Home > Enterocolita > Tratamente naturiste pentru colita de fermentatie

Tratamente naturiste pentru colita de fermentatie

Tratamente naturiste pentru colita de fermentatie

   Colita de fermentatie este o afectiune a tubului digestiv, cu localizare in prima porttiune a intestinului gros (numita si colon ascendent).

   In mod normal, la nivelul colonului exista o flora de fermentatie care are rolul de a dizolva materiile ajunse in aceasta portiune a tubului digestiv si a le pregati pentru excretia lor prin procesul de defecatie.

   Pacientii cu colita de fermentatie acuza producerea unor scaune diareice albicioase, cu mucus si decolorate. De asemenea, aceste scaune anormale se insotesc de o emisie de gaze nefetide si de o reactie acida ce poate irita regiunea perianala.

Tratamente naturiste in colita de fermentatie

Ceai anticolitic – acest ceai este obtinut printr-o combinatie de flori de coada-soricelului si de musetel, iarba de menta, roinita, sunatoare si de talpa-gastei, fructe de fenicol si capsula de mac. El calmeaza spasmele intestinale, este sedativ, calmeaza durerile de burta, linisteste colicile biliare, ajuta la producerea si eliberarea bilei pentru o digestie mai buna si are actiune antidiareica. Toate aceste actiuni indica acest ceai in terapia enterocolitelor, colicilor abdominale, tulburarilor digestive, ulcerului gastro-dodenal si dischineziilor biliare.

   Se va prepara o infuzie din 1-2 lingurite de amestec de plante care se pun intr-un vas si peste care se toarna 200 ml apa clocotita. Se acopera 20 minute, se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi, cu inghitituri mici. Se mai poate prepara si un decoct, punand intr-un vas 10 g de amestec de plante peste care se toarna 1000 ml apa rece. Se fierbe pana cand scade la jumatate, se acopera 15 minute, se strecoara si se bea cantitatea intr-o zi in 3 prize, inainte de mese.

Polenul si pastura sunt foarte utile in tratarea afectiunilor digestive si intestinale de tipul colitelor. Se vor consuma zilnic 2 lingurite de polen sau 10 pastile de pastura, vindecarea aparand in 30-40 de zile de tratament.

Salata verde este un remediu purificator extraordinar in vindecarea colitelor de fermentatie. Se va consuma minim 150 g de salata pe stomacul gol, inainte de fiecare masa. Salata se va asezona numai cu ingrediente naturale (ulei de floarea-soarelui sau de masline, otet natural de mere sau suc de lamaie proaspat stors) si se va consuma in maxim 15 minute de la preparare pentru a evita deteriorarea principiilor sale active.

– In colita de fermentatie si in gastrita hipoacida se poate folosi o combinatie in proportii egale de tincturi de angelica si pelin. Se administreaza cate 1-2 lingurite din combinatie de tincturi, dizolvate intr-un pahar cu apa, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.

– Pentru efecte rapide in tratarea colitei de fermentatie si a diareei se foloseste ceaiul de napraznic. Puneti la inmuiat o mana de frunze si flori uscate de planta intr-o cana de apa (atentie! nu folositi apa de la robinet ci doar apa plata sau de izvor) si lasati de seara pana dimineata. A doua zi se filtreaza maceratul obtinut, iar planta ramasa se opareste cu inca o cana de apa. Lasati la racit 30 de minute, filtrati infuzia si apoi combinati infuzia cu maceratul obtinut initial. Se beau 3-4 cani din acest ceai pe zi, pe stomacul gol, inghititura cu inghititura.

Graul fiert – fierbeti 500 g de boabe de grau in 4 litri de apa, timp de 2 ore, pana ce lichidul scade si boabele se inmoaie. Puneti graul la frigider in cutii de plastic. Se consuma 100 g pe zi, indiferent la ce ora.

– Pentru colita de fermentatie se iau 3 lingurite cu tinctura de captalan (brusture dulce) pe zi, cu o jumatate de ora inainte de a manca. Puneti intr-un borcan cu capac jumatate de pahar cu pulbere de radacina de planta, 2 pahare cu spirt alb alimentar si jumatate de pahar cu apa. Lasati la macerat 2 saptamani in borcanul inchis, apoi filtrati prin tifon.

Pulberea de afine uscate este un leac care actioneaza fara gres in enterocolita de fermentatie si diaree. Se va lua o lingurita rasa din 2 in 2 ore in cazurile acute.

– Pentru combaterea colitei se bea o fiertura preparata din 1 lingurita din plante uscate si maruntite de salvie, tintaura si musetel puse la 200 ml apa clocotita si fierte pentru cateva minute. Se bea cate 1 lingura de fiertura la 2 ore, de 7-8 ori pe zi, urmand ca dupa 2-3 luni aceasta doza sa se micsoreze.

– In colita de fermentatie si enterita se pot bea 2-3 cani de cafea de ghinda pe zi. Acest preparat nu se va indulci si va fi baut intotdeauna pe stomacul gol, inainte de masa.

– Se poate face si un tratament cu o lingurita rasa de pulbere de cimbru de cultura de 4 ori pe zi, in cure de 10-21 de zile.

Gutuile rase si amestecate cu miere combat foarte eficient colita de fermentatie, decoctul de gutui fiind folosit chiar contra hemoragiilor intestinale. Pentru aceasta se vor administra cate 1-1,5 litri de decoct pe zi.

Mararul este de un real folos in colite deoarece substantele aromate pe care le contine impiedica bacteriile sa se dezvolte in intestin. De aceea, mararul se poate folosi in salate sau pentru condimentarea mancarurilor.

Carbunele vegetal absoarbe toxinele si neutralizeaza bacteriile care produc fermentatia intestinala. Se va lua 1 lingura de carbune cu apa de 2-3 ori pe zi.

Alimentele interzise in colita de fermentatie

   Pacientii cu colita de fermentatie trebuie sa evite sa consume toate alimentele care fermenteaza foarte repede, in special alimentele hidrocarburate, fainoasele, fructele si cruditatile.

   Dintre fainoase sunt de evitat painea neagra, necoapta sau calda, fainoasele nefierte bine sau preparate cu grasimi prajite.

   Morcovul fiert este una dintre singurele legume acceptate in dieta pacientilor cu colita de fermentatie. Se interzic castravetii, varza, conopida, ridichile, guliile, ceapa, prazul, fasolea, lintea sau mazarea. Fructele admise sunt doar piersicile, bananele si perele fara coaja, dar in cantitati mici. Se interzic fructele acre, necoapte, cu coji sau cu samburi sau compotul cu prea mult zahar. Nu sunt permise nici fructele uscate ( stafide, curmale etc.) sau cele oleaginoase (nuci, alune, migdale).

   Se vor evita mancarurile grase cu slanina, untura, prajeli, frisca sau smantana. Se vor evita si supele sau ciorbele grase si ciorbele acrite cu zeama de varza sau de muraturi.

   Nu se admit nici sosurile (maioneza, rantasuri etc.), branzeturile fermentate sau sarate, ouale prajite si carnea grasa.

   Deserturile si bauturile au si ele restrictii la pacientii cu colita de fermentatie. Nu se vor consuma prajituri, placinte cu grasime sau cu aluat dospit, inghetata, clatite, dulceata sau gem. Se vor evita laptele batut, sucul de mere, mustul, sifonul si bauturile alcoolice (bere, tuica, vermut).

Citeste informatii si despre colita de putrefactie.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.