe zi. Acestea sunt doua produse care pot aduce in organism o serie de vitamine naturale si sunt foarte sanatoase, oricine putand sa faca aceasta cura.

– In situatiile cand predomina irascibilitatea crescuta, este indicat sa se foloseasca remedii calmante precum talpa gastei, paducelul sau valeriana.

– Beti zilnic suc de macris care are un efect inviorator si va va creste pofta de mancare.

Maceratul rece de angelica se recomanda pentru a calma starile depresive, astenia nervoasa si chiar starile de isterie. Beti cate 4 cani de macerat pe zi timp de minim o luna. In cazul in care apare si anxietatea luati si 3-4 linguri de pulbere de sunatoare pe zi, cu putina apa.

Tratamentele cu argila sunt foarte utile la bolnavii afectati de astenia nervoasa, deoarece curata organismul de toxine si furnizeaza cateva oligoelemente (magneziu, crom, cobalt) extrem de valoroase pentru cresterea tonusului fizic si psihic.

Maghiranul este o planta antidepresiva care se recomanda mai ales in momentele de impas psihologic, de tristete sau de afectare sufleteasca. Puneti o lingurita de pulbere intr-o cana de apa clocotita si lasati 15 minute, dupa care filtrati. Beti 2-4 cani de infuzie fierbinte intr-un interval de 2 ore, efectul fiind relaxarea musculara si psihica.

Infuzia de cerentel vindeca depresia, astenia nervoasa si melancolia, deoarece stimuleaza sistemul nervos central, intaresc psihicul si ajuta la recapatarea tonusului si a bunei dispozitii. Faceti cure de 6 saptamani in care beti zilnic cate 2 cani, urmate de 2 saptamani pauza.

Cura cu fragi este o solutie foarte buna pentru a trata astenia nervoase, mai ales pe timp de vara. Fragii combat moleseala, scad tensiunea arteriala care ar putea fi marita in conditii de stres si tonifica sistemul nervos. Se recomanda o astfel de cura pe parcursul a 7 zile.

Busuiocul imbunatateste starea psihica deteriorata si are actiune invioratoare si usor euforizanta. Busuiocul mareste si capacitatea de control asupra emotiilor si reduce sensibilitatea la stres. Se recomanda o cura de minim 14 zile in care luati cate o lingurita rasa de busuioc cu apa de 4 ori pe zi. Pulberea se tine sub limba 10 minute pentru ca extractele din compozitia ei sa isi faca efectul, iar apoi se inghite.

– Preparati un macerat din 20 de linguri de seminte de marar care se pun intr-un litru de vin rosu si se lasa sa stea timp de 8 zile. Filtrati apoi preparatul si beti dupa fiecare masa cate un paharel. Remediul are un excelent efect intaritor asupra sistemului nervos.

– Nu in ultimul rand, un tratament extraordinar pentru minte si trup este reprezentat de curele de aer bogat in oxigen care elimina starile de depresie si de astenie, facand mintea limpede si clara. Faceti o cura de 12 zile cu aer de padure, facand plimbari in paduri de brad, fag, stejar sau salcam, recomandat fiind dupa-amiaza intre orele 14 si 19, perioada in care este cel mai puternic aer oxigenat.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.