Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/r52249diet/revista-tratamente-naturiste.ro/wp-content/plugins/siteorigin-panels/inc/styles-admin.php on line 392
Cum combatem crizele de spasme musculare pe care le provoaca tetania - Revista Tratamente naturiste
Home > Tetania (carcei si spasme musculare) > Cum combatem crizele de spasme musculare pe care le provoaca tetania

Cum combatem crizele de spasme musculare pe care le provoaca tetania

   Orice variatie anormala a pH-ului tisular sau sangvin produce alterarea grabnica a starii de sanatate, fie ca ne referim la starea de acidoza, fie la cea de alcaloza.

   Prezenta unei cantitati prea mari de acizi in organism se datoreaza frecvent dietei si este un factor care ne expune la boli infectioase, la afectiuni cronice de temut (cancer, diabet) ori la fragilizarea osoasa. Hiperaciditatea poate fi combatuta, in timp, prin marirea cantitatii de alimente alcalinizante, in principal legume, verdeturi si germeni de cereale. Cum spuneam, nici opusul ei, adica starea de alcaloza (marirea nefireasca a cantitatilor de minerale bazice) nu se poate instaura fara ca organismul sa nu se resimta. Asa pot sa apara simptomele neplacute ale tetaniei, cum ar fi durerile si contractiile musculare, ametelile, transpiratiile reci, tulburarile de ritm cardiac, excitabilitatea, furnicaturile si amortirea degetelor.

   Contractiile musculare din tetanie se produc mai rar la nivel facial, mai des la nivelul palmelor si cateodata, la membrele inferioare. In tetanie, pot aparea si stari de neliniste ori o teama nejustificata (care il poate impiedica pe pacient sa adoarma) sau spasmul faringian (ce intervine in hipocalcemie), insotit de oprirea temporara a ritmului respiratoriu. Alteori, se pot ivi si tahicardia, cefaleea, varsaturile (produse de catre spasmul gastric) si chiar tulburarile comportamentale. Diagnosticul este stabilit pe baza investigatiilor clinice si paraclinice (analize de laborator, electromiograma).

Cum apare tetania?

   Crizele de hipercontractie musculara sunt atribuite modificarilor concentratiilor ionice la nivel neuronal, cu scaderea valorilor ionilor de calciu (Ca) si magneziu (Mg), uneori cu marirea valorilor potasiului (K) si sodiului (Na). Marirea concentratiilor ionilor de Mg si Ca diminueaza excitabilitatea musculara, in timp ce cresterea valorilor K si Na determina un efect opus. Cu toate acestea, manifestarile pot aparea nu doar ca urmare a diminuarii concentratiei de Ca si Mg, dar si a celei de potasiu, asa cum se intampla in hipokaliemie, sau in situatia unui surplus de substante alcaline in corp.

   Asa cum se observa, identificarea etiologiei tetaniei nu este intotdeauna lesne de realizat, mai ales ca pot fi implicate si cauze precum hipoparatiroidia, deficitele nutritionale (hrana denaturata ori carente de vitamina D), infectiile survenite imediat dupa nastere, factorii psiho-emotionali si chiar schimbarile bruste ale climei. Pe de alta parte, tetania poate sa nu fie cauzata de fluctuatia ionilor de calciu, iar atunci am putea vorbi despre spasmofilie, o forma de tetanie normocalcemica.

   In stabilirea diagnosticului de tetanie se foloseste si aplicarea unui garou pe brat, fapt care determina contractura degetelor in asa numita “mana de mamos” sau “semnul lui Trousseau”. O alta metoda de identificare a tetaniei este apasarea nervului facial situat in proximitatea unghiului maxilar, manevra ce determina contractia muschilor de forma circulara care incojoara buzele.

Tetania – Mijloace terapeutice

   Atunci cand spasmele musculare afecteaza in mod sever functia respiratorie, tratamentul va fi efectuat in cadrul serviciului medical de urgente. Va fi vizata asigurarea aportului necesar de oxigen, prin degajarea cailor respiratorii si, apoi, normalizarea valorilor calciului sau, dupa caz, ale magneziului.

   Datorita legaturii existente intre ritmul, durata si profunzimea respiratiei, pe de o parte, si nivelul pH-ului sangvin, pe de alta parte, se recomanda ca, la declansarea crizelor de spasmofilie si a contractiilor musculare, sa respiram intr-un spatiu cu volum restrans, precum causul palmelor plasat in fata gurii si nasului sau, eventual, intr-o punga.

   In general, regimul alimentar al persoanei afectata de crize de tetanie va fi unul lacto-vegetarian, bogat in alimente integrale, mai ales din acelea bogate in calciu (varza, seminte de susan). Vom consuma sucuri de fructe si legume (pere, mere, portocale, sfecla rosie, varza dulce, ceapa, rosii) si vom avea un program adecvat de miscare si odihna. Se vor evita eforturile intelectuale prelungite si solicitarile emotionale epuizante.

   Infuzia din amestec de radacina de valeriana, coada calului, coada soricelului si schinel (Cnicus benedictus), adaugate in parti egale, are efecte antispasmodice si linistitoare. Se adauga 1-2 lingurite de amestec la 250 ml de apa clocotita. Se infuzeaza vreme de 20 minute si se beau 2 cani pe zi.

   Pulberea de coada soricelului se ia in cantitati de cate 2-3 lingurite zilnic, in apa sau lapte. Infuzia se prepara adaugand o lingurita de flori maruntite la 250 ml de apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute, se strecoara si se beau cate 2 cani pe zi, inainte de masa.

   Tinctura de paducel are efect antispasmodic si sedativ. Se pun 20 g de flori, frunze si fructe maruntite la 100 ml alcool alimentar. Se macereaza doua saptamani, dupa care se administreaza in doze de cate 20 picaturi, seara.

   Infuzia de coada calului este remineralizanta. Se pune o lingurita de pulbere de planta la o cana de apa clocotita, se infuzeaza 20 de minute si se consuma de mai multe ori pe zi.

   Taratele de grau se consuma zilnic, aprovizionand organismul cu minerale si contribuind la echilibrarea acido-bazica. Se macereaza 10 linguri de tarate intr-un litru de apa timp de 12 ore, iar preparatul rezultat se bea pe parcursul zilei.

Autor: Tomi Tohaneanu, editor la revista Tratamente naturiste

Redactat de Dr. Frunză Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.