Home > Plante A-Z > Tratamente naturiste cu portocale

Tratamente naturiste cu portocale

Portocala, Citrus aurantium

   Portocalul (Citrus aurantium) este un arbore totdeauna verde, cu tulpina inalta intre 1 si 10 metri. El este originar din China, fiind apoi cultivat in foarte multe alte tari, cunoscandu-se in prezent peste 100 de varietati de portocal. Dintre acestea, cele mai raspandite sunt varietatile dulcis si amara.

   Scoarta portocalului este brun-verzuie, cu lemnul compact. Frunzele sale sunt ovale si lucioase. Florile sunt albe, placut mirositoare si grupate in buchete la varful ramurilor. Fructele (binecunoscutele portocale) au culoare galbena-rosiatica (portocalie) si au forma globuloasa. Dupa recoltare coaja fructului matur se curata de partea interioara alba, se usuca si se foloseste pentru prepararea unei tincturi.

Compozitia portocalelor:

   Ca si celelalte citrice, portocalele sunt o sursa foarte imporanta de vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C si E). De remarcat este insa cantitatea foarte mare de calciu pe care o contin portocalele (26 mg la 100 g de fruct), ceea ce le face foarte utile pentru sanatate. De asemenea, fructele de portocal mai contin multe minerale (sodiu, potasiu, mageziu, clor, sulf si cupru) si importante cantitati de glucide (zaharul continut de portocale fiind imediat absorbit in sange, producand energie in corp imediat dupa consumare).

Actiunile medicale ale portocalelor:

   Portocala este unul dintre cele mai bune fructe pentru iarna, deoarece este un excelent remineralizant, suplinind lipsa de vitamine din timpul sezonului rece si intarind capacitatea de aparare a organismului.

Sucul de portocale scade febra, fiind ideal mai ales in cazul febrei tifoide sau celei din pojar sau tuberculoza. Atunci cand pacientul are febra, productia de saliva scade si astfel pofta de a manca si de a bea se reduce. In acest caz, mirosul placut produs de sucul de portocale ajuta mult la depasirea acestui obstacol, acoperind necesarul de hidratare. In plus, acest suc creste rezistenta corpului impotriva infectiilor, ajutand la vindecarea bolii ce a dus la aparitia febrei.

– Portocalele sunt indicate pentru tratarea afectiunilor digestive precum constipatia si indigestia. Sucul de portocale stimuleaza peristaltismul intestinelor, prevenind astfel acumularea in colon a reziduurilor care provoaca putrefactie si constipatie. De aceea, la persoanele care se stiu suferinde de probleme de tranzit intestinal se recomanda consumul a 1-2 portocale inainte de culcare si alte 1-2 dimineata. Contra constipatiei se mai recomanda si urmatorul tratament: se lasa coaja unei portocale la fiert timp de 30 minute in 500 ml apa. Se arunca apoi apa si se fierbe din nou 20 minute intr-o apa usor indulcita cu zahar (20 g la litru). Se lasa sa se usuce coaja pe o farfurie, apoi se mananca aceasta coaja a doua zi dimineata, pe stomacul gol.

   La persoanele cu indigestie (chiar si cronica), Citrus aurantium stimuleaza secretia sucurilor digestive ceea ce conduce la imbunatatirea digestiei, la cresterea apetitului si la calmarea organelor digestive. Se recomanda sa luati ca aperitiv un macerat din 6 coji de portocale puse in 0,5 litri de rachiu si lasate timp de 15 zile, dupa care se adauga 2 litri de vin alb in care s-au pus sa se dizolve 500 g de zahar si se filtreaza si se tine o saptamana.

– Portocalele actioneaza benefic si in bolile cardio-vasculare. Ele ocrotesc vasele de sange, opresc hemoragiile, fluidifica sangele si calmeaza durerile in piept (precordiale). Sucul de portocale indulcit cu miere este foarte util pentru a furniza energie la pacientii care au suferit un infarct miocardic. De asemenea, acest suc este recomandat si in arterioscleroza, ateroscleroza, hipertensiune, tromboze, varice si ulcere.

– Portocalele sunt un bun tonic muscular si regenereaza celulele pielii. Coaja de Citrus aurantium este recomandata si in tratarea acneei, caz in care coaja se zdrobeste bine si se aplica pe zonele afectate.

Afectiunile respiratorii pot fi si ele tratate cu remedii naturale cu Citrus aurantium. Portocalele au efect expectorant si salin asupra plamanilor. De aceea, consumul de suc de portocale amestecat cu un varf de sare si o lingura de miere este un leac eficient in tuberculoza, astm, raceala, bronsite, faringite, febra, laringite, pneumonii si alte stari de tuse asociate cu expectorare dificila.

– Deoarece portocalele contin mult calciu si vitamina C, ele se recomanda in tratarea bolilor oaselor si dintilor.

Pentru copii sucul portocalelor este un aliment foarte bun deoarece este foarte hranitor, ajuta la prevenirea rahitismului si a scorbutului si ajuta la crestere.

– Alte afectiuni in care se recomanda consumul de Citrus aurantium sunt: alergiile, amortirea membrelor, anemia, anorexia, asteniile, bolile infectioase, bolile metabolice (amelioreaza metabolismul mineralelor si constituie un factor de crestere), bolile neurologice, convalescenta, diabetul, dispepsia, eczemele, flatulenta, gingivitele, litiazele, menopauza, nefritele, obezitatea si reumatismul.

Citrus aurantium – moduri de folosire:

Sucul de portocale trebuie consumat proaspat, cate 2-3 pahare pe zi, inaintea meselor.

Ceai contra obezitatii – se fierb o portocala si 3 lamai taiate felii in 0,5 litri de apa, timp de 10 minute. Dupa aceea se adauga 2 linguri de miere si se pun din nou la fiert 5 minute. Se strecoara si se lasa sa se raceasca si se iau 3 pahare in fiecare zi.

Miezul de portocala se poate aplica pe piele timp de 15-20 minute deoarece tonifica si relaxeaza pielea si intarzie aparitia ridurilor. 

Jeleurile si marmeladele de portocala sunt foarte bune in caz de tulburari digestive, intestinale si hepatice.

Coaja de portocala se recomanda pentru intarirea si tonificarea bolnavilor in caz de convalescenta.

Autor: Dr. Alexandru Frunza

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.