Home > Colesterolul marit > In ce afectiuni se recomanda laptisorul de matca si cand este contraindicat

In ce afectiuni se recomanda laptisorul de matca si cand este contraindicat

In ce afectiuni se recomanda laptisorul de matca si cand este contraindicat

   Laptisorul de matca este un produs apicol cu larga raspandire terapeutica, fiind considerat de multi un adevarat elixir pentru sanatate. Mai precis, laptisorul de matca este o substanta secretata de glandele salivare ale albinelor care este utilizata de catre acestea pentru hranirea larvelor in primele 3 luni de dezvoltare.

   Stiati ca… regina stupului se hraneste exclusiv cu laptisor de matca. De asemenea, s-a constatat ca regina traieste aproximativ 5 ani, spre deosebire de albinele lucratoare care traiesc doar 4 luni. Astfel, putem considera aceasta observatie ca pe o dovada a calitatilor benefice pe care le aduce laptisorul de matca asupra organismului.

   Ce contine laptisorul de matca?

   Principalele substante ce intra in compozitia laptisorului de matca sunt proteinele, nu mai putin de 18 aminoacizi si foarte multe vitamine si minerale. Laptisorul de matca este cunoscut ca produsul
natural cel mai bogat in vitamina B5, numita popular si “vitamina antistres” deoarece actioneaza benefic asupra sistemului nervos. De asemenea, laptisorul de matca contine chiar mai multe vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12) decat drojdia de bere.

   Nu in ultimul rand, laptisorul contine si o substanta numita 10 HDA acid, substanta care nu mai este intalnita nicaieri decat in acest produs si care combate bacteriile, virusii si ciupercile, stimuleaza producerea de anticorpi si ajuta la anihilarea radicalilor liberi din organism.

   Laptisorul de matca – actiuni terapeutice

   Una dintre utilizarile pe scara larga a laptisorului de matca este cosmetica, deoarece vitamina B5 din compozitia acestui produs participa la formarea si regenerarea pielii si mucoaselor. Astfel, administrarea externa a acestui produs apicol se recomanda in numeroase afectiuni dermatologice, cele mai importante fiind eczemele care supureaza, lupusul eritematos si zona zoster.

   Laptisorul de matca este un stimulent biologic, deoarece are actiune energizanta, reface celulele nervoase in caz de afectiuni neuropsihice (schizofrenie, instabilitate psihica sau sindroame neurastenice), ajuta sistemul nervos sa scape de surmenaj, creste rezistenta organismului la efort, alunga astenia si starile de oboseala, creste pofta de mancare si ajuta la cresterea randamentului psihic si fizic.

   Utilizarea laptisorului de matca in tratarea afectiunilor cardiovasculare a dat rezultate uimitoare, mai ales prin calitatea sa de a reduce colesterolul din sange.

   Acest produs apicol mai este recomandat pentru refacerea organismului dupa interventii chirurgicale si tratamente agresive, pentru reducerea manifestarilor neplacute la femeile aflate la menopauza si ca adjuvant in tratarea unor boli grave precum cancerul si Parkinsonul.

   Nu in ultimul rand, laptisorul se mai recomanda in afectiuni endocrine (cum ar fi intarzierile de crestere si insuficienta hipofizara sau tiroidiana) si in afectiuni feminine (precum frigiditatea si sterilitatea la femei).

   Cum se administreaza laptisorul de matca?

   Forma cea mai recomandata de utilizare a laptisorului de matca este cea bruta. In farmacii se mai gasesc, insa, drajeuri sau laptisor de matca liofilizat, adica supus la un proces de evaporare a apei in vid la temperaturi inalte. Prin procesul de liofilizare se reduc, insa, considerabil proprietatile terapeutice ale produsului, deoarece apa biologica a laptisorului se distruge.

   Laptisorul de matca brut nu are un termen de valabilitate prea mare si de aceea trebuie consumat relativ repede dupa ce a fost achizitionat. In stup, laptisorul rezista 3-5 zile, la temperatura camerei rezista cateva minute, la frigider se poate mentine 1-2 zile, iar inglobat in miere (2 g de laptisor in 100 g miere) se poate pastra pana la 1-2 luni.

   Laptisorul de matca se poate administra extern, prin tamponarea pielii afectate, sau intern in cure de 30 de zile repetate dupa 1-2 luni de pauza. Doza zilnica recomandata pentru administrarea interna este de 0,05 g de laptisor de matca proaspat (adica cat jumatate de bob de porumb) sau o jumatate de lingurita de laptisor in miere. Preparatul se va administra sublingual sau diluat in putina apa. La copiii mai mici de 10 ani doza se va injumatati.

   Laptisorul de matca – contraindicatii

   La fel ca si polenul, si laptisorul de matca are in compozitie substante care pot provoca alergii. De asemenea, se recomanda o atentie sporita la administrarea laptisorului la persoane cu diabet, agitatie psihomotorie, stari de delir sau la bolnavi cu hiperfunctii ale glandelor endocrine (hipofiza, tiroida, suprarenale sau paratiroida). 

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.