Statisticile medicale arata ca cele mai multe dintre femei prezinta in zilele premergatoare menstruatiei o serie de simptome neplacute, caracteristice pentru sindromul premenstrual. Acestea sunt starea de iritabilitate, modificarea dispozitiei, senzatia de tensiune la nivelul sanilor sau chiar o crestere usoara a masei corporale. Toate aceste modificari sunt considerate a fi normale pentru perioada respectiva a lunii si de obicei ele nu afecteaza viata de zi cu zi a femeii. Totusi, la un procent de 2 pana la chiar 15% dintre femei aceste simptome sunt atat de puternice, incat le afecteaza activitatea cotidiana (femeia nu se mai poate concentra asupra lucrurilor pe care le are de facut sau chiar uneori este nevoita sa lipseasca de la serviciu).
Simptomele in sindromul premenstrual
Semnele din sindromul premenstrual apar cu o frecventa ciclica, debutand de obicei cu 10-14 zile inainte de instalarea menstruatiei si disparand la aproximativ 2 zile dupa declansarea ei.
Medicii specialisti ne precizeaza faptul ca in sindromul premenstrual pot aparea circa 150 de simptome psihice, fizice si de modificare a comportamentului, ele fiind relativ diferite de la o femeie la alta.
Cele mai frecvente si mai comune simptome fizice din sindromul premenstrual sunt tensiunea mamara, greata, varsaturile, durerile de cap, durerile articulare sau musculare, aparitia edemelor, senzatia de abdomen umflat sau chiar congestia pelvina. La acestea se adauga simptomele psihice, care se caracterizeaza prin faptul ca femeia nu isi poate controla (si nici nu isi poate explica) iritabilitatea crescuta, anxietatea si labilitatea emotionala. De asemenea, poate aparea si o stare de depresie si in plus femeia nu mai are un somn odihnitor (chiar pana la insomnie).
Remedii naturale pentru calmarea simptomelor din sindromul premenstrual
– Mugurii de zmeur poseda efecte asemanatoare progesteronului (hormonul ce regleaza activitatea ovarelor), fapt pentru care acest remediu este unul dintre cele mai utile in sindromul premenstrual, dar nu numai. Femeile de toate varstele folosesc pulberea din muguri de zmeur (o lingurita de 4 ori pe zi) pentru tratament in caz de bufeuri, hirsutism, tulburari emotionale, noduli mamari, chist ovarian, fibrom uterin sau pentru reducerea simptomelor aparute la menopauza.
– Mielareaua combate acneea premenstruala, calmeaza durerile mamare (deoarece echilibreaza nivelul de prolactina, hormonul asociat cu producerea de lapte) si reduce tensiunea psihica, migrenele, insomnia sau anxietatea specifice sindromului premenstrual. Planta stimuleaza glanda hipofiza care controleaza hormonii sexuali (inclusiv progesteronul), avand si efect de reglare a ciclului menstrual. Se va urma o cura de minim 6 luni cu cate 3 cani pe zi de ceai de mielarea, preparat din 1 lingurita de boabe puse la 1 cana de apa clocotita.
– Musetelul se recomanda la femeile cu iritabilitate premenstruala, menstruatii dureroase, mancarimi in zona genitala sau cu leucoree. Se va lua de 3-4 ori pe zi, cu 15 minute inainte de mese, cate o lingurita de pulbere de musetel. Pulberea se tine sub limba 10 minute, dupa care se inghite cu apa. Daca in cadrul sindromului premenstrual apar si insomnii un leac sigur este cel cu inhalatii cu musetel. Puneti intr-un vas 4 linguri de flori de musetel, turnati deasupra 1 litru de apa fiarta si lasati sa fiarba, acoperind vasul cu un prosop. Faceti apoi inhalatii cu aburul degajat de fiertura pregatita.
– Uleiul de luminita este indicat ca tratament al tuturor problemelor hormonale legate de ciclul menstrual, de la aparitia lui si pana la menopauza, dar mai ales in calmarea neplacerilor din sindromul premenstrual. Acest lucru se explica prin faptul ca uleiul de luminita contine acid gama-linoleic, substanta ce ajuta la producerea prostaglandinelor, care regleaza actiunea hormonilor estrogeni (prolactina si progesteronul).
– Miere si ceapa – puneti intr-o sticla 100g de miere si 200 ml suc de ceapa rosie (obtinut prin stoarcerea a 0,5 kg ceapa). Agitati pana se omogenizeaza si beti 150 ml de preparat pe zi, impartit in 3 doze la fiecare masa. Preparatul calmeaza congestiile premenstruale (congestia pelvina si tensiunea mamara).
– Catina – calmeaza durerile premenstruale si sangerarile vaginale exagerate. Se recomanda o cura de 3 luni cu 2-3 capsule de catina. Se incepe cu doze mai mici pentru a vedea in ce masura tolereaza organismul catina, iar apoi se creste treptat cantitatea.
– Comprese pe abdomen – in cazul in care suferiti de balonari premenstruale, puneti pe abdomen si pe piept un prosop inmuiat in apa calda in care am adaugat cate 3 picaturi de ulei de boabe de ienupar si rozmarin si cate 2 de chiparos si levantica. Tot contra balonarii, beti o cana de ceai de seminte de telina sau de coada-calului de 2 ori pe zi.
– Alimenatia in sindromul premenstrual – una dintre problemele premenstruale poate fi tendinta de ingrasare. Acesta se explica prin faptul ca unii hormoni determina retentia de lichide, iar altii cauzeaza o pofta de mancare crescuta. Pentru combaterea acestui lucru trebuie sa consumam mai multe plante verzi si produse bogate in calciu si carbohidrati. In plus, dispozitia schimbatoare si starile de iritabilitate se pot preveni consumand multe fructe, legume, cereale integrale si peste. S-a demonstrat de asemenea ca exercitiile fizice usoare, ca mersul pe jos in fiecare zi, reduc mult aceste simptome.
Redactat de Dr. Frunza Alexandru