Home > Balbaiala > Balbaiala la copii

Balbaiala la copii

   Balbaiala reprezinta o tulburare de vorbire in care fluenta normala a pronuntarii cuvintelor este intrerupta de repetitii frecvente sau de prelungirea unor sunete, silabe sau cuvinte intregi. De asemenea, de multe ori persoanele balbaite prezinta inabilitatea de a incepe pronuntia cuvantului.

   Intreruperile in vorbire cauzate balbaielii pot fi insotite de clipiri frecvente ale ochilor, de tremuraturi ale buzelor sau ale mandibulei sau de alte comportamente care arata stradania persoanei de a se exprima. Anumite situatii, cum ar fi vorbirea la telefon sau in fata unui grup de persoane, pot determina inrautatirea balbaielii. In opozitie, in situatii precum cantatul sau vorbirea de unul singur pot imbunatati fluenta vorbirii.

   Balbaiala mai poarta si denumirile de balbutie sau balbism.

   Vorbirea normala – mecanismul de producere

   In mod normal vorbirea se produce datorita unor miscari musculare coordonate, care implica respiratia, fonatia si articularea gatului, palatului (cerul gurii), limbii, buzelor si dintilor. Aceste miscari musculare sunt initiate, coordonate si controlate de catre creier si sunt monitorizate prin simtul auditiv si simtul tactil.
   Inainte de a incepe pronuntia cuvintelor, o persoana trage aer in piept. In acel moment coardele vocale (care sunt localizate in laringe si au forma a doua benzi de tesut muscular) se apropie una de alta. Aerul retinut in plamani este eliberat gradual si trece prin coardele vocale usor inchise, determinand astfel vibratia lor si producand vocea. Sunetul vocii trece prin laringe si faringe si este directionat spre gura, unde mandibula, limba si buzele se misca intr-un mod precis pentru modificarea sunetelor si aparitia cuvintelor.

   Balbaiala apare de 3 ori mai frecvent la baieti decat la fete

   Balbaiala poate afecta persoanele de orice varsta, insa ea apare mai frecvent la copiii mici, intre 2 si 6 ani, adica in perioada in care se dezvolta limbajul. Studiile statistice indica faptul ca baietii au un risc de 3 ori mai mare de a face balbism decat fetele. Majoritatea copiilor, totusi, depasesc aceasta afectiune, astfel ca doar aproximativ 1% din adulti prezinta aceasta afectiune.

   Stiati ca celebritati precum primul ministru britanic Winston Churchill, actrita Marilyn Monroe sau actorul Bruce Willis au avut probleme cu balbaiala ?!

   Cauzele balbaielii

   Cauzele aparitiei balbaielii sunt diverse. Medicii specialisti afirma ca exista motive sa credem ca multe forme de balbaiala sunt determinate genetic.

   Una din cele mai frecvente forme de balbism este cea care apare la copii in perioada in care acestia sunt in plin proces de formare a limbajului, atunci cand abilitatile de vorbire ale copilului sunt insuficient dezvoltate pentru a implini nevoile sale de verbalizare. In acest caz s-a constatat ca balbaiala apare atunci cand copilul cauta si se straduieste sa pronunte cuvantul corect.
   O alta forma comuna de balbaiala este cea neurologica (balbismul neurogen). In acest caz creierul nu poate coordona adecvat diferitele componente ale mecanismului vorbirii datorita unor probleme de semnalizare intre creier si nervi sau musculatura. Cauza producerii acestei afectiuni poate fi aparitia unui accident vascular cerebral sau a unui alt tip de leziuni cerebrale.
   Alte tipuri de balbism sunt cele psihogenice, care isi au originea in mintea sau activitatea mentala a bolnavului, cum ar fi prin gandire si rationament. Desi la un moment dat s-a considerat ca aceasta ar fi cauza majora a balbismului, acest tip este acum recunoscut la un numar mic de indivizi care se balbaie. Desi persoanele cu balbism pot dezvolta probleme emotionale cum ar fi teama de a cunoaste persoane noi sau de a vorbi la telefon, aceste probleme apar ca rezultat al balbismului, nu ca si cauza al acestuia. Balbismul psihogenic apare ocazional la persoane care prezinta o boala mintala sau la persoane care au experimentat un stres mental sever sau anxietate.
   Clinicienii au observat de mai mult timp ca balbaiala apare la mai multi membri ai aceleiasi familii si ca exista o mare probabilitate ca unele forme ale bolii sa fie, de fapt, ereditare. Totusi, nu au fost identificate gene specifice pentru aceasta afectiune.

