Home > Plante A-Z > Pirul este indicat in indigestie, constipatie, hipertensiune si celulita

Pirul este indicat in indigestie, constipatie, hipertensiune si celulita

Agropyron repens

   Pirul (Agropyron repens din Familia Gramineae) este o planta erbacee foarte raspandita in toata emisfera nordica. La noi pirul este intalnit ca o buruiana comuna prin semanaturi, care creste din abundenta pe coline, prin terenuri nisipoase sau argiloase. Planta are rizomi (tulpini subterane) lungi, pe nodurile carora se gasesc frunzulite membranoase, muguri si radacini adventive. Tulpinile aeriene sunt inalte de 60-120 cm si au frunze mari de 10-20 cm. Inflorescenta plantei este un spic cu spiculete mai mici dispuse pe doua randuri si formate din 5 flori. Planta infloreste in lunile iunie-august. Fructul este o cariopsa, adica un tip de fruct uscat, cu pericarpul lipit de samanta unica.

   Principala portiune a plantei Agropyron repens care se utilizeaza in medicina este rizomul. Recoltarea acestora poate fi practicata o data cu aratura de primavara. Rizomii se spala cu apa, se indeparteaza partile aeriene si radicelele, apoi se usuca si se taie in bucati de 5-6 cm lungime.

   Agropyron repens – denumiri populare:

   In popor, pirul mai este cunoscut si sub denumirile de albei, chir, graul matii, iarba canelui, pir gros, pir mic, ragalie sau tirau.

   In traditia populara ceaiul de pir se bea contra indigestiei. Decoctul rizomilor se lua ca diuretic. La constipatie, se usca radacina de pir, se taia in bucati, se fierbea in apa si se consuma peste zi, pana le trecea afectiunea. In acest timp nu era voie sa consume bauturi spirtoase.

   In unele parti, rizomii de pir se fierbeau si decoctul obtinut se bea in loc de apa in timpul frigurilor, ca sa taie setea, deoarece se spunea ca daca bolnavul bea apa curata, sangele se preface in apa si da in ascita.

   Rizomul de pir se lua plamadit in tuica in cazul ascitei. Contra hipertensiunii se bea de 3 ori pe zi cate o lingura inainte de masa de ceai preparat din pir, frunze de vasc si paducel.

   Compozitie chimica:

   Rizoamele de pir au in compozitie un ulei volatil care contine o substanta numita agropirena care prin oxidarea gruparii -CH2 formeaza o cetona cu activitate antibiotica.

   De asemenea, Agropyron repens mai este recunoscut pentru mucilagii, fructoza, saponine, saruri de potasiu, acid salicilic, vitaminele A si B si substante minerale (siliciu, aluminiu, fier, sodiu, calciu). De mentionat este si faptul ca pirul intra in compozitia ceaiurilor diuretice.

   Actiunile medicale ale pirului:

   Decoctul de pir are actiune diaforetica (provoaca transpiratia), depurativa, diuretica si antiinflamatorie a aparatului genito-urinar. Astfel pirul trateaza afectiunile renale, anuria (lipsa urinarii), bolile vezicii urinare, cistitele, colicile renale, litiaza urinara, pielo-cistita si uretritele venerice. In general pirul se foloseste ca diuretic usor, eliminand uratii si clorurile (in caz de guta).

   Agropyron repens are o importanta actiune hipotensiva, dar de scurta durata mai ales asupra tensiunii maxime (mai putin asupra minimei). Planta mareste circulatia prin artera renala si se sporeste diureza.

   Pirul se recomanda si in afectiunile digestive. Planta mareste secretia bilei (in dispepsia biliara), este usor laxativa si este recomandata in induratia ficatului si splinei.

   In afectiunile respiratorii, Agropyron repens trateaza bronsitele, gripa, raceala, rinita, starile virotice respiratorii si transpiratiile abundente.

   Pirul este recomandat si in dermatologie pentru tratarea celulitei, a dermatozelor, a disfunctiei glandelor sudoripare, a eczemelor cronice, a mancarimilor pielii si a psoriazisului.

   Nu in ultimul rand, pirul trateaza si ascita, diabetul zaharat, edemele, hepatita si reumatismul.

Agropyron repens – moduri de folosire:

Infuzia de pir – puneti o lingura rizom la 200 ml apa clocotita, acoperiti pentru 10 minute, dupa care strecurati si consumati 2-3 ceaiuri caldute pe zi. Este util si la colicile renale sau alte afectiuni renale.

Ceai de pir 1 – puneti 3 linguri de planta la 1 litru de apa si lasati sa fiarba pentru 2-3 minute, apoi aruncati apa. Peste plantele ramase se pune 1,250 ml apa si se lasa sa fiarba pana scade apa la 1 litru. Se strecoara si se consuma in cursul unei zile in colici renale sau afectiunile de mai sus.

Ceai de pir 2 – se pune 1 lingurita pulbere de rizom sau rizom uscat maruntit la 250 ml apa si se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Se indica in dischinezii biliare, bronsita, gripa, guta si obezitate.

Tinctura de pir – se pun 50 g de planta maruntita la 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se va tine timp de 15 zile dupa care se strecoara. Se va lua o cantitate de maximum 25 g pe zi impartita in mai multe reprize.

Sirop de pir – se vor fierbe 20 g de radacini de pir in 250 ml apa timp de 10 minute, dupa care se strecoara. Se pune din nou pe foc si se adauga 100 g de zahar. Se va fierbe transformandu-se in sirop prin fierberea inca 10 minute. Se va pune in sticlute mici. Se va lua o lingura la 3 ore. 

Autor: Dr. biochimist Eugen Giurgiu

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.