Home > Stresul > Stresul si depresiile profesionale

Stresul si depresiile profesionale

   Se tot vorbeste in ultimul timp despre criza financiara si efectele ei, declansandu-se adevarate fobii in randul populatiei, care nu fac decat sa agraveze starea psihologica. Deocamdata la noi in tara cele mai multe griji le au angajatorii care au resimtit primii lipsa lichiditatilor, scaderea comenzilor, imposibilitatea de a mentine toti angajatii, imposibilitatea obtinerii unui credit si chiar efectuarea platilor catre banci sau bugetul de stat, necesitatea reorientarii activitatii catre alte domenii sau amanarea unor proiecte.

   Din pacate, toate aceste probleme care ii apasa pe oameni duc la modificari ale comportamentului si a starii de sanatate a fiecaruia. Astfel, apar din ce in ce mai mult de insomnii, iritabilitate, probleme cardiace, endocrine, digestive si neurologice, sindrom anxios sau depresiv, modificarea comportamentului alimentar sau dependenta de alcool si tutun care agraveaza si mai mult starea de sanatate.

   Daca majoritatea publicatiilor prezinta recomandari de ordin financiar pentru depasirea crizei, noi va vom oferi o serie de solutii practice usor de aplicat pentru a reusi sa influentam factorii psihologici implicati in modul in care percepem o situatie obiectiva, cum este perioada de instabilitate financiara mondiala. Exista plante care, prin proprietatile lor farmacodinamice, reusesc sa armonizeze sistemul endocrin si de aici planul emotional si creativitatea, somnul si capacitatea de regenerare, circulatia cerebrala si capacitatea de concentrare si atentie, digestia si un metabolism adaptat cerintelor actuale, o buna asimilare a elementelor alimentare precum si o buna evacuare a rezidurilor, imunitatea si rezistenta la stres.

   Mai intelept este sa utilizam acele plante care genereaza diferite stari emotionale pozitive in scop profilactic, inainte de instalarea unor probleme de sanatate generate de temeri si nemultumiri, tocmai pentru a ne adapta mai bine la perioada prin care trecem. Astfel, ne ajutam sa devenim caractere tari, rezistente si adaptabile in orice conditii, evitand depresia, anxietatea, insomnia sau alte probleme cardiace, endocrine, care altereaza in cerc vicios relatiile si capacitatea de munca.

– Pentru problemele cardiace cu risc catre infarct miocardic si accident vascular cerebral se recomanda gemoderivatul din arin negru in combinatie cu gemoderivatul din liliac, care protectejeaza aparatul cardiovascular prin capacitate de regenerare celulara, dar si emotionala si reduc procesele inflamatorii cu tendinta la cronicizare. Se administreaza cate 1 monodoza de 2 ori pe zi, intr-un pahar cu apa, intre mese, minim 1 luna. In plus se va lua Coenzima Q10 forte, ca si combustibil pentru miocard si antioxidant general, cate 1 capsula de 3 ori pe zi, minim 1 luna.

– Sunatoarea, sub forma de ceai sau tinctura, este utila pentru cei foarte atasati de propria imagine si de propriile bunuri, care prefera sa se automarginalizeze pentru a-si proteja interesele, fiind dezamagiti cronici de viata. Sunatoarea aduce regasirea de Sine, increderea in ceilalti si intelegerea lectiilor de viata, fiind cel mai bine indicat in cazurile de depresie. Ea are efect astringent, antiinflamator, antihemoragic, digestiv, favorizand digestia, coleretic-colagog. Se recomanda cate 1 lingurita de tinctura de 3 ori pe zi, intr-un pahar cu apa, de preferat intre mese, minim 1 luna sau 3 cani de ceai.

– Extractul uleios sau tinctura de salvie sublimeaza trairile inferioare in forme superioare de exprimare, aduce control emotional, elevare, rafinament, vindeca ranile emotionale si regleaza functionarea tiroidei si aparatului genital. Se recomanda cate 1 capsula sau lingurita de 3 ori pe zi, cu un pahar apa, de preferat intre mese, minim 1 luna.

– Gemoderivatul din mladite de rozmarin reduce depresia, ajuta la intelegerea profunda a unitatii cu divinitatea si la acceptarea lectiilor de viata si creste vitalitatea, memoria si atentia. Se administreaza cate 1 monodoza  de 2 ori pe zi, dimineata si la pranz, intr-un pahar cu apa, intre mese, minim 1 luna.

– Lemnul dulce este indicat in situatiile in care persoana in cauza traieste un profund sentiment de rusine, umilire si inchistare. Planta ajuta bolnavul sa se elibereze de inhibitii, dizolvand barierele si readucand increderea in resursele proprii. Ea are si efect balsamic, emolient, antiinflamator, cicatrizant si antialgic. Atentie insa, produsele care contin lemn dulce nu se recomanda hipertensivilor si gravidelor, datorita posibilei retentii de apa.

– Busuiocul purifica toate nivelurile fiintei, linisteste si readuce bucuria de a trai persoanelor depresive si supuse stresului profesional, care au uitat sa mai traiasca si pentru implinirea sufleteasca, nu numai pentru ascensiunea sociala si materiala. Busuiocul ajuta memoria si creste capacitatea de atentie, dar are si efect antispastic, antimicrobian, antitumoral si antiinflamator.

– Levantica, roinita, paducelul si Passiflora reduc mania si irascibilitatea, fiind indicate in cazul celor tensionati din cauza tendintei de a se impune cu orice pret si care se „aprind” repede cand cei din jur nu le indeplinesc imediat dorintele. Aceste plante calmeaza, linistesc, induc sentimentul de stabilitate si elimina nelinistea si temerile legate de nesiguranta, fiind excelente adaptogene.

– Pentru cazurile de oboseala, neurastenie si insomnie se recomanda levantica, musetel, roinita, valeriana, passiflora, talpa-gastei, traista-ciobanului, urzica si catina, sub forma de ceai, (3 cani/zi), tinctura (1 lingurita de 3 ori/zi, in apa), capsule(1 capsula de 3 ori/zi). De asemenea, puteti alege si produsele Spirulina cu extract total de Catina (cate 2 comprimate de 2 ori pe zi) si Coenzima Q10 forte (cate 1 capsula de 3 ori pe zi). Acestea regenereaza, armonizeaza, vitalizeaza si adapteaza organismul la stresul cotidian, regland ritmul somn-veghe.

– Sportul ajuta mintea si corpul. In paralel cu administrarea plantelor terapeutice, se recomanda plimbarile in aer liber, practicarea sportului sau dansului, deoarece miscarea efectuata minim 30 minute declanseaza eliberarea de endorfine, hormoni produsi de creier care induc starea de bine si de multumire interioara, reduc durerea si adapteaza corpul la stres. Astfel veti obtine o stare de armonie interioara care permite adaptarea la orice oscilatii financiare, acceptarea si intelegerea lectiilor de viata, puterea unui nou inceput si orientarea catre ganduri pozitive ce atrag conjuncturi favorabile.

Autor: Dr. Corina Raducea

Redactat: Dr. Alexandru Frunza

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.