Specialistii in fitoterapie ne recomanda propolisul si apa florala ca tratamente naturiste pentru pielea uscata. Afla cum se folosesc!
Pielea uscata si sensibila are reactii mai puternice la factorii naturali decat alte tipuri de piele deoarece ii lipseste umiditatea si are o capacitate redusa de aparare. Deshidratarea reprezinta distrugerea peliculei hidrolipidice, permitand in felul acesta o patrundere rapida a substantelor daunatoare in straturile adanci ale pielii care, astfel, provoaca nu numai lezarea vizuala a suprafetei pielii, ci si leziuni ale straturilor adanci.
Pe langa toate acestea, pielea sensibila se confrunta si cu micsorarea capilarelor atunci cand este expusa la caldura sau frig, astfel incat este mai slab vascularizata, cauzand lipsa oxigenului in celule si slabind functiile vitale ale celulei, iar modul de manifestare este inrosirea pielii, congestionarea si aparitia ridurilor. Din cauza acestor lucruri pielea uscata are nevoie de produse hidratante de ingrijire imbogatite cu substante protectoare.
Tratamente naturiste pentru pielea uscata cu apa florala si hidrolati
Produsele cu propolis si ape florale sunt complet organice si orientate direct catre astfel de manifestari, atat pentru prevenire, cat si pentru vindecare.
Apele florale (mai precis apa de flori, esentele sau hidrolatii de flori) apar in timpul producerii uleiului eteric prin distilarea apei cu abur. Astfel, in apele florale se pastreaza extracte pretioase de plante care se pot dizolva in apa, dar si o parte din uleiul eteric. Intrebuintarea apelor florale are o traditie veche, iar in zilele noastre utilizarea lor se raspandeste tot mai mult.
Hidrolatii de flori sunt substante concentrate speciale (din aproximativ 7 kg materie florala se obtine 1 litru de hidrolat in urma unui proces de distilare care dureaza intre 12 si 24 de ore). Hidrolatii contin toate materiile active din planta. In combinatie cu propolisul (fiind insa posibile si combinatii cu uleiuri eterice, ulei de jojoba, unt de shea si vitamina A naturala din uleiul de morcov) hidrolatii cresc considerabil actiunea benefica asupra pielii fetei si a corpului. De asemenea, o atentie deosebita ne atrage mixtura de hidrolat de lavanda, pelin si imortela, aceasta mixtura fiind o substanta biologica extrem de eficienta care incetineste imbatranirea pielii (confera efectul anti-age) si reduce transformarile patologice ale acesteia (cojirea pielii, deshidratarea si aparitia ridurilor).
Apele florale – prin efectul de hidrolat ca si cel al electrolitilor – deschid porii si duc toate ingredientele din crema (vitaminele, aminoacizii si materiile minerale) pana la cele mai profunde tesuturi ale pielii, dar si pana la cele mai indepartate celule de sub tesuturile pielii, transportand oxigenul.
Tratamente naturiste pentru pielea uscata cu propolis, un miracol eficient pentru piele
Propolisul este un material rasinos care se gaseste in scoarta si mugurii plantelor perene, fiind un produs natural al albinelor lucratoare. Albinele colecteaza propolisul si acopera interiorul stupului cu acesta. In acest fel stupul este dezinfectat si pregatit pentru ca regina sa-si depuna ouale.
Conform structurii chimice, propolisul este un amestec complex ce contine 55% materii rasinoase si balsamuri, 30% ceara de albine, 10% uleiuri eterice si aromatice si 5% polen de albine, vitamina E si grupul B si minerale (zinc, cupru, fier, magneziu).
Azi, propolisul poarta pe drept renumele de “cel mai puternic antibiotic natural” datorita faptului ca actioneaza asupra unui numar mare de microorganisme, bacterii, virusuri si ciuperci. Cercetarile au demonstrat ca propolisul detine efect antiseptic, antibacterian, antifungic si chiar antiviral. Propolisul are puternice caracteristici antimicrobiene, chiar si asupra celor mai rezistente tipuri de bacterii. El este de neinlocuit la tratamentul arsurilor doarece sporeste regenerarea tesutului, stimuleaza microcirculatia si totodata protejeaza pielea afectata de microorganisme. Propolisul stimuleaza sistemul imunitar al pielii, fiind confirmata eficienta lui la vindecarea cosurilor, furunculelor, eczemelor, negilor si a altor tulburari ale pielii.
Redactat de Dr. Frunză Alexandru