Home > Hipertensiunea arteriala > Hipertensiunea arteriala si ghidul complet al plantelor care ajuta la scaderea tensiunii

Hipertensiunea arteriala si ghidul complet al plantelor care ajuta la scaderea tensiunii

41-06-Hipertensiunea arteriala

   Bolile cardiovasculare reprezinta prima cauza de mortalitate in tara noastra, iar hipertensiunea arteriala ocupa un loc fruntas.

   Statisticile arata ca nu mai putin de 40 din 100 de romani sufera de hipertensiunea arteriala. Din pacate, cazurile se inmultesc, din 100.000 de locuitori existand 1.000 de cazuri la femei si 585 la barbati.

   Cunoasterea posibilitatilor de a preveni si de a trata hipertensiunea arteriala ar trebui sa constituie o prioritate pentru fiecare persoana. De aceea, noi va ajutam prin prezentarea unui ghid complet al plantelor care ajuta la scaderea tensiunii, alaturi de recomandarile medicilor in ceea ce priveste prepararea si administrarea lor.

Hipertensiunea arteriala – tratament

Anghinarea intervine in hipertensiunea arteriala usoara, ajutand la eliminarea toxinelor din sange. Se pune 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita, se acopera 15 minute, se strecoara si se consuma 2 ceaiuri pe zi.

Armurariul este o planta care poate sa regleze hipertensiunea arteriala, in conditiile in care se consuma 2-3 cani de ceai pe zi, preparat din 1 lingurita de seminte la 250 ml apa clocotita, care se lasa sa stea 15 minute.

Brusturele un bun detoxifiant care ajuta la curatarea sangelui. Se pune 1 lingurita de radacina maruntita la 250 ml apa, se fierbe 5 minute si se consuma 2 cani pe zi.

Cartoful – ar fi foarte bine sa se consume suc de cartof crud cel putin 100 ml pe zi, impreuna cu 100 ml suc de varza, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de fiecare masa.

Ceapa se va consuma zilnic pentru ca ajuta la curatirea de depuneri a arterelor si venelor. Este un bun curatitor al vaselor de sange, nu atat de puternic ca usturoiul, dar suficient de puternic ca sa ajute chiar si in cazurile grave.

Conopida este cunoscuta pentru efectele ei depurative si diuretice care scad tensiunea. Planta este indicata si pentru scaderea nivelului de zahar in sange si pentru tratarea flebitelor (inflamarea peretelui venelor urmata de astuparea acestora).

Dovleacul – pulpa fiarta sau sucul de dovleac se recomanda datorita efectului laxativ la persoanele obeze care sunt predispuse la hipertensiunea arteriala.

Fragii contin vitamine, minerale si principii active care reduc presiunea sangvina. Se poate consuma sirop, gem si dulceata de fragi sau se poate preparar o infuzie din 1 lingurita de frunze maruntite la 250 ml apa clocotita (se consuma 2 cani pe zi).

Isopul – puneti 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita, acoperiti 15 minute si apoi consumati 2-3 cani pentru rolul dezinfectant si de reglare a tensiunii.

Lamaia contine cantitati mari de vitamina C care scade colesterolul si curata arterele. Stoarceti intr-un pahar sucul de la o lamaie. Puneti apoi la fiert coaja taiata felii in 250 ml apa pana ce coaja se inmoaie. Lasati la racit, apoi strecurati fiertura peste sucul stors initial. Beti zilnic un pahar din preparatul obtinut.

Leurda ne ajuta sa reducem hipertensiunea arteriala. Ele ajuta la curatirea arterelor, dar si la marirea peristaltismului intestinal. Beti 1-2 cani pe zi de ceai din 2 lingurite de frunze maruntite la 250 ml apa clocotita.

Leusteanul – frunzele si radacina sunt indicate pentru dezintoxicarea organismului (inclusiv a sangelui) mai ales la bolnavii care urmeaza tratamente cu cantitati mari de medicamente. Se beau zilnic 2-3 cani de ceai din 1 lingurita la 250 ml apa, fierte timp de 5 minute.

Mesteacanul – se pun 2 lingurite de frunze bine maruntite la 250 ml de apa in clocot. Se va lasa apoi acoperit 20 de minute si se va strecura. Se adauga obligatoriu un varf de cutit de bicarbonat de sodiu alimentar. Se lasa apoi 6 ore si se poate consuma. Este cel mai bun ceai diuretic, putand fi recomandat de medicul cardiolog ca adjutant al tratamentul cu diuretice medicamentoase (gen furosemid).

Nemtisorii de camp – se beau 2-3 cani pe zi de ceai din 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita.

Paducelul – tinctura ajuta la refacerea inimii si scade tensiunea arteriala. Puneti 50 g de frunze si flori maruntite la 250 ml alcool alimentar. Tineti timp de 15 zile la temperatura camerei in sticle inchise ermetic, agitand des. Strecurati si folositi cate 10 picaturi pana la 1 lingurita de 3 ori pe zi, diluat la 100 ml apa, inainte de mese.

Patrunjelul este indicat in special in hipertensiunea arteriala cauzata de unele afectiuni ale rinichilor. Se poate consuma un suc combinat din 50 ml suc de patrunjel si 150 ml suc de morcovi sau se pot administra zilnic 2-3 cani de infuzie din 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita.

Pelinul are actiune dezinfectanta. Se prepara un ceai din 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita.

Prazul stimuleaza secretiile, este diuretic, dezinfecteaza singele si este chiar laxativ, ajutand la slabire. Se foloseste crud in alimentatie sau sub forma de suc in amestec cu alte plante.

