Sanziana galbena (Galium verum din Fam. Rubiaceae sau Fam. Asteraceae) este o planta ierboasa, comuna care creste prin fanete, livezi si margini de padure.
Cunoscuta in popor si sub numele de dragaica sau floarea Sfantului Ioan, planta Galium verum isi trage numele de la sarbatoarea de Sanziene din 24 iunie, una dintre cele mai iubite sarbatori de vara. Cu acest prilej, fetele aduna florile galben-aurii de sanziene in buchete si coronite cu care impodobesc portile, usile si ferestrele caselor, in credinta ca ele ocrotesc gospodaria si aduc noroc, belsug si sanatate.
Sanzienele galbene (Galium verum) in traditia populara
In terapeutica se folosesc florile sau planta intreaga recoltata in timpul infloririi. In popor, roua de pe plante culeasa la Sanzaiene se folosea pentru dureri la ochi. Plantele se puneau in scaldatorile copiilor debili, iar fierte in apa, cu lapte, se foloseau contra erizipelului. Plantele plamadite in rachiu se luau contra colicilor abdominale. In Oltenia, zeama de sanzaiene pisate se folosea contra frigurilor.
Ce actiuni farmaceutice are planta Galium verum
Partile aeriene ale plantei, in special frunzele cu inflorescenta, au foarte multe principii active cu calitati farmacologice (tanin, acid citric, enzime, glucozizi flavonici si saponine).
Sanzienele au proprietati anticancerigene, fiind utile in tratamentul cancerului limbii, laringian, de piele, de tiroida si de paratiroida.
Tratamentele naturiste cu sanziene ajuta la tratarea afectiunilor pielii (acnee, pete pe piele, eruptii, furuncule, erizipel, plagi, rani care nu se inchid sau rani supurande) datorita calitatilor cicatrizante si antiseptice.
Planta Galium verum este un bun calmant psihic, in special la starile de excitatie cerebrala, isterie, nervozitate, nevroze, stari de oboseala si slabiciune, epilepsie sau vertijuri. De asemenea, ea sedeaza si regleaza metabolismul glandei tiroide.
Alte probleme medicale tratate cu sanziene sunt afectiunile uterine, renale (planta are efect diuretic), digestive (diaree, enterita, enterocolita) sau respiratorii (probleme ale coardelor vocale, tuse convulsiva etc.).
Moduri de folosire ale plantei Galium verum:
– Infuzia de sanziene – puneti 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita, acoperiti 15 minute si strecurati. In cancer sau in bolile vezicii urinare se aplica extern de 4-6 ori pe zi comprese calde inmuiate in ceaiul preparat, iar in tuse convulsiva, ulcer sau litiaza renala se consuma 2-3 cani de ceai pe zi.
– Decoct de sanziene concentrat – 4 lingurite de planta se pun la 250 ml apa si se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoara. Decoctul se foloseste la spalaturi si comprese pentru ranile supurate, spaland local cu un tampon de vata inmuiat.
– Sucul de sanziene obtinut din planta proaspata se aplica pe ranile deschise sau pe cancerul pielii de mai multe ori pe zi. Este important ca pentru o mai rapida vindecare sa se mentina cat mai mult timp rana umezita prin tamponarea cu ceai sau prin aplicarea de cataplasme (planta uscata se macina pana se obtine un praf fin care se umezeste cu putina apa si se lasa pentru 2-3 ore, se strecoara si se intinde pe un pansament). Sucul de sanziene se poate folosi si pentru tratarea frigurilor, administrand cate 1 lingurita de 3 ori pe zi, cu 15 minute inaintea meselor principale.
– Alifia de sanziene – topiti o cantitate mica de unt pe o baie de apa pana se depune la fund ceea ce are nesanatos. Se arunca spuma, iar apoi puneti la fiecare 20 g de unt cate 1 lingurita de suc proaspat de sanziene. Se amesteca pentru omogenizare, apoi se pune la rece timp de 20 zile. Alifia preparata se poate folosi la afectiunile externe.
– Extract alcoolic de sanziene – pentru bolnavii de hernie sau pentru calmarea durerilor se pun 2 linguri la 200 ml alcool de 40 de grade, se lasa la macerat 4 zile, apoi se strecoara. Intern se poate consuma 50 ml o data sau se fac aplicatii la locul durerii cu cateva picaturi pe o bucata de panza. O alta metoda de calmarea a durerilor este aplicarea de comprese locale inmuiate intr-un ceai preparat din 6-8 linguri de planta la 1 litru de apa fierte 5-10 minute.
– Tratamente combinate
* In afectiuni respiratorii, vegetative sau nervoase se prepara un ceai din 1 lingurita de sanziene in amestec cu 1 lingurita de radacina de ciubotica cucului, puse la 250 ml apa si fierte 5 minute. Se strecoara si se consuma 2-3 cani pe zi.
* Ca ajutor pentru scaderea tensiunii arteriale puneti la fiert timp de 5 minute 1 lingurita de flori maruntite de sanziene si 1 lingurita de paducel, traista-ciobanului sau unguras si se consuma 2-3 cani pe zi.
* La bolnavii cu litiaza renala se pun la fiert 10 minute 1 lingurita de flori maruntite de sanziana si 1 lingurita de bace de ienupar, se strecoara si se consuma 3 cani pe zi. La bolnavii cu litiaza biliara se adauga si 1 lingurita de turita mare.
* Pentru afectiunile tiroidei se amesteca 1 lingurita de flori de sanziene cu 1 lingurita de talpa-gastei, se fierbe 5 minute si se strecoara. Se consuma intern 3 cani de ceai, iar extern se pot face aplicatii pe regiunea gatului, de 2-3 ori pe zi, cu o compresa inmuiata in acest ceai.
Autor: dr. biochimist Eugen Giurgiu
Redactat de Dr. Frunza Alexandru