Salata (Lactuca sativa din Fam. Compositae sau Fam. Asteraceae) este o planta erbacee, anuala, legumicola, cultivata din cele mai vechi timpuri de egipteni, greci si romani.
De la salata se cunosc 3 varietati: salata de capatana (Lactuca sativa var.capitata), marula (Lactuca sativa var. longifolia) care formeaza capatani alungite si salata de foi (Lactuca sativa var. crispa) care nu formeaza capatana.
Descrierea plantei:
Planta Lactuca sativa are o radacina pivotanta care se intinde in sol pana la 60-70 cm adancime, formand ramificatii laterale pe o raza de 10-15 cm. Capatana de salata este formata din frunze glabre, cu petiolul scurt, margini netede si culoare verde de diferite nuante. Tulpina florala este inalta de 100-120 cm, este puternic ramificata, glabra si cilindrica. Florile de salata sunt galbene, hermafrodite si grupate in capitule mici ovoidal-cilindrice. Planta infloreste in lunile iulie-august. Fructul salatei este o achena mica de culoare alb-argintie, cafenie sau neagra.
Salata in traditia populara:
In popor, Lactuca sativa mai este cunoscuta si sub numele de laptiuca, laptuc, laptunga, morob, morule, salata cu capatana, salata marule, salata creata, salatra sau selatra.
La tara, frunzele de salata erau fierte pana dadeau intr-un clocot si se foloseau la diferite afectiuni ale pielii. Femeile isi faceau masti cosmetice cu salata si le foloseau aproape zilnic pentru estomparea efectelor imbatranirii, salata avand efect de a inmuia si catifela pielea.
Salata reduce libidoul exagerat
Salata contine o serie de substante chimice naturale cu rol hormonal, asemanatoare hormonilor estrogeni feminini. Acestia confera un efect anafrodisiac, de sedare sexuala, util in cazurile de hiperexcitabilitate sexuala, motiv pentru care salata a fost considerata in popor un leac monastic care diminueaza pasiunile fizice si ajuta la controlul simturilor. De asemenea, salata reduce cantitatea de sperma la barbat si fluxul menstrual la femei si provoaca sau favorizeaza menstruatia intarziata.
Salata este unul dintre cele mai bune sedative naturale
Consumata mai ales seara, salata contribuie la stergerea urmelor stresului de peste zi si are calitatea de a induce un somn fiziologic. Ea diminueaza senzatia de durere si calmeaza starile de excitatie cerebrala. Sarurile de magneziu din salata, alaturi de vitamina B9 sau acidul folic, constituie un stimulent al celulelor si un reechilibrant nervos. Prin asocierea salatei (care contine un sedativ natural numit lactucarium) cu pastele fainoase (care contin glucoza) rezulta niste compusi antistres care ajuta la inducerea somnului.
Salata stimuleaza digestia
Sarurile de magneziu sunt foarte eficiente si in tratarea tulburarilor digestive, in special a celor hepatobiliare. Salata previne si elimina spasmele muschilor intestinali, stimuleaza secretiile salivare si gastrointestinale, creste eliminarea bilei in intestin (fiind un bun drenor hepatic indicat chiar si in litiazele biliare), usureaza digestia si faciliteaza defecatia.
In caz de constipatie se recomanda adaugarea uleiului de masline in salata si acrirea ei cu suc de fructe verzi (corcoduse, prune, caise). Salata verde, avand un volum mare, joaca in acest caz rolul unui piston care impinge continutul intestinului si il curata. Acest efect se datoreaza in principal mucilagiilor din compozitia salatei, care ajuta la normalizarea tranzitului intestinal si a digestiei, fiind un real ajutor sub forma de laxativ.
Persoanelor care sufera de digestie lenta li se recomanda sa consume cu un sfert de ora inainte de masa salata verde acrita din belsug cu otet de mere si presarata cu putin piper negru. Efectul este garantat.
In caz de obezitate se consuma salata verde atat inainte de masa, cat si in timpul ei, cu alte feluri de mancare. Daca veti reusi sa consumati 500 g de salata pe zi veti constata dupa o saptamana o scadere sensibila a greutatii. Motivul?! Accelerarea proceselor de eliminare, reducerea volumului de hrana bogata in calorii si, nu in ultimul rand, o reglare spontana a apetitului.