   Diagnostic

   Balbismul este de obicei diagnosticat de un medic specialist in patologia vorbirii (logoped). Acesta este specializat in testarea si tratarea afectiunilor vocii, vorbirii si limbajului. Diagnosticul de balbism este pus inRomaniasi de psihiatrul de copii si adolescenti. Diagnosticul se bazeaza pe istoricul afectiunii, cum ar fi momentul debutului si in ce circumstante a aparut, precum si o evaluare completa a abilitatilor de vorbire si limbaj.

   Tratamentul balbaielii

   Exista o varietate mare de tratamente pentru balbaiala, acestea avand darul de a imbunatati fluenta vorbirii. Din pacate insa nu exista nici un tratament care sa vindece balbaiala. Totusi, logopedia poate ajuta la prevenirea aparitiei bolii in perioada in care copilul isi dezvolta vorbirea si poate preveni ca acesta boala sa devina o problema pe tot parcursul vietii.

   Pentru ca vindecarea balbaielii sa se faca cat mai usor, este necesara o evaluare medicala a vorbirii la acei copii care se balbaie mai mult de 6 luni sau la cei la care balbismul este asociat cu comportamente de fortare inainte de a pronunta cuvantul.
   Un rol foarte important in tratarea balbaielii copilului il au parintii. Acestia trebuie sa ofere copilului un mediu relaxant acasa, oferindu-i oportunitati sa vorbeasca. Stabilirea unor momente specifice de-a lungul zilei in care copilul sa poata vorbi cu parintii poate fi de folos.
   Este bine ca parintii sa se abtina de la a critica sau a corecta felul in care vorbeste copilul. De asemenea, evitati sa pedepsiti copilul pentru lipsa de fluenta in vorbire si nu ii cereti niciodata acestuia sa repete cuvantul la care apare balbaiala pana il va pronunta fluent. In schimb, este indicat sa asteptati cu rabdare pana cand copilul pronunta cuvantul pe care vrea sa-l spuna, fara sa incercati sa completati gandurile acestuia si ascultati-l cu atentie atunci cand vorbeste.
   Nu obligati copilul sa vorbeasca cu alte persoane, daca el nu vrea. In plus, este important ca parintii sa vorbeasca rar si intr-o maniera relaxata cu copilul, deoarece copilul va lua ca model parintii si va vorbi si el rar si relaxat.
   Multe din cele mai populare terapii pentru balbaiala persistenta se bazeaza pe reinvatarea vorbirii sau dezobisnuirea de a vorbi intr-un mod incorect. Exista in acest sens diferite programe medicale speciale care se adreseaza si efectelor psihologice pe care le poate determina aceasta afectiune (mai ales teama de a vorbi cu persoane straine sau in public).

   Cercetari in domeniul balbismului

   Cercetarile medicale in acest domeniu exploreaza cai de a imbunatati diagnosticul si tratamentul balbaielii, dar si identificarea cauzelor. Un accent deosebit se pune pe imbunatatirea abilitatilor de determinare a copiilor care vor depasi balbismul si a celor la care afectiunea va dura toata viata. De asemenea, sunt examinate caracteristicile balbismului pentru a identifica grupuri de indivizi care prezinta acelasi tip de balbaiala si care pot avea cauze comune.

   Cercetarile se mai concentreaza si pe localizarea genelor care se presupune ca ar fi implicate in balbismul ce apare la mai multi membri ai aceleiasi familii. Instrumentele medicale moderne, cum ar fi PET (tomografie cu emisie de pozitroni) si IRM (imagistica prin rezonanta magnetica) ofera imagini ale organizarii creierului la pacientii cu balbism. De asemenea, se examineaza eficacitatea tipurilor de tratament si dezvoltarea unor noi terapii.

   Articol documentat de www.SfatulMedicului.ro

   Redactat: Dr. Alexandru Frunza

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.