Home > Rinita > Tratamente pentru rinita alergica (guturaiul de fan)

Tratamente pentru rinita alergica (guturaiul de fan)

Tratamente pentru rinita alergica (guturaiul de fan)

   Rinita alergica este o afectiune care se caracterizeaza printr-o inflamatie localizata la nivelul mucoasei nazale, cauzata de o reactie imunologica excesiva a organismului, in prezenta unei substante straine, numite alergen. Cantitatea de alergen prezenta in aer si gradul de sensibilizare a persoanei influenteaza in mod decisiv aparitia si gravitatea simptomelor.

Cauzele rinitei alergice: alergenii

   Alergenii care pot declansa rinita alergica pot fi polenul, mucegaiul, scuamele animalelor, acarienii sau alte particule. Atunci cand aceste substante intra in contact cu ochii sau cu caile respiratorii ale persoanei alergice, sistemul imunitar declanseaza o reactie inflamatorie. Histamina este o substanta secretata de organism ca mijloc de aparare si care face ca vasele sangvine sa se dilate, astfel incat mucoasa nazala devine prea irigata cu sange, se inflameaza si preseaza in nas apa din tesuturi.

Rinita alergica – simptome

   Rinita alergica se manifesta prin nas infundat, scurgeri nazale apoase, stranuturi rebele in cascada, mancarimi la nivelul nasului si ochilor, congestie nazala, lacrimare abundenta insotita de inrosirea ochilor, tensiune in regiunea sinusurilor, tuse, respiratie suieratoare (wheezing), alterarea gustului, acuitatii auditive si a mirosului (in special la copii), oboseala, iritabilitate, insomnie (atunci cand simptomele dureaza cateva zile) si cefalee (dureri de cap).

   Toate aceste simptome pot fi agravate de anumiti factori, precum fumul de tigara, parfumurile, poluarea industriala, curentii de aer si variatiile mari de temperatura.

Tipurile de rinita alergica

   In functie de perioada de aparitie a bolii, rinita poate fi:

a) Rinita alergica sezoniera (febra fanului) – survine in fiecare an in aceeasi perioada si este cel mai adesea asociata cu o conjunctivita. Crizele apar odata cu cresterea concentratiei de polen in aer.

b) Rinita alergica perena – dureaza tot timpul anului si este deseori asociata cu astmul. Se datoreaza alergenilor prezenti in mod constant in mediu: acarienii din praful de casa, scuamele animalelor sau mucegaiuri. Aparent banala, boala are consecinte destul de neplacute, in special datorita abuzului de spray-uri nazale. Nasul devine aproape in permanenta infundat, simtul olfactiv scade, iar somnul isi pierde calitatea datorita sforaitului din ce in ce mai frecvent.

   In functie de stadiul evolutiv al afectiunii, rinita poate fi acuta sau cronica.

c) Rinita acuta (coriza) apare in special primavara si toamna si se manifesta prin rinoree muco-purulenta (curgerea nasului), senzatia de nas infundat, usturime si uscaciune la nivelul nasului si gatului, tuse, durere de cap dimineata, secretie nazala apoasa, stranuturi frecvente, lacrimarea ochilor, diminuarea auzului si senzatia de infundare a urechilor.

d) Rinita cronica catarala reprezinta congestia sau inflamatia mucoasei nazale, manifestata prin nas infundat aproape permanent, jena continua in respiratie, in special atunci cand pacientul se afla in pozitia culcat, sforaituri in timpul somnului, a carui calitate scade simtitor, determinand numeroase stari de ameteala matinala si dureri de cap. Unele persoane pot prezenta o secretie nazala care se scurge in faringe si este inghitita, dand senzatia neplacuta de corp strain la nivelul gatului si determinand accese de tuse inecacioasa.

e) Rinita cronica hipertrofica apare datorita faptului ca mucoasa nazala sufera o crestere anormala a volumului, luand forma de polipi. Simptomele sunt asemanatoare celor din rinita catarala, insa mai accentuate.

f) Rinita cronica artrofica se caracterizeaza prin reducerea volumului mucoasei nazale. Boala afecteaza mai ales femeile si prezinta un tablou clinic divers: obstructie nazala, senzatie de nas uscat, cefalee si dureri la radacina nasului. Mucoasa este palida, atrofica, cu evidentierea tuturor reliefurilor peretilor foselor nazale.

g) Ozena reprezinta o rinita cronica atrofica grava, cu un debut la varste tinere, de aproximativ 12-15 ani si in special la sexul feminin. Se manifesta prin scurgeri nazale abundente, cu puroi. Pe mucoasa nazala se pot observa multiple cruste de culoare verzuie, urat mirositoare.

Tratamente naturiste pentru rinita alergica

   Scopul tratamentului in rinita alergica este de a reduce simptomele cauzate de inflamatiile tesuturilor afectate si de a evita cauzele ce produc simptomele. In mod general, preventia urmareste cresterea capacitatii de aparare a organismului, fiind recomandate vitaminele A, B, C si D, preparate de calciu, fosfor, fier etc. si o alimentatie bogata in proteine (lapte, carne, oua).

