Home > Cancerul > Cancerul de colon si rect

Cancerul de colon si rect

   Cancerul colono-rectal este una dintre cele mai frecvente forme de cancer, cu un raport statistic estimat de 1 din 5 imbolnaviri de cancer si ocupand locul al doilea la intreaga populatie, fiind depasit la barbati de cancerul bronhopulmonar, iar la femei de cancerul de san. Boala este mai frecventa la persoane trecute de prima tinerete si mai rar la cele sub 40 de ani.

Cauzele aparitiei cancerului colono-rectal

   Cauza cea mai frecventa a acestei afectiuni este abuzul alimentar, boala fiind strict legata de modul de viata si alimentatie. Cel mai edificator exemplu in acest sens este consumul exagerat de cartofi prajiti. Prin prajirea cartofilor, din amidonul in combinatie cu uleiul incins (in special atunci cand in acelasi ulei se prepara mai multe serii) rezulta o substanta cancerigena, numita acril-amida, care provoaca aparitia cancerului de colon.

   Mesele la ore neregulate, consumul frecvent de carne, grasimi animale, abuzul de dulciuri si aportul insuficient de fibre vegetale sunt doar cateva dintre alte cauze care pot sa contribuie la agravarea bolii.

Cancerul de colon – Simptomele bolii

   La debut, cancerul de colon ramane asimptomatic timp de circa 6-l2 luni. Ulterior, in functie de localizarea afectiunii, semnele bolii sunt diversificate.

   In cazul cancerului colonului drept bolnavul acuza dureri discrete, dar persistente in flancul sau fosa iliaca dreapta, balonare, rareori diaree care nu cedeaza la tratament, scadere in greutate si stari de astenie.
   In cazul in care cancerul apare in partea stanga a colonului pacientul va prezenta dureri sub forma unor jene in flancul stang care cresc progresiv in intensitate si cedeaza la masaj abdominal. De asemenea, durerile sunt insotite de balonare, gaze, constipatie si falsa diaree (in care poate aparea scaun cu sange).

   Nu in ultimul rand, cancerul cu localizare la nivelul rectului se va manifesta prin constipatie urmata de scaune moi, cu mucus, sange si chiar puroi. dupa defecatie bolnavul se plange de cele mai multe ori de senzatie de evacuare incompleta. Si la aceasta forma de cancer va aparea durere care se resimte in pelvis, sacru si in coapse. Odata cu evolutia bolii pacientul isi va pierde treptat pofta de mancare, ceea ce va conduce la pierderea in greutate.

Prevenirea cancerului colono-rectal
   Studiile arata ca o alimentatie bogata in fructe, legume si fibre vegetale, dar saraca in carne si grasimi reduce semnificativ riscul aparitiei acestei maladii. Expertii recomanda ca oamenii ar trebui sa manance legume precum broccoli, conopida, hrean, mustar, nap, varza, varza de Bruxelles si varza rosie care contin o substanta numita AITC datorita careia organismul poate fi protejat de aceasta maladie.

   Consumul carnii rosii (porc, vita, oaie) nu trebuie sa depaseasca 100 g pe zi. Riscul de cancer creste cu 12-17% pentru fiecare 100 g de carne consumata peste limita aceasta. De asemenea, riscul pentru cancerul de colon creste cu 49% la un consum de 25 g mezeluri pe zi, adica echivalentul unui jumatati de hot-dog.

   Aspirina previne cancerul intestinal. Cel mai simplu este sa se foloseasca pentru aceasta coaja de salcie care contine acid salicilic natural. Se va lua de 3 ori pe zi cate un varf de cutit de praf de coaja care se va pune sub limba si se inghite cu apa dupa 15 minute.

   Mai nou, rezultatele testelor medicale au aratat ca si consumul de lapte are o actiune de protectie impotriva cancerului de colon, deoarece lactoza din lapte stimuleaza bacteriile ce asigura protectia peretilor intestinali (si in plus va apara si de osteoporoza).

   Conform unor studii realizate de Universitatea din Pittsburg s-a descoperit ca riscul privind aparitia cancerului de colon este proportional cu talia. Deci, cu cat omul este mai gras cu atat risca sa se imbolnaveasca de cancer de colon.

Cancerul de colon – Tratament:

Busuiocul de camp (Brunella vulkgaris) are usoare efecte anticancerigene la nivelul aparatului digestiv. Se indica sa se foloseasca 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara si se pot consuma 2-3 cani pe zi.

Ceapa se indica pentru efectul pe care il are asupra intregului tract digestiv (asigura un tranzit intestinal mai bun). Se indica in acest sens ceapa cruda sau fiarta care se poate folosi in orice mancare sau salata.

Cimbrul de cultura (Thymus vulgaris) este recomandat in toate formele de tumori ale aparatului digestiv. Se pune 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.

Marul lupului se foloseste pentru clisme care ajuta la curatarea colonului si la imbunatatirea tranzitului. Se pune seara 1 lingurita de planta uscata si maruntita in 250 ml apa. Dimineata se strecoara si cu lichidul caldut se face clisma. Marul lupului este una dintre plantele cu puternic efect antitumoral si de intarire a imunitatii organismului si totodata un bun cicatrizant si antibiotic de exceptie. La pacientii care s-au operat de cancer de colon sau rect se recomanda sa se aplice pe locurile unde a fost operat (pentru grabirea cicatrizarii) o pasta obtinuta dintr-un amestec de marul lupului, tataneasa si/sau brusture (in parti egale), apa si miere.

Menta broastei se poate folosi in toate formele de cancer digestiv. Se pune 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, se strecoara si se consuma 2-3 cani pe zi.

