Home > Terapii alternative > Ozonoterapia sau terapia cu ozon

Ozonoterapia sau terapia cu ozon

37-07-Ozonoterapia sau terapia cu ozon

   Ozonoterapia reprezinta un tratament revolutionar, cu actiuni vindecatoare remarcabile si cu efecte pe termen lung. Ea si-a dovedit eficienta in numeroase domenii medicale, tratand problemele reumatismale, infectiile, cancerul, problemele vaselor de sange (arterite, ulcere venoase si arteriale), bolile autoimune (astm bronsic, scleroza multipla, poliartrita reumatoida, psoriasis), bolile ficatului (hepatite cronice, ciroze) si problemele dermatologice (fiind folosita pentru eliminarea ridurilor sau pentru modelarea corporala).

   Ozonul este un gaz odorant de culoare albastrie, a carui molecula se compune din trei atomi de oxigen.

Cum actioneaza ozonoterapia?

   Efectele ozonoterapiei se datoreaza faptului ca ozonul stimuleaza sistemele anti-oxidante proprii ale organismului, reduce efectele distructive ale radicalilor liberi (imbatranirea, producerea tumorilor sau a inflamatiilor reumatismale), intensifica actiunea enzimelor prin oxigenarea intensa a celulelor, are caracter antiinflamator, stimuleaza metabolismul lipidelor, glucidelor si proteinelor si intareste sistemul imunitar.

  De asemenea, ozonul potenteaza actiunea substantelor medicamentoase administrate in cadrul tratamentelor diferitelor boli, permitand reducerea efectelor secundare pe care acestea le produc, cu pastrarea efectului lor pozitiv timp mai indelungat.

Indicatiile medicale ale terapiei cu ozon

   De efectele favorabile pe care le ofera ozonoterapia se pot bucura atat copiii, cat si adultii, atat bolnavii, cat si persoanele sanatoase care vor sa previna aparitia diferitelor afectiuni. Terapia cu ozon poate constitui terapie unica sau se poate asocia cu alte terapii, fiind lipsita de contraindicatii sau efecte adverse. Ea se efectueaza in cabinete medicale specializate, conform unor protocoale de lucru stabilite de Societatea Medicala de Ozonoterapie, protocoale ce sunt incluse in soft-ul de lucru al Generatorului de ozon, fapt ce exclude posibilitatea unor erori de dozare a gazului.

Oase si articulatii – terapia cu ozon are rezultate spectaculoase in reumatism, lombosciatica, gonartroza, spondiloza cervicala si hernia de disc, fiind mult mai eficienta decat utilizarea antiinflamatoarelor steroidiene si nesteroidiene. Ozonul actioneaza prin reducerea rapida a inflamatiilor, refacerea si cresterea mobilitatii articulatiilor (prin infiltratii intraarticulare), refacerea tesutului osos si calmarea durerilor.

– In cancer ozonul previne dezvoltarea tumorilor si a metastazelor, sustine si imbunatateste efectele citostaticelor si radioterapiei, permitand astfel reducerea dozelor pentru acestea si eliminarea efectelor lor foarte neplacute (greata,voma, caderea parului, oboseala etc).

– In hepatitele virale cu virus B sau C ozonul are efect de regenerare a celulelor hepatice si de eliminare a virusului.

Bolile vasculare – in arterite, stari post-infarct miocardic si post-accident vascular cerebral ozonoterapia ajuta sangele sa poata patrunde prin vasele capilare mici si de a strabate mai usor arterele obstruate. De asemenea, ulcerele venoase si arteriale sunt vindecate prin imbunatatirea circulatiei, stimularea metabolismului local si drenajul limfatic.

La copii ozonoterapia sporeste capacitatea de invatare, potenteaza efectele hormonului de crestere si permite o dezvoltare armonioasa. In plus, ozonoterapia se foloseste la copii, dar si la varstnici, pentru stimularea sistemului imunitar si pentru distrugerea virusurilor, bacteriilor si fungilor si pentru recuperarea rapida dupa starile gripale sau infectioase.

In bolile autoimune concentratia mare a ozonului are rol imunomodulator, permitand imbunatatirea starii generale si chiar vindecarea.

– Ca efect de modelare corporala, in obezitate si celulita, ozonul favorizeaza arderile locale si imbunatateste drenajul limfatic, ceea ce conduce la disparitia edemelor si a aspectului de “coaja de portocala”. Ozonul impiedica si peroxidarea lipidelor in toate tipurile de celulita si elimina ridurile prin refacerea fibrelor de colagen si elastina din piele.

La persoanele obosite si la sportivi ozonoterapia faciliteaza o circulatie sangvina cerebrala si musculara mai buna si mareste performantele fizice si intelectuale.

Dr. Roxana Ionescu, medic primar cu competenta in ozonoterapie, acupunctura si apifitoterapie

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.