Home > Plante A-Z > Orzul dreneaza ficatul, stimuleaza digestia si regleaza intestinul

Orzul dreneaza ficatul, stimuleaza digestia si regleaza intestinul

Orzul (Hordeum vulgare) dreneaza ficatul si stimuleaza digestia

   Orzul (Hordeum vulgare din Familia Graminae) este o cereala erbacee anuala, comuna in cultura agricola. El este prima planta cerealiera cultivata pe Terra, provenind din specia spontana Hordeum agriocrithon descoperita in Tibet. In Egiptul antic orzul constituia hrana de baza a populatiei nevoiase, iar Herodot si Plinius mentioneaza in scrierile lor ca egiptenii preparau din orz o bautura alcoolica asemanatoare berii. In Grecia antica orzul a fost multa vreme principala cereala, iar la romani painea de orz era consumata numai de populatia saraca si de soldatii care pierdeau razboiul.

   Denumiri populare:

In popor, planta Hordeum vulgare se mai numeste icimie, orz de primavara, orz de toamna, orz tuns, orz tepos sau orzoaica de primavara.

   Descrierea plantei Hordeum vulgare:

Orzul are o radacina fasciculata slab dezvoltata si o tulpina in forma unui pai inalt de 30-150 cm. Frunzele sunt verzi-pal, fara perisori. Tulpina se termina cu un spic lung de 4-13 cm, paros pe margine, format din segmente drepte. Planta infloreste in lunile iunie-iulie. Fructele au forma fusiforma, umflata la mijloc si ascutita la ambele capete.

   In traditia populara orzul fiert in lapte dulce se intrebuinta contra tusei. Cu orz fiert in apa se faceau decocturi care se foloseau sub forma de gargara la copii contra durerilor de gat. De asemenea, orzul fiert in vin se dadea lauzelor pentru a le intari.

   Orzul fiert bine si oparit cu apa si nisip alb de pe malul apelor se dadea la afectiunile splinei sau in umflaturile de pantece provenite din cauza frigurilor.

   Pentru febra tifoida se lua un pumn de orz spalat bine, se punea sa fiarba intr-un vas curat cu 40 de ocale de apa, pana scadea la jumatate si crapa bobul. Se strecura zeama printr-o panza curata si, dupa ce se racea, se dadea bolnavului in loc de apa.

   Pentru tratarea urciorului la ochi bunicii nostri cautau un bob de orz intr-o balega de cal, intepau cu el urciorul si apoi il puneau iar in locul de unde l-au luat.

   Pleava de orz se dadea vitelor de mancare ca sa nu capete umflatura sub limba. De asemenea, se dadea cailor cand aveau „gutunar” (guturai) sau vreo umflatura la gat. In plus, zeama de orz cu miere ori cu zeama de nalba si samanta de in era leac contra tusei la cai.

   Hordeum vulgare – actiune farmaceutica:

   Una dintre principalele utilizari medicinale ale orzului este cea digestiva. El este emolient, dreneaza ficatul, stimuleaza digestia si regleaza intestinul, fie ca este vorba de constipatie, fie de diaree. Chiar si in cazurile cronice o cura cu ovaz sub forma de seminte timp de 30 de zile rezolva cel mai rebel organism. In plus, fulgii de orz sunt indicati pentru tratarea enterocolitelor.

   Orzul va ajuta chiar sa ajungeti la o greutate normala indiferent ca sunteti gras sau slab. Este intr-adevar unul dintre preparatele minune care ii ajuta pe slabi sa se ingrase si pe cei grasi sa slabeasca, aducand sanatatea in foarte multe cazuri grave.

   Orzul are actiune benefica si asupra functionarii inimii si vaselor de sange, fiind un foarte bun tonic cardiac si regland tensiunea arteriala.

   In afectiunile respiratorii orzul potoleste tusea si intareste organismul. De asemenea, orzul mai este indicat si ca antiinflamator in durerile reumatice, ca stimulator al potentei sexuale si ca tonic al sistemului nervos.

   Preparate din seminte de orz

Semintele de orz contin cantitati importante de enzime si fibre solubile utile in imbunatatirea digestiei. Semintele de orz incoltite sunt cele mai consistente, cu mai multe vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9 si C), hormoni, proteine si minerale. Iata in continuare cateva moduri in care aceste seminte pot fi consumate:

a) 2 linguri de seminte fara pleava se pun la 250 ml apa si se fierb timp de 10 minute, apoi se strecoara. Se consuma 3-4 cani pe zi in caz de pietre la rinichi sau la bila, aceasta apa ajutand la dizolvarea lor. De asemenea, fiertura de orz se mai poate aplica extern ca si cataplasma in inflamatii ale ganglionilor sau sub forma de gargara in afte bucale.

b) Pentru tratarea pistruilor se aplica pe piele suc verde de orz cu ajutorul unui tampon de vata.

c) Se pun 50 g de seminte la 1 litru de apa, se fierb 30 minute, dupa care se strecoara. Se va consuma numai apa dupa strecurare sau se pot consuma si semintele fierte si tocate prin masina de carne (dupa tocare se amesteca cu lichidul in care au fiert, dupa care se va adauga miere in cazul in care nu exista diabet).

d) 50 g de orz seminte nedecorticate se pun la 250 ml apa si se lasa de seara pana dimineata cand se va consuma apa de pe acestea ca laxativ si nutritiv.