Obligeana – puneti seara 1 lingurita de radacina macinata de obligeana la 250 ml apa. Dimineata se strecoara si se consuma apoi de 2 ori pe zi cate o cana (una dimineata si una seara). Acest remediu are efect antitumoral si este un bun tonic digestiv, ajutand si in cazurile cu constipatie deoarece normalizeaza activitatea intestinala. Se va face tratamentul timp de 30 zile, apoi se face pauza 7 zile, dupa care se poate relua.    

– Radacina de patrunjel se indica pentru efectul diuretic pe care-l are si pentru faptul ca ajuta la o mai buna digestie. Se pun 2 lingurite de radacina rasa la 250 ml apa si se fierbe apoi la foc mic timp de 20 minute. Se strecoara si se consuma 2-3 cani pe zi.

Rostopasca are efecte antitumorale remarcabile, stimuleaza digestia, ajuta ficatului si in plus contribuie la diminuarea durerilor. Se pune o jumatate de lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se lasa timp de 15 minute acoperit, dupa care se strecoara. Se va consuma cu lingurita in timpul zilei din ora in ora cate 1 lingurita. Se poate folosi si tinctura de rostopasca (se gaseste in orice magazin naturist) din care se vor lua cate 40 picaturi de 4 ori pe zi, diluate cu 100 ml apa.

– Este bine ca fiecare bolnav de cancer de colon sau rect sa consume zilnic minim 100 ml pe zi de suc de sfecla alba si rosie. Acesta contribuie la alimentarea organismului cu o serie de elemente care in mod normal nu se primesc din alimentatie. Se poate lua cu suc de morcovi.

– Consumul de soia ajuta la cancerul de colon pentru faptul ca aceasta planta contine fitoestrogeni si fibre vegetale in cantitate foarte mare (care imbunatatesc tranzitul intestinal) si este foarte usor de administrat in diferite forme de preparare, in functie de dorinta fiecaruia.

Tataneasa contine o substanta numita alantoina care inhiba procesele tumorale si ajuta la disparitia lor. Puneti la macerat pentru 8 ore 2 lingurite de radacina in 250 ml apa. Se strecoara apoi si se consuma jumatate de cana dimineata si alta jumatate seara, timp de 30 zile urmate de o pauza de 7 zile.

   Un rol foarte important in vindecarea cancerului colono-rectal il are si intarirea imunitatii. Pentru aceasta se recomanda urmatoarele remedii:

Echinacea are efecte tonice asupra sistemului imunitar si ajuta la lupta organismului cu infectiile. Se va putea lua o jumatate de lingurita de tinctura la 100 ml apa, de 2-3 ori pe zi, sau 2-3 capsule de 500 mg pe zi. Se fac 4 zile de tratament si apoi 4 zile pauza.

Ginsengul ajuta la cresterea energiei intregului organism, pentru ca acesta sa lupte eficient cu boala. Se ia o jumatate de lingurita de tinctura in 100 ml apa sau 2 capsule pe zi. Se poate de asemenea folosi ceaiul din radacina de ginseng (1 lingurita de radacina maruntita la 250 ml apa se fierb 15 minute si se pot consuma 2-3 cani pe zi).

Ginsengul siberian stimuleaza glandele suprarenale si intareste rezistenta organismului la stres, fiind util in toate formele de cancer. Se ia o jumatate de lingurita de tinctura la 100 ml apa de 2-3 ori.

Hydrastis (Hydrastis canadensis) – aceasta planta stimuleaza functia globulelor albe, contribuind foarte mult la lupta organismului cu diferitele infectii. Se va lua cate o jumatate de lingurita de 2-3 ori pe zi diluat in 100 ml apa sau 2-3 capsule de 250 mg pe zi.

   La bolnavii cu cancer de colon este foarte important sa se evite cu orice metode constipatia si diareea. Pentru aceasta se vor putea face una dintre urmatoarele:

Prevenirea constipatiei:

– Se vor consuma prune sau caise uscate. Se vor pune 5-6 fructe in 250 ml apa rece seara si dimineata se vor consuma atat apa cat si fructele.

– Se pot consuma tarate de grau macinate si inmuiate in apa, cate 3-6 linguri pe zi in functie de toleranta individuala. In cazul constipatiilor mai usoare se poate consuma doar apa de pe ele.

– Se vor consuma multe sucuri de legume si fructe, cele mai indicate pentru ferirea de constipatie fiind cele de castraveti, pepene galben, dude, spanac sau salata.

– Se mai pot lua cate 1-2 linguri de seminte de in sau mei pasaresc. De asemenea se poate face clisma cu seminte de mei sau de in. Pentru aceasta se vor pune 2 linguri de seminte la 500 ml apa si se fierb timp de 10 minute. Se poate strecura sau in cazurile mai grave cu constipatii rebele nu se mai strecoara si se face clisma dimineata. Se mai pot consuma in fiecare zi cate 1-2 linguri de ulei extra-virgin sau presat la rece.

Prevenirea diareei:

– Consumati cate 2 lingurite de polen care aduce in organism o serie de vitamine si minerale utile si ajuta la reglarea digestiei (perioade de 30 zile apoi urmate de o pauza de 7 zile).

– Beti ceai din afine. Puneti 2 lingurite de fructe sau frunze la 250 ml apa, fierbeti timp de 5 minute si apoi strecurati. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Se poate folosi de asemenea sucul de afine, cate o lingura de suc de 3 ori pe zi, preferabil cu 15 minute inainte de mesele principale. In cazurile mai rebele la tratament se poate folosi afinata, cate 1 lingura la fiecare ora diluat cu apa.

Autor: Dr. biochimist Eugen Giurgiu

Articol redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.