Home > Halena (respiratia urat mirositoare) > Respiratia urat mirositoare poate fi prevenita daca mancam iaurt

Respiratia urat mirositoare poate fi prevenita daca mancam iaurt

Respiratia urat mirositoare poate fi prevenita daca mancam iaurt

Respiratia urat mirositoare (numita in termeni medicali halena fetida) ne afecteaza pe toti la un moment dat in viata, avand o implicatie extrem de neplacuta in relatiile cu cei jur.

Respiratia urat mirositoare – cauze frecvente

Cauzele halenei fetide sunt foarte diverse, ele putand fi pasagere sau cronice.

In primul rand, ea poate fi determinata de consumul anumitor alimente. Se stie, de exemplu, ca usturoiul sau ceapa pot cauza respiratia urat mirositoare mult timp dupa ce nu mai este prezent in gura, deoarece substantele sale sunt absorbite din tractul gastro-intestinal si se elimina pe cale respiratorie.

Un alt exemplu ce poate conduce la respiratia urat mirositoare este consumul de tutun sau alcool. Fumatul afecteaza in foarte multe feluri sanatatea cavitatii bucale si, chiar daca ne spalam corect pe dinti, mirosul persista.

Respiratia urat mirositoare care persista mult timp poate fi, insa, un semn de patologie sistemica. Specialistii ne recomanda sa consultam, in acest caz, un medic pentru a investiga cauza. Adesea sunt incriminate probleme stomatologice: dezvoltarea tartrului (care atrage particule alimentare si bacterii si favorizeaza stagnarea si fermentarea lor in cavitatea bucala, rezultatul fiind emanarea unui miros urat), xerostonia (sau gura uscata, afectiune ce apare ca reactie adversa in diverse tratamente medicamentoase sau post iradiere) si cariile dentare.

Cauzele halenei sunt insa mult mai numeroase si complexe. Se poate deduce, deci, ca rezolvarea ei ridica adesea o serie de probleme. Surprinzator insa, remediile naturale ajuta mai mult decat credem.

Iaurtul versus respiratia urat mirositoare

Recent, un studiu efectuat de specialistii in domeniu a aratat rezultate spectaculoase: iaurtul poate fi o adevarata arma impotriva respiratiei urat mirositoare. O doza zilnica de iaurt, pe langa faptul ca imbunatateste tranzitul intestinal si reface flora microbiana, ne protejeaza si de aparitia halenei. Specialistii au ajuns la concluzia ca 200 g de iaurt zilnic reduc nivelul compusilor de fermentatie de tipul hidrogenului sulfurat din cavitatea bucala. Acest efect este determinat de bacteriile active din iaurt, in special de Streptococcus thermophilus si de Lactobacillus bulgaris.

Iaurtul a fost folosit adesea ca remediu natural si adjuvant in lupta impotriva candidozelor gastro-intestinale sau a infectiilor cu germeni anaerobi datorita continutului sau in bacterii cu actiune pozitiva in organism, capabile sa lupte impotriva agentilor patogeni.

De curand, specialistii au observat ca efectele benefice ale iaurtului pot fi folosite si pentru ameliorarea igienei bucale. Iaurtul, consumat zilnic timp de 6 saptamani reduce cu pana la 80% nivelul bacteriilor din gura.

Studiu medical

Studiul care a demonstrat valoarea iaurtului in tratarea halenei fetide s-a desfasurat pe 24 de voluntari sanatosi care, pentru 2 saptamani, au trebuit sa evite iaurtul si alte alimente cu un continut asemanator de bacterii (muraturi, branza etc.). Dupa aceasta perioada, specialistii au recoltat probe de saliva si au masurat concentratia bacteriilor si a substantelor fermentate si volatile din cavitatea bucala. In continuarea studiului, acelasi lot de subiecti a primit zilnic 100 g de iaurt, de 2 ori pe zi, timp de 6 saptamani, iar apoi au fost recoltate noi probe.

Rezultatele i-au surprins placut atat pe cercetatori cat si pe participanti: substantele ce imprima un anumit miros respiratiei (substante volatile) au scazut cu 80%. In plus, tartrul si gingivita s-au ameliorat si ele. Pe langa aceasta, se pare ca iaurtul poate reduce si riscul de aparitie al cariilor (un alt motiv de dezvoltare a halenei cronice).

Desi sunt necesare si alte studii care sa confirme aceasta descoperire, specialistii afirma ca suplimentarea dietei cu iaurt nu poate decat sa stimuleze sanatatea organismului si sa ne ajute sa luptam impotriva diverselor probleme cronice si sa invingem respiratia urat mirositoare. Asadar, de acum inainte nu trebuie sa uitam ca pe lista de cumparaturi sa adaugam permanent si iaurtul!

Pentru mai multe detalii despre alimentatia sanatoasa, apelati cu incredere la colegii nostri de la clinica de nutritie Dietalia.

Autor: www.SfatulMedicului.ro

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.