Inhalatiile – se pot face inhalatii sau spalaturi nazale cu infuzie de muguri de coacaz negru (1 lingurita muguri la o cana apa clocotita) sau inhalatiile de abur fierbinte, sub un prosop, dupa ce in prealabil s-a adaugat in apa fierbinte ulei volatil de pin si de lamaie. Dupa inhalatii bolnavul nu va parasi camera timp de aproximativ 20 de minute.

– Luati cate 1 capsula cu ulei de chimen negru de 3 ori pe zi. Produsul are efect pozitiv asupra mucoasei nazale, creste vitalitatea si regenereaza functiile cailor respiratorii superioare.

– Faceti timp de 10 zile consecutiv aerosoli cu propolis.

Spalaturile nazale desumfla mucoasa si elimina polenul. Se vor folosi infuzia de coada-soricelului (1 lingura la 1 cana apa clocotita – 1-2 spalaturi sau inhalatii nazale pe zi), infuzia de trei-frati-patati (1 lingurita la 1 cana apa clocotita) sau decoctul (fiertura) din radacina de hrean si muguri de brad, in parti egale (se trage lichidul pe nas, de 3-4 ori pe zi).

– Se mai pot face spalaturi nazale zilnice cu ser fiziologic caldut (la 1 litru de apa clocotita se pune o lingurita de sare de bucatarie, se lasa sa se raceasca si se toarna in pumn, aspirandu-se solutia pe nas). Acest remediu inmoaie crustele si usureaza deslipirea lor. Se picura apoi in nas vitamina A uleioasa.

Magneziul stopeaza producerea histaminelor. Se recomanda consumul de alimente bogate in magneziu (ardeiul, painea integrala prajita, castravetele, ridichile si painea de secara).

Uleiul de menta este un remediu util in rinita alergica, dar si in sinuzita. Se pun in nari, de 2-3 ori pe zi, cate 2-3 picaturi de ulei.

– Se mai pot face badijonari ale mucoasei nazale cu untura de peste.

Alte remedii naturale care ajuta in tratarea rinitei alergice mai sunt Gemoderivatul de muguri de coacaz negru (1 monodoza pe zi dimineata intre orele 8 si 10), Gemoderivatul din carpen alb (1 doza pe zi, seara), Tinctura de trei-frati-patati sau tinctura de urzica (30 picaturi de 3 ori pe zi) si Uleiul de catina (20 picaturi de 3 ori pe zi).

Stilul de viata – pentru reducerea simptomelor bolii se recomanda sa consumati lichide calde, sa faceti bai calde la picioare, sa urmati o perioada de odihna si repaus si sa reduceti expunerea la alergeni. Pentru aceasta sunt foarte importante spalarea frecventa a lenjeriei de pat cu apa calda, acoperirea saltelelor de pat cu huse antiacarieni, mentinerea unui nivel de umiditate mai scazut de 50% si utilizarea unui aspirator dotat cu un filtru de calitate. Pentru a distruge acarienii si larvele acestora aflate in jucariile din plus, acestea pot fi tinute in congelator timp de 72 ore. Procedeul poate fi repetat la fiecare 3 luni.

A se evita de catre bolnavii de rinita alergica! 

   Se vor evita alimentele condimentate, starile excesive de oboseala, frigul, respirarea unui aer poluat cu gaze sau pulberi toxice si folosirea covoarelor si draperiilor in dormitor. De asemenea, o masura preventiva este evitarea tabagismului (activ sau pasiv) deoarece fumul de tutun irita caile respiratorii. Este important sa nu se foloseasca in exces descongestionarea nazala cu produse de tip Rinofug, Bixtonim etc., acestea fiind foarte nocive pentru mucoasa nazala deoarece in timp se instaleaza o pareza a vaselor din aceasta zona.

   Pacientii cu rinoconjunctivita alergica la polen trebuie sa stea cat mai putin timp afara in sezonul de inflorire al plantelor la care sunt alergici, sa poarte ochelari pentru a scadea depunerea pe conjuctive a polenului, sa se spele pe fata si pe par cat mai des in perioada cu simptome si sa tina cont ca parul lung, mustata si barba permit aderarea unei cantitati mari de polen.

   De asemenea, pe timp calduros si cu vant pacietii cu rinita alergica trebuie sa tina inchise ferestrele si usile. In timpul calatoriei cu trenul se recomanda ca acestia sa se aseze cu spatele la directia de mers si nu la fereastra (daca sunt deschise), iar pe timp de vara sa tina geamurile inchise in masina.

   Din punct de vedere al alimentatiei, pacientii cu rinita alergica trebuie sa evite condimentele, sa nu consume miere, dulciuri cu continut de miere, faguri cu miere sau propolis. Aplicarea compreselor de musetel pe ochi sunt interzise, deoarece agraveaza simptomele alergice.

Articol documentat de farmacist Gabriela Stefancu

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.