Afla de la specialistii in fitoterapie si dermatologie naturista de la revista Tratamente naturiste ce ingrediente pentru mastile cosmetice putem folosi in casa.
Mastile cosmetice au fost folosite din cele mai indepartate timpuri ca un mijloc foarte eficient de a mentine aspectul sanatos al pielii care va aparea mai neteda, curata, supla si intinerita. Romanii numeau mastile cosmetice “vultus domesticus”, adica “fata de acasa”, iar francezii “le masque au mari”, adica masca pentru barbat.
Calitatile mastilor cosmetice
O masca eficineta trebuie sa intruneasca o serie de calitati care sa confere siguranta obtinerii rezultatelor dorite. Ea trebuie sa formeze o pasta moale, fara grunji sau miros neplacut, trebuie sa se poata intinde uniform pe piele, sa se usuce repede, sa formeze pe piele un strat aderent, sa poata fi indepartata usor de pe piele (eventual numai cu apa), fara sa produca durere si trebuie sa nu contina substante vatamatoare organismului.
Tipuri de masti cosmetice:
– Mastile de curatire sunt preparate cosmetice naturale care se obtin din substante care absorb murdaria, excesul de sebum si celulele moarte. Aceste masti contin si substante abrazive, care prin curatire au un efect de frecare al pielii.
– Mastile nutritive ajuta la regenerarea pielii, la intarzierea fenomenelor imbatranirii sau la disparitia ridurilor. Aceste masti se prepara din galbenus de ou, cazeina, creme grase cu vitamine, polen sau miere. Ultimele produse cosmetice contra ridurilor contin si albumine animale si proteine din lapte si pot fi aplicate pentru perioade mai lungi deoarece sunt aproape invizibile, formand un strat foarte fin la suprafata pielii.
– Mastile calmante se aplica pentru pielea iritata sau foarte sensibila si sunt obtinute cu infuzii din plante si caolin sau amidon.
– Mastile astringente se folosesc de obicei la tenurile grase cu porii deschisi. Ele se fac din substante sicative: carbonat de magneziu, carbonat de calciu, caolin si diferite sucuri de legume sau fructe sau chiar infuzii simple din plante astringente.
– Mastile hidratante sunt folosite la tenurile uscate si deshidratate si au rolul de a completa necesarul de apa al pielii. Se pot inlocui insa cu simple comprese cu ceaiuri din plante.
– Mastile cu actiune tonica se folosesc la tenurile ofilite si cu riduri si se prepara din sucuri de fructe cu actiune revitalizanta: capsuni, fragi, caise, piersici, struguri albi, infuzii de menta, polen, laptisor de matca sau miere.
Ingrediente pentru mastile cosmetice facute in casa, folosind un buget redus
– Oul – albusul este unul dintre ingrediente pentru mastile cosmetice pentru tenurile grase, folosindu-se in amestec cu o jumatate de lingurita de suc de lamaie sau alaun. La tenurile uscate se foloseste galbenusul care se freaca cu ulei vegetal formand o maioneza. Se mai pot adauga sucuri de fructe, zeama de lamaie sau portocala. Cei care nu suporta sapunurile sau au pielea uscata se pot spala cu galbenus de ou in loc de sapun.
– Argila completeaza lista de ingrediente pentru mastile cosmetice, putand fi folosita in loc de caolin. Argila se usuca, iar apoi se cerne prin sita pentru indepartarea pietricelelor si impuritatilor.
– Uleiurile vegetale sunt foarte indicate pentru tenurile uscate. Se poate folosi ulei de masline, migdale, floarea-soarelui, soia sau germeni de porumb. Mastile cu ulei se aplica sub forma unor comprese. Uleiul trebuie sa fie caldut pentru a inmuia stratul cornos al epidermei si pentru a indeparta impuritatile de pe piele.
– Caimacul, smantana si cazeina au actiune emolienta si calmanta si se recomanda ca ingrediente pentru mastile cosmetice la tenurile uscate.
– Parafina se poate aplica pe piele la temperaturi destul de ridicate (50-60 grade). Prin racire, parafina formeaza pe tegument un strat izolator care nu lasa sa se evapore sudoarea. In plus, aplicarea unui strat de crema sub masca de parafina are un efect emolient.
– Sucul de castraveti amestecat cu caolin, talc si ulei de germeni de porumb se foloseste la tenurile deshidratate. Cantitatile se pun in functie de dorinta fiecaruia. In mod normal la o parte de suc de castravete se va pune 1/2 ulei si caolin pentru ca masca sa fie suficient de vascoasa.
– Sucul de gutuie se recomanda tenurilor grase pentru ca sunt tonice si astringente. Sucul sau ceaiul din seminte de gutui este emolient si se foloseste la tenurile uscate.
– Sucul de morcov se foloseste la tenurile uscate si iritate deoarece contine multa vitamina A care reface integritatea pielii si confera o actiune emolienta si calmanta. Sucul de morcov se poate amesteca cu caimac proaspat (sau smantana) si caolin, obtinandu-se o masca pentru tenul uscat. In plus, se mai poate adauga si putin polen sfaramat sau laptisor de matca care dau efecte foarte hranitoare indicate mai ales la tenul imbatranit.
– Infuziile din plante se amesteca cu caolin, argila si amidon pana se formeaza o pasta de consistenta dorita. Infuziile se prepara din 2 lingurite de planta maruntita puse la 100 ml apa clocotita, care se lasa apoi timp de 15 minute acoperite. Se va opta pentru infuziile din musetel, tei, nalba sau salata verde deoarece sunt calmante si decongestionante in special la pielea uscata si iritata. Infuziile de cimbru, patlagina, levantica sau albastrele au actiune astringenta si se folosesc in cazul tenurilor grase cu porii dilatati.
Autor: Dr. biochimist Eugen Giugiu
Redactat de Dr. Frunza Alexandru