Home > Diabetul zaharat > Complicatiile diabetului zaharat pot fi prevenite folosind tratamente naturiste

Complicatiile diabetului zaharat pot fi prevenite folosind tratamente naturiste

34-25-Diabetul zaharat complicatii, Complicatiile diabetului

   Complicatiile diabetului zaharat sunt deosebit de severe si, din pacate, sunt din ce in ce mai raspandite.

   Caracterizat prin cresterea nivelului de glucoza in sange (hiperglicemie), diabetul zaharat se manifesta prin cateva simptome specifice: scaderea inexplicabila in greutate, foamea mare, urinarea frecventa, gura uscata, setea excesiva cronica si afectarea vederii.

   In cazurile avansate ale bolii, mai ales atunci cand pacientul nu respecta strict tratamentul si stilul de viata recomandat de medic, se pot declansa complicatiile diabetului, cu urmari foarte grave:

Afectarea vederii – diabetul poate duce la aparitia cataractei (in care cristalinul devine opac iar bolnavului ii scade vederea) sau a retinopatiei diabetice (in care poate aparea dezlipirea de retina si hemoragia la nivelul corpului vitros al ochiului, care sunt complicatii foarte grave ce pot duce la orbire).

Durerile de cap, irascibilitatea, insomniile si transpiratiile intense apar in cele mai multe cazuri din cauza hipertensiunii arteriale. In cazul in care diabetul nu este tratat corespunzator apar dureri in regiunea inimii, oboseala la eforturi, angina pectorala. In cazul in care nici in aceasta faza nu se va face un tratament corespunzator viata bolnavului este pusa in pericol, putand aparea infarctul miocardic sau atacul vascular cerebral.

Cetoacidoza diabetica este una dintre complicatiile diabetului care apare frecvent in cazul intreruperii tratamentului cu insulina si se manifesta prin lipsa poftei de mancare, greata, varsaturi, dureri abdominale si urinari frecvente si crescute cantitativ. In lipsa tratamentului se poate ajunge la pierderea constientei si chiar la coma.

Nefropatia diabetica este una dintre complicatiile diabetului ce reprezinta afectarea functionarii eficiente a rinichilor si apare de obicei dupa mai mult de 10 ani a bolii diabetice. Evolutia ajunge pana la insuficienta renala, iar bolnavul este nevoit sa inceapa tratamentul de dializa si chiar sa fie supus unei interventii de transplant renal.

Afectarea sistemului nervos (neuropatie) apare in fazele avansate ale diabetului si este o cauza majora de deces. Aceasta complicatie se manifesta prin amorteli, durere (care poate dura de la cateva luni la cativa ani), parestezie (senzatie de furnicatura, amorteala sau intepatura) si hiperestezie (sensibilitate exagerata a organelor de simt). In plus, poate aparea si o neuropatie vegetativa, care afecteaza tractul gastro-intestinal (provocand diaree, constipatie sau dificultate la inghitire) sau tractul uro-genital (conducand la paralizia vezicii urinare, impotenta si ejaculare retrograda).

Piciorul diabetic reprezinta una din cele mai importante dintre complicatiile diabetului, fiind intalnit la 1-5% dintre bolnavi. La inceput bolnavul acuza durere la nivelul gambelor care apare in timpul mersului, initial pe distante mari, pentru ca sa fie apoi resimtita la distante tot mai mici. In timpul repausului pacientul are senzatia de picioare reci cu furnicaturi in gambe sau “deget de mort”. Noaptea el este tinut treaz de o durere chinuitoare in gambe care nu slabesc decat dimineata dupa administrarea de medicamente analgezice.

   In acest stadiu al bolii, se va face tratament corespunzator foarte sustinut, deoarece, in caz contrar, se va ajunge la cangrena (distrugerea sau putrezirea unei parti din tesuturi, leziunile putand afecta in acest caz concomitent pielea, tesutul subcutanat, nervii, vasele de sange si tesutul osos).

   La nivelul piciorului pot aparea ulcere specifice diabeticilor. Acestea sunt cauzate in principal de distribuirea anormala a greutatii corpului determinata in urma afectarii sistemului nervos. In acest caz este important ca pacientul sa urmeze cateva reguli stricte de igiena pentru evitarea alterarii si mai grave a leziunilor. Se va evita mersul descult, se vor mentine picioarele curate si uscate in permanenta, se va avea grija la incaltarile purtate si se va inspecta zilnic piciorul pentru a constata evolutia ulcerului.

   Dupa cum observam, diabetul zaharat necesita o atentie sporita din partea bolnavului, fara de care afectiunea s-ar agrava, punand in pericol viata. Totusi, cu toate ca tratarea acestei boli este foarte dificila, prin urmarea zilnica a regulilor de igiena si nutritie si prin masurarea periodica a glicemiei pacientul poate invata cum sa tina aceasta boala sub control astfel incat sa evite agravarea starii sale de sanatate.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.