Roinita se utilizeaza mai mult pentru faptul ca ajuta la calmarea nervoasa si pentru ca este un diuretic usor de suportat de catre orice bolnav. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi.

Salata contine o substanta care este laxativ si ajuta foarte mult in timpul tratamentului hipertensivilor datorita diurezei pe care o produce. Se consuma frunzele crude in salate.

Saschiul – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita, se acopera 15 minute, apoi se strecoara si se consuma 2-3 cani pe zi.

Secara – sucul din mladitele tinere sau decoctul de seminte ajuta la curatirea arterelor si venelor, contribuind la o mai buna functionare a inimii. Acest remediu se recomanda in general la oamenii mai in varsta.

Sfecla rosie se poate consuma in orice cantitate fiind diuretica si laxativa. Ea furnizeaza sangelui o serie de substante care pot contribui la refacerea lui la parametri normali. Se va bea cate 200 ml de suc de sfecla combinat cu morcov si varza, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de mesele principale.

Sulfina – 1 lingurita de planta inflorita maruntita se pune la 250 ml apa clocotita, se acopera 15 minute, apoi se consuma 2-3 cani pe zi. Ea ajuta la curatirea arterelor si venelor de depuneri si reface circulatia sangelui.

Sunatoarea ajuta la scaderea tensiunii arteriale si nervoase. Se foloseste ceaiul sau tinctura (10 picaturi pana la 1 lingurita in 100 ml apa).

Talpa gastei se foloseste mai mult pentru calmare nervoasa si pentru cei care au palpitatii datorate stresului. Administrarea este identica cu cea de la Sunatoare.

Telina este drenor hepatic, tonic al sistemului nervos si hipotensor, actionand si asupra epitelului renal, determinand cresterea urinei eliminate. Se fierb 3 linguri de rizomi maruntiti sau 4 linguri de frunze la 1 litru de apa timp de 20-30 minute. Se beau 2 cani pe zi.

Traista ciobanului ajuta la scaderea valorilor tensionale. Se prepara si se foloseste identic cu sunatoarea.

Troscotul are foarte mult acid acetilsalicilic, putand fi folosita pentru inlocuirea aspirinei sintetice.

Usturoiul – puneti 50 g de usturoi maruntit in 250 ml alcool alimentar si tineti timp de 15 zile, agitand zilnic. Cu maceratul obtinut se va incepe o cura dupa modelele orientale care s-au dovedit foarte valoroase. Dimineata, la pranz si seara se vor administra doze dupa urmatoarea schema: 1+0+0 picaturi in prima zi, 1+1+0 picaturi in ziua 2, 1+1+1 picaturi in ziua 3, 2+1+1 picaturi in ziua 4, 2+2+1 picaturi in ziua 5, 2+2+2 picaturi in ziua 6 si asa mai departe, pana se ajunge la 15-25 picaturi de 3 ori pe zi. Se mentine timp de 3 zile doza maxima, dupa care cantitatea va descreste pana se va ajunge la o singura picatura pe zi. Este poate cea mai eficienta metoda de redresare a circulatiei sangelui, utila in foarte multe dintre afectiunile inimii si vaselor.

Varza cruda in salate sau sub forma de suc impreuna cu suc de morcovi si cartofi este un diuretic foarte util la aceasta afectiune.

Visinele se consuma sub forma de cure de minim 500 g de fructe pe o perioada de 20 zile. Cozile se fierb cate 1 lingurita la 250 ml apa timp de 5 minute si se bea ceaiul obtinut. Aceste fructe au un efect diuretic foarte bun.

Vita -de-vie – se beau 2-3 cani pe zi de ceai din 1 lingurita frunze maruntite la 250 ml apa, fierte 5-10 minute. Se strecoara. Ceaiul are efect diuretic, curata arterele de depuneri si scade tensiunea arteriala.

Vascul reduce tensiunea si previne ateroscleroza, fiind planta cea mai des utilizata in hipertensiune. Se pune 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa si se lasa pentru 8 ore la macerat, apoi se incalzeste pana la 40 grade si se strecoara, punandu-se intr-un termos. Se consuma in cursul intregii zile cu inghitituri mici. Se poate folosi si tinctura, cate 10 picaturi pana la 1 lingurita de 3 ori pe zi, diluata la 100 ml apa si luata cu 30 minute inainte de mesele principale.

Vin pentru scaderea tensiunii – se pun 2 linguri de vasc macinat la 1 litru de vin alb. Se tin timp de 10 zile, apoi se strecoara. Se iau 100 ml de vin pe zi impartit in trei portii. Se poate consuma atat inainte, cat si dupa masa.

Zerul ajuta la reducerea cantitatii de grasime din sange, scade nivelul colesterolului si reduce hipertensiunea arteriala. Se poate consuma in orice cantitate.

– Ceai pentru hipertensiunea arteriala si diabet – se maruntesc 50 g rizomi de pir, 50 g vasc si 50 g flori si frunze de paducel. Se macina toate cu rasnita de cafea si se pun intr-un borcan cu capac. Se pune 1 lingurita din acest praf la 250 ml apa rece, se fierbe timp de 10 minute, se acopera si apoi se consuma cate 1-2 lingurite cu 15 minute inainte de fiecare masa. Ceaiul se va pastra la rece.

   Afla si alte tratamente naturiste pentru hipertensiune de la specialistii nostri!

Autor: Dr. biochimist Eugen Giurgiu

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.