Home > Stomatita > Stomatita – inflamatia mucoasei cavitatii bucale

Stomatita – inflamatia mucoasei cavitatii bucale

   Stomatita este o boala care consta in inflamatia mucoasei cavitatii bucale. Cauzele producerii acestei afectiuni pot fi infectiile virale cu herpes, zona zoster sau varicela, infectiile bacteriene, micozele, frecarea dintilor de gingie sau iritatia provocata de un aparat dentar incorect montat.

Semnele stomatitei

   In functie de cauza care provoaca aparitia stomatitei, bolnavul poate prezenta durere la nivelul cavitatii bucale (durere care se inrautateste atunci cand pacientul mananca), salivatie abundenta si aparitia pe mucoasa bucala a unor vezicule sau a unei inrosiri difuze a mucoasei bucale.

Stomatita catarala

  Stomatita catarala reprezinta inflamatia marginii gingiei, caz in care papilele gingivale se umfla si sangereaza frecvent,iar mucoasa bucala este rosie, lucitoare sau uscata. La inceput limba se acopera cu un strat de culoare deschisa, care devine apoi cafenie. Aceasta forma de stomatita survine mai ales la copii in cursul bolilor infectioase, dar si la adultii care nu isi pastreaza o igiena corespunzatoare.

Ceaiul din frunze de afine este recomandat in tratarea stomatitei catareale fiindca are un efect antibiotic puternic si contine tanin care contribuie la strangerea tesuturilor si la cicatrizarea lor. Puneti o lingurita de frunze maruntite la 250 ml de apa, fierbeti timp de 15 minute, strecurati si faceti gargara de mai multe ori pe zi.

– Tot pentru gargara se mai poate utiliza ceaiul de flori de arnica, planta ce cicatrizeaza foarte rapid orice rani. Puneti o lingurita de flori maruntite la 250 ml de apa clocotita, acoperiti 10 minute, dupa care strecurati.

Stomatita ulceroasa

   Aceasta forma de stomatita se dezvolta intotdeauna la persoanele cu leziuni dentare neingrijite sau cu gingivita tartrica. Afectiunea incepe cu o stomatita catarala, care ia rapid un aspect grav. Durerile devin violente, apar sub forma de crize si adesea iradiaza inspre urechi. Bolnavul are o halena fetida, insotita de o salivatie extrem de abundenta si prezinta o jena functionala la deschiderea gurii datorita ulceratiilor care fac miscarile mandibulei foarte dureroase. Starea generala este alterata, pacientul are febra de cele mai multe ori, mucoasa bucala este umflata, prezinta ulceratii intinse acoperite de un depozit cenusiu care poate ocupa intreaga cavitatea bucala, iar ganglionii submaxilari si preauriculari sunt umflati si durerosi.

– Un prim remediu al acestei forme de stomatita este propolisul sub forma bruta sau de tinctura, fiind indicat mai ales la cei cu temperatura ridicata.

Ceaiul de muguri de plop – puneti 2 lingurite de muguri zdrobiti la 250 ml apa, fierbeti timp de 10 minute, strecurati si apoi consumati 2 cani pe zi indulcite cu miere.

Ceaiul de radacina de brustur se va folosi pentru gargara de mai multe ori pe zi. Se pun 2 lingurite de radacina maruntita in 250 ml apa, se fierbe 15 minute, dupa care se strecoara.

Ceaiul de busuioc se foloseste de mai multe ori pe zi pentru spalaturi si gargara, fiind util datorita antibioticelor pe care le contine. Se va pune o lingurita de planta maruntita proaspata sau uscata la 250 ml de apa clocotita si se acopera 15 minute. 

Stomatita gangrenoasa

   Stomatita gangrenoasa este o forma mai grava a bolii. Ea debuteaza cu un infiltrat pe mucoasa bucala care se va intinde repede formand ulceratii mari si profunde. Acest tip al bolii necesita neaparat tratament medical de specialitate deoarece netratata corect boala poate conduce la mutilari grave. Ca tratament naturist se va putea aplica cel de la stomatita catarala.

Stomatita infectioasa

   Stomatita infectioasa poate fi produsa de microbi banali, virusuri, paraziti etc. Aceasta afectiune se prezinta cu ulceratii care pot aparea pe gingii sau pe intreaga mucoasa bucala. Bolnavul sufera de dureri in timpul masticatiei, prezinta hipersecretie de saliva si un miros fetid al respiratiei.

Sucul de ceapa este util pentru clatirea gurii de mai multe ori pe zi, pana la vindecare.

Ceaiul de cerentel preparat prin fierberea timp de 10 minute a unei lingurite de radacina maruntita la 250 ml apa se foloseste pentru gargara de mai multe ori pe zi.

– Faceti spalaturi ale gurii sau gargara cu ceai de coada-soricelului. Puneti 2 lingurite de flori maruntite in 250 ml apa, fierbeti timp de 5 minute si strecurati. In mod identic puteti prepara si un ceai din radacina de tataneasa cu care se va face gargara de mai multe ori pe zi, obligatoriu dupa fiecare masa.

Mierea de albine se poate folosi in dilutie cu apa pentru clatirea gurii, dupa care se poate inghiti.

Autor: Dr. biochimist Eugen Giurgiu

Articol redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.