Home > Constipatia > Tratamente pentru constipatie (plante cu efect laxativ)

Tratamente pentru constipatie (plante cu efect laxativ)

Tratamente pentru constipatie

   Specialistii in fitoterapie de la revista Tratamente naturiste ne invata care sunt cele mai bune tratamente pentru constipatie, fara a folosi medicamente, ci plante cu efect laxativ.

   Constipaţia este o dereglare a tranzitului intestinal care presupune un intestin leneş, scaune dureroase sau dificil de evacuat. În plus, constipaţia poate duce şi la stări de indispoziţie generală sau la probleme mai complicate cum ar fi hemoroizii.

De ce apare constipaţia? Cauze frecvente

   Intestinul gros este populat de miliarde de bacterii, drojdii şi alte microorganisme cunoscute ca floră intestinală. Aceasta ajută la detoxifierea reziduurilor şi la prevenirea infecţiilor, iar în cazul unui dezechilibru între microorganismele din flora intestinală apare constipaţie sau diaree.

   Aceste dezechilibre sunt cauzate de obicei de o dietă necorespunzatoare. Alimentele sărace în fibre alimentare cât şi un consum insuficient de lichide încetinesc funcţionarea sistemului digestiv. Stresul prelungit, sarcina, anumite medicamente (cum ar fi analgezicele, antibioticele sau contraceptivele) pot provoca şi ele apariţia constipaţiei. Chiar si laxativele pot provoca constipatie, folosirea lor frecventă slăbind intestinul şi făcându-l mai leneş.

Dieta in constipatie

   Pentru a evita constipaţia, mâncaţi alimente bogate în fibre şi renuntaţi la alimentele bogate în grăsimi şi la cele rafinate şi procesate. Cele mai indicate sunt tărâţele de ovăz sau de orez, fructele, vegetalele şi alimentele integrale (cum ar fi pâinea din grâul integral sau orezul brun), toate acestea contribuind la deplasarea rapidă materiilor din tractul digestiv. În plus, este foarte important să beţi multe lichide, să vă odihniţi suficient, să evitaţi stresul şi să mâncaţi încet şi să mestecaţi bine.

Tratamente pentru constipatie

– Creşteţi cantitatea de apă ingerată zilnic. Cele mai indicate sunt sucurile de fructe şi legume care stimulează activitatea intestinului. Preparaţi-vă singuri aceste sucuri (v. pag.18 din numărul 3 al revistei noastre).

– O altă posibilitate este să beţi dimineaţa sucul lăsat de 5-6 prune uscate şi fierte. Mai târziu puteţi mânca prunele.

– Consumaţi seminţe de in şi de dovleac (de preferat împreună cu o salată). Altă metodă este sa înmuiaţi 1-2 linguriţe de seminţe de in într-o cană de apă caldă timp de 2 ore. Puteţi adăuga lămâie şi miere, iar seara beţi lichidul cu tot cu seminţe.

– Unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru constipatie este varza acră nepreparată.

– Mâncaţi iaurt activ, care ajută la restabilirea echilibrului florei intestinale.

Tărâţele sunt şi ele tratamente pentru constipatie benefice pentru tranzitul intestinal. Consumaţi zilnic o linguriţă de tărâţe într-un pahar de 300 ml cu apă sau suc natural.

Vitaminele şi mineralele susţin o digestie bună. Luaţi 1g de vitamina C de 3 ori pe zi, vitamina B complex 25 mg de 2 ori pe zi şi magneziu 400mg de 3 ori pe zi.

Usturoiul reechilibrează flora intestinală, fiind unul dintre cele mai folosite tratamente pentru constipatie. Luaţi seara 3 capsule timp de o săptămână.

– Ceaiurile sunt şi ele o alternativă pentru stimularea digestiei şi pentru prevenirea şi tratarea constipaţiei. Preparaţi un ceai din lemn dulce, ghimbir, rădăcină de păpădie şi brusture şi beţi zilnic câte 3 căni. Ceaiul de urzică, câte 3 căni pe zi, vă pune în mişcare intestinul.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.