Afla ce plante sa folosesti pentru a-ti prepara cateva retete naturale de sampoane antimatreata (fara chimicale si cu un buget redus)!
Cel mai important “accesoriu” natural si una din principalele noastre “arme” in materie de sex-appeal este parul. Scurt sau lung, vopsit sau lasat in culoarea sa naturala, coafat sau pur si simplu valvoi, parul nu-si poate ascunde starea de sanatate si ingrijire. Parul nu stie sa minta, pentru ca nu-l lasa … capul! Sau, ca sa fim si mai exacti, scalpul. Caci de aici incep majoritatea problemelor care se reflecta in aspectul podoabei capilare!
Cauzele matretii
Malassezia furfur (cunoscuta mai inainte ca Pityrosporum ovale) este ciuperca vinovata de cea mai raspandita afectiune a parului, matreata. Ce poate nu stiati este ca Malassezia furfur exista in mod natural la nivelul scalpului fiecarui om. Doar ca la unii “se vede”, iar la altii nu! Care este explicatia? Aceasta ciuperca se hraneste cu grasime, de unde rezulta ca isi gaseste teren fertil in zonele cu piele mai grasa. Cand Malassezia furfur se dezvolta prea repede, reinnoirea naturala a celulelor este perturbata, pielea se descuameaza si ea mai repede si apare … matreata!
In functie de tipul de matreata pe care-l aveti, identificati si ce fel de scalp aveti: daca enervantii solzisori albi sunt uscati, ca fulgii, pielea capului este uscata. Daca, din contra, acesti solzisori sunt grasi, aderenti la firele de par, se indeparteaza greu la spalare si mai si aveti senzatia de mancarime, scalpul dv. este unul gras.
De ce a fost nevoie de aceasta clasificare? Pentru ca atunci cand alegeti sampoane anti-matreata, acestea sa fie compatibile si cu tipul de par, si cu cel de scalp.
In afara de ciuperca pomenita mai sus, aparitia matretii mai poate avea diverse cauze, printre care se numara eczema seboreica, foliculita, psoriazisul, dermatitele, transpiratia abundenta, stresul, samponarea rara a parului, duritatea apei pe care o folositi la spalare, folosirea unor sampoane neadecvate tipului de par si de scalp, folosirea zilnica a produselor cosmetice pentru par sau chiar schimbarile de mediu, clima si umiditate la care va expuneti.
Sacaitoarea matreata este “hranita” si de aerul rece si uscat, de praful si noxele din aer, de sampoanele agresive ori de vopseaua de par. Lipsa zincului din alimentatie se vede in sanatatea scalpului, iar diversii derivati ai acestui element, folositi ca substanta activa in unele sampoane, nu sunt suficient de bine absorbiti la nivelul pielii capului.
De asemenea, curele de slabire dezechilibrate sau tinute pentru o perioada prea indelungata duc la secatuirea corpului de numeroase elemente esentiale pentru sanatatea parului si a scalpului.
Retete naturale de sampoane antimatreata
Matreata nu este o boala incurabila. Cu rabdare si prin samponari regulate cu produse special create sa lupte impotriva ei, puteti scapa de fulgii albi.
Iata cateva sampoane antimatreata al caror efect este unul destul de rapid vizibil:
– Samponul cu ulei din arbore de ceai: este recomandat in samponarea zilnica, pentru parul gras si scalpul iritat. Previne si trateaza matreata si regleaza functiile scalpului si ale foliculului pilos.
– Samponul cu lapte de capra si extract de urzica: este potrivit oricarui tip de par si are efect de insanatosire a pielii capului. Combate matreata eficient, iar substantele active de curatare si zerul din laptele de capra redau luciul, sanatatea si rezistenta parului degradat.
– Samponul cu miere si propolis si samponul cu extracte de rozmarin, salcie si coaja de stejar sunt recomandate pentru spalarea zilnica a parului. Combat matreata si regleaza functia glandelor sebacee.
– Samponul cu lapte de iapa si aloe vera hraneste parul si echilibreaza pH-ul la nivelul scalpului.
– Se recomanda spalarea cu samponul cu henna in cazul parului tratat cu solutie de permanent sau al celui degradat.
– Samponul cu verbina da stralucire si vigoare parului degradat, foarte uscat, supus tratamentului permanent.
Un par sanatos nu depinde insa doar de produsele cu care il spalati, ci si de felul in care il ingrijiti!
Nu exista un numar fix de zile la care trebuie sa folositi aceste sampoane antimatreata: parul trebuie spalat destul de des cat sa se mentina scalpul curat, insa fara a exagera!
Evitati sa pieptanati sau sa periati parul ud, pentru ca este delicat si se poate rupe foarte usor. Ideal este sa evitati uscatoarele de par.
Dupa spalarea cu aceste sampoane antimatreata, parul trebuie tamponat usor cu un prosop si lasat sa se usuce la temperatura camerei. Abia dupa ce s-a uscat poate fi pieptanat sau periat.
Redactat de Dr. Frunza Alexandru