Home > Infertilitatea > Undele Wi-Fi pot diminua fertilitatea masculina

Undele Wi-Fi pot diminua fertilitatea masculina

   Tehnologia e o sabie cu doua taisuri! Folosita intr-un mod necorespunzator, ea poate avea si efecte nedorite. Sa ne gandim doar la controversatele efecte negative ale utilizarii unor accesorii importante pentru omul modern, precum telefonul mobil sau calculatorul… Chiar si banalul laptop poate produce efecte nedorite, atunci cand nu e folosit cum trebuie! Multi dintre noi avem obiceiul de a tine laptopul pe genunchi, atunci cand lucram sau cand vizionam ceva. Acest obicei se poate dovedi nefast pentru sanatatea reproductiva a barbatilor.

   Recent, o echipa de cercetare mixta, alcatuita din argentinieni si americani, a evidentiat faptul ca undele Wi-Fi (WLAN) pot determina deprecieri calitative ale lichidului seminal. Rezultatele studiului au fost publicate in jurnalul “Fertility & Sterility”. Experimentul a constat in plasarea unor esantioane cu lichid spermatic in preajma unui laptop conectat wireless. In aceleasi conditii de temperatura, la cateva ore existau deja diferente semnificative intre esantionul pozitionat langa laptop si cel aflat la distanta. Astfel, un sfert dintre spermatozoizii din apropierea aparatului conectat la internet in sistem wireless (fara cablu) devenisera imobili si la alte 9 procente dintre acestia fusese depreciat si materialul genetic. In schimb, la esantionul pozitionat la distanta, aceste cifre erau altele, in sensul ca spermatozoizii imobili insumau doar 14 procente.

   In acelasi timp, lichidul seminal pozitionat langa un calculator portabil, dar de data aceasta cu o conexiune clasica (prin cablu de retea), n-a suferit deprecieri foarte mari, fata de esantionul de control. Totusi, nu demult, alti cativa medici urologi descriau efectele nefavorabile pe care le pot determina undele calorice emise de calculatoarele portabile asupra celulelor reproductive masculine.

   Este de banuit ca cercetarile viitoare vor clarifica faptul ca nici sistemul reproductiv feminin nu este ocolit de efectele radiatiilor electromagnetice. Concluziile sunt evidente si impun precautii suplimentare in folosirea tehnologiilor moderne, in special a sistemelor Wi-Fi! 

Autor: Tomi Tohaneanu, editor la revista Tratamente naturiste

Redactat de Dr. Frunză Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.