Salata si eliminarea toxinelor
Substantele cu gust usor amarui din frunzele salatei au proprietati miraculoase de eliminare a toxinelor, mai ales atunci cand sunt consumate in cantitati mari. Ele stimuleaza si dreneaza ficatul, intensifica tranzitul intestinal, inlatura atonia (lenea) organelor interne, curata vasele de sange si regleaza activitatea anumitor glande endocrine. In plus, planta actioneaza asupra epiteliului renal, marind cantitatea de urina eliminata si o data cu ea si eliminarea din organism a substantelor toxice.
Salata in tratarea cancerului
In medicina calugareasca, alaturi de semintele de dovleac, Lactuca sativa este un remediu purificator exceptional, fiind folosita pentru vindecarea unei vaste game de boli, de la simple colite la temutul sifilis sau cancer. Sarurile de magneziu din salata intarzie imbatranirea si combat cancerul. Salata mai contine si cantitati mari de aminoacizi si mucilagii care sunt foarte utile in special in cancerul pulmonar.
Salata verde ajuta vasele de sange
Lactuca sativa contine saruri de iod cu efect antisclerotic mai ales asupra vaselor cu diametru mare, fluidifica sangele, curata vasele, micsoreaza cantitatea de zahar din sange si scad colesterolul din sange, prevenind ateroscleroza. Salata poate trata si hematuria (pierderea sangelui prin urina), tromboflebita si arterita obliteranta. Se consuma salata verde, asezonata cu uleiuri obtinute prin presare la rece si otet de mere.
Mai mult, frunzele de salata au in compozitie si saruri de zinc care au efect benefic in formarea globulelor rosii. De aceea, se recomanda sa se consume salata in combinatie cu carnea rosie, care este sursa importanta de fier, element indispensabil sintezei globulelor rosii. De altfel, salata contine vitamina C, care faciliteaza absorbtia fierului.
Salata si afectiunile oaselor si articulatiilor
Sarurile de cupru ale salatei sunt indispensabile vietii celulelor si formarii oaselor. Ele au actiune antiinflamatorie, iar impreuna cu vitamina C din salata intervin favorabil in afectiuni reumatice (guta, reumatism).
In plus, Lactuca sativa contine si saruri de fosfor care se combina cu vitamina D si mentin la valori normale calciul din oase. Se recomanda consumul de salata si branza, aceasta combinatie fiind ideala pentru fixarea calciului.
Infectiile tratate cu salata verde
Vitaminele A, B, C, D, E si sarurile de arsen din aceste frunze dau organismului rezistenta la infectiile cu virusuri. O portie de salata aduce organismului tot atata vitamina C cat o portocala. Dintre infectiile tratate cele mai frecvente sunt cele respiratorii (ex. bronsita). Secretul reusitei tratamentului este sa mancati cantitati suficiente de salata zilnic si sa beti multe lichide (apa de izvor, ceai de banutei ori de papadie).
Consumul a 2-3 cani de decoct din 4-6 g de seminte de salata verde puse la o ceasca de apa se recomanda in tratamentul astmului.
Alimentul frumusetii
Datorita bogatiei in carotenoizi si vitamina C, Lactuca sativa poate fi considerata ca un “aliment al frumusetii” daca se asociaza cu un ulei bogat in vitamina E (de floarea-soarelui sau de alune).
Extern, frunzele crude de salata pot fi aplicate calde pe piele pentru tratarea afectiunilor dermatologice. Nu in ultimul rand, frunzele se pot folosi si la bai de ochi in caz de boli oculare.
Stiati ca …
– Pentru a obtine un rezultat terapeutic bun medicii recomanda un consum minim zilnic de 150 g salata pe stomacul gol inainte de fiecare masa.
– Salata trebuie asezonata numai cu ingrediente naturale: ulei de floarea-soarelui sau de masline presat la rece, otet natural de mere sau suc de lamaie proaspat stors si sare grunjoasa.
– Intr-o cura de primavara nu trebuie sa se consume in paralel cu salata alimente care sa ne impovareze organismul cu toxine, cum ar fi carnea, prajelile, produsele de patiserie ori aditivii sintetici. Inlocuiti-le cu orez integral, paste fainoase sau fulgi de grau, porumb sau ovaz.
– Cel mai eficient in tratament este sucul de salata care se poate consuma zilnic cate 600 ml in 3 reprize, intotdeauna inainte de mesele principale.
– Ideal ar fi sa consumam salata la maxim 15 minute de la preparare, pentru ca altfel principiile active se deterioreaza. Pentru a revigora frunzele este suficient sa le introduceti intr-un vas cu apa calduta pentru 30 minute, apoi se zvanta si se consuma imediat.
Autor: Dr. biochimist Eugen Giurgiu
Redactat de Dr. Frunza Alexandru