Home > Plante A-Z > Prazul trateaza afectiunile digestive

Prazul trateaza afectiunile digestive

Prazul (Allium porrum)

   Prazul (Allium porrum din Familia Liliaceae) este o planta erbacee, bienala, leguminoasa, originara din zonele vecine Marii Mediterane (Egipt, Grecia si Asia Mica). Caracteristica principala a plantei este bulbul mare, din care se desprinde radacina care are forma firoasa, de „mustati”.

   Frunzele prazului sunt liniare, lungi de 8-12 cm si late de 4-30 mm si atenuate la varf. Tecile lor formeaza, prin suprapunere, in primul an o tulpina falsa, lunga de 20-70 cm, de care bulbul se distinge greu.

   Tulpina florala este dreapta, aproape cilindrica, neteda, inalta de 50-120cm si plina in interior cu tesut spongios. Florile au culoare albicioasa, roz sau violacee si sunt grupate cate 800-3000 intr-o inflorescenta globuloasa. Inflorirea se produce intre lunile iunie-august. Fructul prazului are forma unei capsule obtuze.

  Denumiri populare: ai sarbesc, ajima, ceapa alba, ceapa blanda, coada vacii, hagima, hajme, horceag, por, poroi, poroaica, poriu, praj sau pur.

  Allium porrum in traditia populara: 

   In regiunea Mediteraneana, prazul se folosea in alimentatie inca din antichitate. La noi, se folosea bulbul de praz copt in cuptor, iar zeama calduta de praz se folosea contra durerilor de urechi sau pentru pansarea in cazul hemoroizilor.

  Allium porrum – compozitie chimica:

   Prazul contine apa 87-90%, hidrati de carbon, proteine, grasimi, substante minerale, ulei volatil si vitaminele A, B1, B2 si C.

 Actiunile medicale ale prazului:

 – Prazul este indicat in tratarea afectiunilor digestive deoarece contine o cantitate mare de celuloza (care aduna deseurile alimentare) si de mucilagii (substante care lubrifiaza peretii intestinali si care faciliteaza eliminarea continutului tubului digestiv). Se recomanda folosirea prazului in caz de constipatie, enterocolite, atonie digestiva, fermentatii intestinale si alte tulburari digestive. De asemenea, pentru viermi intestinali se va da o mana de radacini pisate de praz in putin lapte, cate un pahar in fiecare dimineata, pe stomacul gol.

  Prazul stimuleaza functionarea bilei si a stomacului, are efect antihelmintic si distruge foarte multi germeni patogeni, ajutand la tulburarile digestive.

  – Mucilagiile din praz sunt foarte utile si in tratarea afectiunilor respiratorii (laringite, faringite, bronsite, traheite, raguseala, tuse sau pierderea vocii). Mucilagiile se colecteaza in urma fierberii, avand consistenta unei marmelade. Puneti 500 g de praz taiat bucatele la 0,5 litri de apa si lasati la fiert pana se obtine o pasta. Aruncati apa in care a fiert preparatul, indulciti cu 3 linguri de miere si consumati zilnic 3 linguri din aceasta marmelada.

 – Afectiunile pielii pot fi tratate foarte eficient cu praz. Aplicati pe piele cataplasme de frunze fierte aplicate cu untura de porc, lasand aplicatia in functie de toleranta pana la 24 ore. Cataplasme cu praz fiert in lapte dulce se aplica pe supuratiile cronice, pana la vindecare. Abcesele pielii se vindeca cu cataplasme cu praz fiert aplicat cu paine.

   Contra bataturilor si a locurilor intarite ale pielii se pune la macerat in otet o frunza de praz, timp de 24 ore. Se aplica noaptea cu partea umeda, iar astfel calozitatea se va coji.

   Contra plagilor se pun pe rana frunze de praz sub forma de pansament antiseptic si cicatrizant. Contra furunculelor se pun cataplasme cu partea alba a prazului, zdrobita in putina apa indulcita, pentru obtinerea unei paste.

   Sucul de praz cu lapte sau zer se aplica pe ten contra pielii inrosite si a eruptiilor fetei. De asemenea, din sucul amestecat cu miez de paine se obtine o pasta care grabeste colectarea in abcese si furuncule.

– Prazul are si efect diuretic cu eliminare de acid uric. Contra retentiei de urina si a cistitelor se fierb la foc domol 6 fire de praz acoperite cu ulei de masline. Se aplica preparatul cald pe partea de jos a abdomenului si in zona rinichilor, fixandu-l cu un bandaj nu prea strans si mentinandu-l toata noaptea. In plus, prazul se mai foloseste in infectiile genito-urinare, a prostatismului si a impotentei.

Autor: Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.