Home > Ingrijirea parului > Retete pentru par stralucitor: tonice si sampoane din plante

Retete pentru par stralucitor: tonice si sampoane din plante

retete pentru par

   Specialistii in fitoterapie de la revista Tratamente naturiste ne recomanda cele mai bune retete pentru par stralucitor.

   O femeie frumoasa este intotdeauna apreciata pentru parul ei stralucitor. Insa nu toata lumea stie ce trebuie sa faca o femeie pentru a arata splendid. Fiind foarte expus la toate intemperiile, praf, factori poluanti, vapori toxici sau chiar produse inadecvate, parul trebuie sa aiba parte de o ingrijire mai deosebita. Haideti sa vedem cum !

“Hranirea” parului

   In primul rand, pentru a avea un par sanatos, va trebui sa-l hranim corespunzator, folosind o serie de retete pentru par. Cel mai important este ca in aceste retete pentru par sa cuprindem ingrediente care contin vitaminele (B5, B6, PP) si sarurile minerale (in special fier si zinc). Vitamina B5 se gaseste in drojdia de bere, galbenus de ou, laptisor de matca, legume verzi sau cereale integrale, vitamina B6 in drojdia de bere, galbenus de ou, laptisor de matca, polen, fructe oleaginoase, organe de vita si cereale, iar vitamina PP in peste, carne alba, polen, laptisor de matca, cereale, smochine, piersici, caise sau migdale.

   Pentru un aport suficient de fier, este important sa adaugam in alimentatia noastra carne rosie, peste, spanac, linte, caise, struguri sau varza, iar pentru zinc este bine sa introduceti in alimentatie carne, peste, lactate, drojdie de bere, fasole si seminte de dovleac.

Cum oprim caderea parului?

   In mod normal, persoanele blonde au in jur de 150.000 fire de par (180.000/cmp), cele brunete 110.000 fire (150.000/cmp), iar cele roscate 90.000 fire de par.

   Caderea parului este un lucru normal, atata timp cat nu este in exces. Unei persoane tinere ii cad zilnic 50 de fire de par, iar unui om mai in varsta ii cad 100 de fire pe zi. Nu trebuie insa sa va ingrijorati deoarece firele cazute se refac, firul de par crescand in 24 ore cu 0,2-0,3 mm.

   Sanatatea firului de par depinde de circulatia sangelui in zona respectiva si de factorul nervos (exemplu fiind cazurile cand intr-o singura noapte s-a albit complet parul dupa un soc emotional puternic). De asemenea, parul uscat este fragil si se rupe usor, nefiind protejat de o secretie sebacee suficienta.

   Frectiile cu sare sunt indicate la persoanele cu parul rarit. Dupa spalarea parului, se va lua sare mare si se freaca cu ea pentru 15 minute pielea capului, pentru a creste parul din nou.

   Spalarea corecta a parului este foarte importanta pentru oprirea caderii acestuia. Parul copiilor se va spala o data pe saptamana cu apa si sapun. Parul normal se spala o data pe saptamana, se perie zilnic de mai multe ori pe zi si se evita uscare lui fortata. Parul uscat se va spala la 7-14 zile cu sampoane cu ou, clatirea facandu-se apoi cu apa in care se va pune obligatoriu suc de lamaie sau otet. Este foarte bine ca la acest par sa se puna pe pielea capului ulei de ricin, cu 1-2 ore inainte de spalare. Parul gras se va spala de 2 ori pe saptamana cu sampon sau sapun. Se va clati si acesta apoi cu otet sau suc de lamaie.

Sampon cu galbenus de ou

   In locul sapunului sau al samponului cu care obisnuiti sa va spalati pe par, va recomandam sa folositi retete pentru par pe baza de galbenus de ou, mai ales in cazul in care aveti un par uscat. Se frectioneaza parul cu varful degetelor, cautand ca galbenusul sa patrunda la piele. Se poate lasa pentru 10-15 minute acoperit pentru ca parul sa se hraneasca, apoi se va spala cu multa apa calduta. In galbenus se poate pune si o lingurita de rom care, datorita alcoolului pe care il contine, va ajuta la absorbirea de catre organism a vitaminelor din galbenusul de ou.

Cum scapam de matreata?

   Matreata se produce datorita cojirii pielii scalpului care, impreuna cu sebumul, formeaza un strat umed care adera de pielea capului si inabusa porii parului. Acest lucru se intampla mai ales la persoanele cu parul gras, la care se produce un exces de secretie sebacee care face ca pielea capului sa fie unsa cu sebum iar firele sa devina lucioase.

   Iata cateva retete pentru par care va ajuta sa scapati de matreata:

– Puneti 50 g coaja de castan la 250 ml apa. Fierbeti timp de 15 minute, strecurati si apoi frectionati parul si pielea capului cu o bucata de vata umezita cu acest decoct, de 2 ori pe zi.

– Preparati un amestec din cate o lingura de cimbru, coaja de mesteacan, urzica si brusture. Puneti acest amestec intr-un litru de apa, fierbeti timp de 20 minute, apoi strecurati. Frectionati parul cu o bucata de vata inmuiata in acest ceai de 2 ori pe zi si obligatoriu dupa fiecare spalat.

– Puneti o mana de frunze de nuc la 500 ml apa. Fierbeti timp de 30 minute, apoi strecurati si tamponati radacina parului cu o vata imbibata in aceasta solutie pentru disparitia matretii.

Tonice pentru par

   Radacina de brusture si iarba mare sunt doua plante recunoscute pentru puterea lor de a tonifia firul de par si radacina acestuia. Se fac frectii saptamanale cu decoct preparat din 3 linguri de planta la 500 ml apa, care se lasa la fiert 30 minute. De asemenea se mai pot face lotionari cu tinctura preparata din 20 g de planta macerata timp de 15 zile in alcool de 70 de grade. Odata cu aplicarea lotiunii se face si o frectie puternica cu un prosop aspru, dupa care parul se lasa sa se zvante, apoi se piaptana cu o perie aspra din par natural.

   O cura de 30 de zile cu 600 ml pe zi de sucuri de legume si fructe in care exista salata verde si morcov va face sa revina culoarea naturala a parului si ii va reda sanatatea.

Cateva sfaturi pentru vacante:

– Femeile blonde si roscate trebuie sa foloseasca neaparat creme antisolare inainte de expunerea la soare.

– Daca mergeti cumva la mare nu uitati sa va ungeti si parul cu namol; acest lucru va face sa fie mai sanatos.

– La baile de mare recurgeti la o casca de cauciuc; altfel parul va fi distrus de apa marina.

   In final va doresc sa fiti frumoase si apreciate nu numai pentru frumusete, ci si pentru ceea ce sunteti. Fiti constiente de valoarea dv. si fiti fericite.

Autor: Dr. biochimist Eugen Giurgiu

Articol redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.