   Sucul de orz

   Sucul de orz verde este indicat in afectiunile mai grave, inclusiv pentru cancer (ajuta chiar la dizolvarea tumorilor canceroase) sau scleroza. Se fac cure de minimum 21 zile cu 7 zile pauza. Tratamentul ajuta intreg organismul, dezintoxicandu-l si ajutand la refacerea sa. Nu exista organ in organism care sa nu poata fi ajutat cu acest suc. Se iau 50 ml de 3 ori pe zi diluat cu apa plata sau alte sucuri (de exemplu cu suc de morcovi).

   Germinarea orzului

Unul dintre medicii de renume recunoscut in toata lumea pentru descoperirile sale in plan fitoterapeutic, si anume Dr. Hagiwara, care a aratat ca orzul verde ne poate ajuta la tratarea afectiunilor grave cum este cancerul sau ne poate fi un partener de nadejde pentru intretinerea corpului si pentru pastrarea tineretii.

Se ia o cana de orz, se spala, se alege de impuritati si se pune intr-un borcan de 1 litru. Se umple borcanul pe trei sferturi cu apa calduta, apoi se leaga la gura cu un tifon. Dupa 24 ore se lasa borcanul cu gura in jos timp de 30 de minute ca sa se scurga bine. Apoi, de 3-4 ori pe zi, se toarna de apa calduta prin tifon si se scurge de fiecare data.

Dupa cateva zile, se va constata ca boabele de orz au facut coltisori de 1-2 cm. In acest moment, se scurge apa si se poate tine la frigider timp de maximum 7 zile. Daca boabele germinate au fost preparate bine nu vor avea gust amar. Boabele de Hordeum vulgare se trec apoi prin masina de carne si se ia din acest produs cate 1 lingura de 3 ori pe zi. Tratamentul are un efect foarte puternic asupra organismului si se pot folosi perioade lungi de timp.

   Mladitele tinere de orz

   Se culeg mladitele tinere de Hordeum vulgare care ajung la 20-30 cm deoarece acesta este momentul cand contin cele mai multe principii active. Se spala bine cu apa si apoi se trec prin storcatorul de fructe pentru obtinerea sucului. Plantele din care a fost stors sucul se vor amesteca apoi cu apa, se vor lasa timp de 2-3 ore si apoi se vor mai da o data prin storcatorul de fructe.

   In acest fel, se obtin mult mai multe substante si mult mai mult suc. Se amesteca cu sucul obtinut prima data. Se tine la rece in borcane etanse si eventual pentru a nu se altera se poate pune peste ele putin alcool alimentar. Se va lua apoi din acest borcan cate 1 lingurita de 3 ori pe zi, cu 15 minute inaintea meselor principale, pe perioade de 30 zile urmate de o pauza de 3-5 zile.

   Orzul (Hordeum vulgare) se poate folosi in urmatoarele afectiuni: acnee, afectiunile cailor urinare, afectiuni dermatologice, afectiunile gatului, afectiuni hepatice, afectiuni oculare, afectiuni pulmonare, afectiuni tiroidiene, afectiunile vezicii urinare, afte bucale, alopecie, amigdalita, angina, anemie, anorexie, aritmie, artrita, anorexie, astm bronsic, ateroscleroza cerebrala, atonie gastrica si intestinala, avitaminoza, bronsiectazie, bronsite cronice, cancer, cardiopatie ischemica, ciroza hepatica, cistite, colecistita, colica abdominala, colita, convalescenta, debilitate, dereglari hormonale, dermatita, demineralizare, dezinterie, diabet, diaree, dischinezie biliara, disfagie, dismenoree, dispepsie, dureri de piept, eczeme, efelide, enterocolite, epilepsie, febra tifoida, fistule perianale, fracturi, frigiditate, friguri, furuncul, gripa, hemofilie, hemoroizi, hepatita virala, hepatita cronica, hipertensiune arteriala, imfarct miocardic, impetigo, impotenta sexuala, inflamarea cailor urinare, inflamarea plamanilor, imflamatia splinei, impotenta sexuala, imunitate, insomnie, insuficienta hepatica, intoxicatii, laringita, lauzie, lombo-sciatica, mastoze- chistice, nefrite, neurastenie, nevralgie faciala, nevralgie de trigemen, obezitate, orjelet, osteoporoza, pancreatita, paralizie, pareza, polinevrita, raceli, rahitism, retard psiho- motor, reumatism acut, rinita, schizofrenie, scleroza multipla, scorbut, stari depresive, sterilitate, stomatita, traheite, transpiratie excesiva, tromboflebite, tuberculoza, tulburari de menopauza, tumori, tuse, tuse convulsiva, ulcer, ulcer varicos, viroza pulmonara.

Autor: Dr. biochimist Eugen Giurgiu

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.