Home > Menstruatia cu probleme > Tratamente naturiste pentru lipsa ovulatiei (anovulatia)

Tratamente naturiste pentru lipsa ovulatiei (anovulatia)

Tratamente pentru lipsa ovulatiei (plantele care vindeca anovulatia)

   Specialistii in fitoterapie ne recomanda care sunt cele mai bune tratamente pentru lipsa ovulatiei.

   Ovulatia reprezinta stadiul din ciclul ovarian care consta in eliminarea ovulului matur din ovar atunci cand acesta este apt de a fi fecundat.

   In timpul ciclului menstrual in corpul femeii se produc anumite schimbari cu rol in pregatirea sarcinii. In fiecare luna pe peretele intern al uterului se formeaza un epiteliu care pregateste uterul pentru fixarea unui ovul fecundat. In cazul in care fecundarea nu se produce, acest epiteliu se distruge si se elimina, producandu-se astfel sangerarea specifica menstruatiei.

Ciclul menstrual normal

   Ciclul menstrual lunar incepe din prima zi a menstruatiei si dureaza pana la prima zi a urmatoarei menstruatii. In mod normal, un ciclu dureaza intre 28 si 32 de zile, insa durata lui mai poate varia cateva zile in plus sau in minus.

   Ovulatia se produce la majoritatea femeilor intre zilele 11 si 21 ale ciclului lor, pornind de la prima zi a ultimei menstruatii. De asemenea, trebuie stiut ca ovulatia poate avea loc de mai multe ori in timpul unui ciclu si, de asemenea, ziua ovulatiei difera in fiecare luna.

Cauzele lipsei ovulatiei

  Prezenta sau lipsa ovulatiei fac diferenta intre a putea concepe sau nu un copil. Lipsa ovulatiei este o anomalie care poate fi trecatoare sau permanenta, in ambele situatii suprimandu-se functia generativa a ovarului prin lipsa de eliminare a ovocitului din interiorul foliculului. De aceea, cunoasterea acestei disfunctii si a cauzelor ei are importanta in tratamentul sterilitatii femeii.

   Cauzele lipsei ovulatiei pot fi multiple, cele mai frecvente fiind greselile pe care le fac femeile in ceea ce priveste curele de slabire si aspectul lor fizic. Astfel, un program de gimnastica prea solicitant, in care efortul fizic este mare si se intinde pe o perioada mai indelungata de timp, poate afecta ciclul de ovulatie al femeii, ajungandu-se la amenoree, adica la lipsa totala a menstruatiei. In acest caz, revenirea la normal a functiei sexuale se produce atunci cand femeia alege sa urmeze un stil de viata echilibrat, fara eforturi fizice sau digestive majore.

   Folosirea indelungata a contraceptivelor injectabile poate duce in timp la instalarea amenoreei, astfel ca chiar si dupa oprirea tratamentului cu anticonceptionale ovulatia nu se mai produce.

   Stresul, emotiile puternice si anxietatea sunt alte cauze ce pot declansa anovulatia. In acest caz vindecarea se poate face prin terapie psihologica sau psihiatrica.

   De asemenea, folosirea pe timp indelungat a tratamentelor cu hormoni vegetali din boabele de soia (care protejeaza contra formelor de cancer mamar sau de cancer de col uterin) poate provoca probleme de ovulatie deoarece consumul de soia in cantitati mari prelungeste ciclul si intarzie ovulatia.

   Nu in ultimul rand, unele probleme fizice cum ar fi chistul ovarian, premenopauza sau disfunctiile glandei tiroide sau ale hipotalamusului pot duce si ele la o lipsa a ovulatiei.

Prevenirearea anovulatiei

   Pentru a preveni anovulatia, sunt importante supravegherea perioadei pubertatii, cu respectarea regulilor de igiena caracteristice acestei perioade de dezvoltare. Tratarea la timp a unor boli precum infantilismul, hipoplazia genitala, tulburarile menstruale (amenoree, hipo si oligomenoree, menoragii si metroragii) si infectiile pelvo-genitale acute si cronice au un rol foarte important pentru evitarea aparitiei unor probleme de ovulatie.

Tratamente pentru lipsa ovulatiei

Semintele de marar – se vor macina cu rasnita de cafea, transformandu-se in praf. Se ia cate o lingurita care se va pune sub limba pentru 10 minute, apoi se va inghiti cu putina apa. Tratamentul se face de 3 ori pe zi cu 30 minute inainte de mese.

Inflorescentele de morcov – se usuca si se transforma in praf. Se iau ca semintele de marar.

Tinctura de mladite de zmeur este unul dintre cele mai bune tratamente pentru lipsa ovulatiei. Se va administra conform prospectului, in prima parte a ciclului menstrual (incepand din a 7-a zi pana in ziua a 14-a). Tratamentul se repeta succesiv timp de 3-4 luni.

– Pe langa acestea, se vor consuma multe sucuri de legume si fructe care contin vitaminele C si de asemenea se vor consuma uleiuri vegetale inclusiv cel de soia care contin vitamina E. Vitamina C (prin acidul ascorbic) contribuie la elaborarea progesteronului, iar vitamina E intareste actiunea vitaminei C. Aceste vitamine nu intervin direct in mecanismul ovulatiei, ci influenteaza functiile corpului galben si ca atare, potenteaza actiunea hormonilor gonadotropi in tratamentul sterilitatii prin anovulatie.

Spirulina stimuleaza organele sexuale, avand efect benefic in spermatogeneza si in ovulatie si combate frigiditatea prin reglarea functiilor organelor genitale.

– Medicina traditionala Ayurveda ofera si ea unul dintre tratamente pentru lipsa ovulatiei, si anume planta Mucuna pruriens, una dintre cele mai cunoscute plante terapeutice indiene. Aceasta are proprietati tonice si afrodisiace, previne sterilitatea la ambele sexe (imbunatateste calitatea spermei in ce priveste motilitatea si numarul de spermatozoizi si stimuleaza ovulatia). Puteti achizitiona produse naturiste cu aceasta planta din farmacii sau plafare. 

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.