Home > Plante A-Z > Rubarba (reventul) are efect laxativ si stimuleaza pofta de mancare

Rubarba (reventul) are efect laxativ si stimuleaza pofta de mancare

38-16-Rubarba, Rheum palmatum

   Rubarba (Rheum palmatum si Rheum officinalis din Familia Polygonaceae) este una dintre cele mai vechi plante medicinale cunoscute de omenire. In China ea este amintita cu 3.000 de ani i.e.n., iar Dioscoride, Galen si Pliniu, precum si medicii arabi din Evul Mediu o cunosteau si o pretuiau pentru proprietatile sale purgative, stomahice si tonice.

Istoric si intrebuintari:

   In medicina se folosesc speciile Rheum palmatum si Rheum officinalis. Ambele specii sunt originare din nordul Chinei si Podisul Tibet unde cresc spontan la altitudinea de 2500-3000 m altitudine.

   In trecut reventul venea in Europa din China prin 3 cai comerciale: Turkestan-Marea Caspica-Rusia (fiind cunoscut sub numele de revent rusesc), Persia-Siria (reventul sirian) si India-Marea Rosie-Alexandria (reventul egiptean). Din anul 1653 pana in 1918 Rusia obtine monopolul comertului cu revent. Dupa 1918 China incepe sa exporte direct pe piata mondiala acest produs sub denumirile de Shenzi, Canton sau Sanhai.

   Pentru a usura aprovizionarea cu radacina de revent, in secolul XIX s-a cautat aclimatizarea plantei in Europa. Acest fapt s-a realizat numai dupa 1871, cand Prejevalski, aflat in misiune in Tibet, reuseste sa aduca seminte de R. Palmatum din regiunea Tangut. Acest material este cultivat de Maximovici in gradina botanica din Petersburg. Aproximativ in acelasi timp, consulul Frantei in China trimite in tara seminte recoltate de la cealalta specie oficinala, denumita Rh. Officinale Baillon. Ambele specii au inceput sa fie aclimatizate in cadrul diferitelor gradini botanice din Europa si apoi s-a incercat introducerea lor in cultura.

   In prezent, in medicina cel mai frecvent sunt folosit radacinile si rizomul de revent, din care se prepara diferite produse farmaceutice (pudre, extracte apoase, tincturi sau siropuri) cu proprietati laxative si purgative.

Descrierea plantei Rheum palmatum:

   Rubarba este o planta perena, erbacee. Ea are un sistem radicular format dintr-un rizom si din numeroase radacini carnoase, lungi, maronii la exterior si galbene-portocalii in interior, cu un diametru care variaza intre 2-5 cm.

   In primul an planta formeaza numai o rozeta de frunze cu suprafata aspra si cu nervuri proeminente. Incepand cu al doilea an apare si tulpina cilindrica, inalta 170-250 cm si goala in interior. La fiecare nod al tulpinii se observa frunze de dimensiuni mai mici. Tulpina poarta in varful ei un panicul florifer, cu flori mici, de culoare purpuriu-inchis. Planta infloreste in perioada mai-iunie.

   Fructul este o nucula de culoare bruna sau bruna roscata, lunga de circa 1 cm si lata de 6-8 mm, care prezinta 3 muchii continuate cu aripi.

Rubarba (Rheum palmatum) in medicina:

   In functie de doza administrata, rubarba poate avea diferite actiuni medicale:

Actiune laxativa – in doze mici (0,25-0,50 g pe zi) rubarba este un laxativ deosebit de eficient deoarece stimuleaza musculatura intestinala si creste absorbtia apei si a electrolitilor. Se poate folosi o infuzie din 1,5 lingurite de praf de radacina de planta care se pun la 250 ml apa clocotita. Se va acoperi pentru 10 minute, dupa care se strecoara si se pot consuma in functie de afectiune 1-3 cani pe zi.

   Cu toate ca efectul laxativ al rubarbei este foarte bun, folosirea acestui remediu nu trebuie sa depaseasca 10 zile consecutive deoarece exista pericolul aparitiei unor afectiuni precum diareea sau colita sau se poate declansa scaderea nivelului de potasiu din sange.

Actiunea purgativa a rubarbei este determinata de derivatii antracenici din compozitie. Se vor folosi 0,25-1 g pe zi de pulbere sau se va prepara o infuzie din 2 lingurite de praf de radacina la 250 ml apa clocotita. Atentie, reventul nu se va administra bolnavilor cu constipatie rebela, deoarece purgatia este de cele mai multe ori urmata de constipatie.

Detoxifierea organismului – preparatele din Rheum palmatum stimuleaza eliminarea ureei si a metabolitilor azotati prin actiunea directa a plantei asupra rinichilor.

Sistemul digestiv – in doze mici, rubarba are actiune tonic aperitiva, datorita derivatiilor tanoidici. Planta se intrebuinteaza pentru combaterea indigestiilor, constipatiei si diareei, pentru stimularea apetitului si pentru tratarea afectiunilor stomacului, ficatului si veziculei biliare (atonie gastrica, dizenterie, dispepsie, dischinezie biliara, dureri gastrice). De asemenea, rubarba trateaza si bolile intestinale (helmintiaze, colite, parazitoze intestinale).

   Ca tonic digestiv, Rheum palmatum se administreaza in cantitati de 0,05-0,10 g pe zi, iar ca stomahic (pentru favorizarea digestiei gastrice) cate 0,01-0,05 g de pulbere.

   Pentru tratarea constipatiei, se poate utiliza un decoct preparat din 20 g planta uscata sau 40 g planta proaspata care se fierb in 750 ml apa la foc mic, pana cand lichidul scade pana la 500 ml. Se consuma seara devreme cate 50-100 ml de decoct.

   Pentru stimularea poftei de mancare, se vor lua cate 10 ml din decoctul descris anterior, de 2 ori pe zi.

Alte afectiuni in care este indicat tratamentul cu rubarba sunt si afectiunile inflamatorii ale micului bazin, alcoolismul, anemia, anorexia, astenia sau varicele. Se poate utiliza tinctura preparata din 50 g planta maruntita la 250 ml alcool alimentar de 70 de grade, care se va lasa timp de 15 zile, dupa care se strecoara si se pune apoi in sticle de capacitate mica, la rece.

Contraindicatii:

   Rubarba se contraindica la bolnavii care sufera de procese inflamatorii cu constipatie cronica, hemoroizi, cistita, obstructii intestinale, artrita, boli renale sau probleme urinare. Rubarba nu trebuie administrata simultan cu alte laxative. Se interzice utilizarea plantei la copii de sub 10 ani si la femei in timpul sarcinii si alaptarii.

Autor: Dr. biochimist Eugen Giurgiu

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.