Home > Rectocolita ulcero hemoragica > Rectocolita ulcero-hemoragica: simptome, cauze si tratament

Rectocolita ulcero-hemoragica: simptome, cauze si tratament

Rectocolita ulcero-hemoragica

   Rectocolita ulcero-hemoragica este o afectiune care se caracterizeaza prin inflamatia cronica a mucoasei colonului si a rectului, manifestata prin doua semne clinice majore: ulceratia si hemoragia locala.

  Rectocolita ulcero-hemoragica este localizata la nivelul rectului si sigmoidului (portiunea terminala a colonului), insa uneori poate curpinde colonul in intregime.

   Cel mai frecvent, rectocolita ulcero-hemoragica apare la varste intre 24 si 45 de ani, dar exista cazuri depistate si la pacienti de sub 20 sau de peste 50 de ani. Cele mai multe cazuri de rectocolita ulcero-hemoragica se intalnesc in tarile dezvoltate. La noi in tara formele cu evolutie severa sunt reduse, insa din pacate numarul acestora este in crestere.

Rectocolita ulcero-hemoragica – simptomele bolii

   Principalele semne ale rectocolitei au fost descrise medical in cadrul sindromului recto-sigmoidian, caracterizat prin scaune cu sange, mucus si puroi, diaree si tenesme (necesitatea ineficienta si uneori dureroasa de a defeca). Boala incepe cu 2-3 scaune pe zi, insa in unele cazuri inceputul poate fi brusc cu multe scaune hemoragice (10-20) care pot sa contina de la inceput mucus si sange.

   Durerile sunt prezente inca de la inceputul afectiunii. In plus, afectiunea poate fi insotita si de fenomene generale precum temperatura (uneori foarte ridicata, indicand prezenta unui focar de infectie la nivelul colonului), astenie, stari de deprimare (labilitate emotionala neuro-psihica sau doar vegetativa), dureri de cap, insomnie, tahicardie, uneori edeme si emaciere (stare generala alterata a organismului specifica unei boli de durata si manifestata prin slabire si anemie extrema). La examenul fizic medicul poate constata ca pacientul are limba saburala (cu aspect alb-galbui, nisipos), abdomen excavat si sensibil la palpare si ficatul marit si sensibil.

    La pacientii cu rectocolita se constata si o intoleranta la anumite medicamente, tulburari digestive, cu greturi, varsaturi, inapetenta, balonari, flatulenta si pirozis (senzatie de arsura in piept si in gat).

   Netratata, boala poate sa produca o serie de complicatii precum hemoragiile masive, perforatiile ale intestinelor sau stenozele (obstructii la nivelul intestinului).

Cauzele ce produc rectocolita ulcero-hemoragica

   Etiopatogenia rectocolitei hemoragice nu este inca pe deplin cunoscuta. Se pare ca aceasta afectiune este produsa de o constipatie prost tratata, care determina folosirea frecventa de laxative si clisme. De asemenea, un mod de viata neregulat cu mese la diferite ore si luate in fuga, alimenatia nerationala, alcoolul si tutunul pot favoriza aparitia bolii. Mai mult, s-a constatat ca aceasta boala se agraveaza datorita stresului sau influentei negative a psihicului.

Tratamente naturiste in rectocolita ulcero-hemoragica

Tratamentul cu afine este unul dintre cele mai indicate remedii in caz de rectocolita. Asa cum am descris si in cazul tratamentului diareei, afinele se pot folosi sub forma de ceai din frunze, suc, sirop si tinctura din fructe sau fructe consumate ca atare sau uscate.

   Ceaiul: puneti 2 lingurite de frunze maruntite la 250 ml de apa, fierbeti 5 minute, strecurati si consumati 2-3 cani pe zi.

   Sucul: se va consuma cate 100 ml de mai multe ori pe zi, iar siropul se va lua diluat si inmiresmat cu putin suc de lamaie.

   Tinctura: puneti intr-o sticla o parte afine zdrobite si 5 parti alcool alimentar. Lasati 15 zile la temperatura camerei agitand des, pentru a se putea extrage principiile active din plante. Se strecoara si se administreaza cate 5-10 picaturi in dilutie cu apa, de 3-4 ori. In cazurile mai grave se administreaza si cate o lingurita de 3 ori pe zi diluata cu apa. 

Supozitoare cu propolis – pentru ca in cazul rectocolitei este posibila o suprainfectare (ce poate atrage o suita intreaga de alte afectiuni mult mai grave) este indicat sa se foloseasca propolisul, care are un rol major in vindecare. Se vor folosi supozitoare, cate unul pe zi, dupa scaun.

Ceaiuri – se vor administra si o serie de ceaiuri din plante care sa contribuie la linistirea nervoasa, fiind indicate levantica, paducelul, sunatoarea, talpa-gastii sau valeriana. Contra hemoragiilor rectale se vor folosi ceaiuri din coaja de alun, batranis, cerentel, rachitan, racusor, saschiu, stejar, traista ciobanului si urzica.

Alimentatia va urmari “crutarea” intestinului, fiind indicat sa se foloseasca cat mai mult sucurile de legume si fructe. La inceput acestea se vor administra diluate, dupa care, in functie de toleranta, se vor da sucurile nediluate. Se va avea totusi grija ca bolnavul sa fie foarte bine alimentat deoarece de foarte multe ori poate aparea anemia datorita hemoragiilor.

   Dupa ce se simptomele se diminueaza se vor introduce treptat in alimentatie fainoase, oua moi, branza de vaci si carne slaba, iar mai apoi piureuri de morcovi si cartofi in special copti in cuptor.

   Nu in ultimul rand, se vor evita cu grija factorii care au determinat afectiunea pentru a nu mai aparea recidive.

Autor: Dr. biochimist Eugen Giurgiu

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.