Home > Blefarita > Tratamente pentru blefarita (inflamatia pleoapelor)

Tratamente pentru blefarita (inflamatia pleoapelor)

Tratamente pentru blefarita (inflamatia pleoapelor)

   Specialistii in fitoterapie ne recomanda cele mai bune tratamente pentru blefarita, care reduc inflamatia pleoapelor, roseata, iritatia ochiului, mancarimile locale si infectia cu bacterii.

   Blefarita este una dintre cele mai frecvente afectiuni oculare care apar la adulti. Ea reprezinta inflamatia marginii pleoapelor.

   In cele mai multe cazuri, blefarita apare in asociere cu matreata, alergiile, eczemele, acneea rozacee sau dermatita seboreica.

   De asemenea, la bolnavii cu blerfarita poate aparea deseori si orjeletul (urciorul la ochi).

 Blefarita – cauze

   De cele mai multe ori aceasta afectiune este una cronica, de lunga durata. Inflamarea pleoapelor care caracterizeaza blefarita apare in urma unei infectii virale, micotice, parazitare sau microbiene. O alta cauza poate fi si inflamarea provocata de diferiti agenti chimici (unele medicamente, unele cosmetice sau radiatiile) sau fizici (ex. praful, frigul, caldura).

Blefarita – simptome

   Bolnavii cu blefarita prezinta simptome specifice, cele mai importante fiind roseata, iritatia ochiului si pleoapei, mancarimi locale si prezenta unor cruste la marginea pleoapei. Aceste cruste, precum si genele din acea zona, pot fi uscate sau grase si pot cadea. De asemenea, marginile pleoapelor sunt in cele mai multe cazuri colonizate cu bacterii (de regula cu stafilococi), avand un aspect unsuros. In plus, bolnavul se plange de lacrimari ale ochilor, de sensibilitate oculara la lumina, de intepaturi si de senzatii de obiect strain in ochi.

   In functie de manifestari, exista mai multe tipuri de blefarita:

a) blefarita eritematoasa – in care apar roseata si edemul local, simptome ce se accentueaza daca pacientul face eforturi oculare intense

b) blefarita scuamoasa – in care apare seboree sub forma de spuma sau de pelicule scuamoase la nivelul pleoapelor care, in cazul indepartarii lor, duc la infectia invelisului radacinii genelor din zona

c) blefarita ulceroasa – in care invelisul mentionat anterior este atacat de o infectie stafilococica

d) blefarita mixta – este cea mai frecventa si reuneste doua sau toate manifestarile descrise anterior.

Complicatiile blefaritei

   In cazul intarzierii tratamentului, blefarita se poate agrava. Cele mai neplacute complicatii pot fi keratita (infectia corneei – membrana anterioara si transparenta a ochiului), conjunctivita, infectia cailor lacrimale, caderea genelor sau chiar la carcinoame oculare (tumori maligne care seamana la aspect cu urcioarele, dar care sunt mult mai periculoase, punand in pericol chiar viata).

Tratamente pentru blefarita

Silurul este unul dintre cele mai bune tratamente pentru blefarita de natura infectioasa (si pentru toate afectiunile oculare). Este de asemenea foarte util in cazul carcinoamelor oculare. Preparati o infuzie de silur din 2 lingurite de planta la jumatate de pahar de apa. Umeziti un tifon in aceasta infuzie si alicati-l pe pleoape, lasandu-l timp de 60 de minute. Tratamentul se repeta zilnic pana la imbunatatirea simptomelor.

– In continuare, folositi tratamente pentru blefarita care vor urmari reducerea inflamatiei de la nivelul pleoapelor si distrugerea agentilor inflamatori (paraziti, fungi etc). Pentru aceasta, exista doua solutii 100% naturale, care dau rezultate sigure: ungerea pleoapelor cu alifie de galbenele si biter suedez si picurarea in ochi a catorva picaturi care curg din vita-de-vie atunci cand se taie.

– O contributie importanta la tratarea blefaritei o poate aduce si aplicarea pe zonele afectate (cu ajutorul unei pensule mici si subtiri) a mierii amestecate la cald cu suc de lamaie. De asemenea, se mai poate aplica tot cu pensula un decoct din seminte de gutui (se face timp de 20 de minute).

– Puneti pe ochi comprese cu suc din frunze de patrunjel. Tineti aceste comprese timp de 20-30 de minute si repetati tratamentul minim 7 zile la rand.

– Faceti spalaturi oculare de 2 ori pe zi cu un amestec din decoct de napraznic si gel de aloe vera.

Musetelul este si el unul dintre cele mai renumite tratamente pentru blefarita. Se vor folosi infuziile din flori de musetel cu care se vor face spalaturi ale ochilor sau se vor pune pe ochi comprese inmuiate in aceste infuzii. In plus, sub forma de comprese se mai pot folosi si florile de albastrele, petalele de trandafir, frunzele de nuc sau ceaiul chinezesc.

– Pentru cresterea genelor cazute, se recomanda ungerea pleoapelor cu ulei de ricin sau cu esenta de arnica.

– In cazul blefaritei aparute la copiii mici, se recomanda picurarea pe pleoape a laptelui de mama proaspat.

– Nu in ultimul rand, specialistii de la www.SfatulMedicului.ro recomanda spalarea zilnica a pleoapelor si a sprancenelor cu cateva picaturi de sampon pentru copii puse intr-un pahar cu apa. Spalarea se face tinand ochii inchisi si stergand locul de 10 ori pe orizontala cu un tampon de vata imbibat in amestecul preparat. Inainte de deschiderea ochilor, clatiti-va bine cu apa din abundenta.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.