Home > Diabetul zaharat > Valorile normale ale glicemiei si cauzele hipo si hiperglicemiei

Valorile normale ale glicemiei si cauzele hipo si hiperglicemiei

36-19-valorile normale ale glicemiei

   Afla de la medicii specialisti in boli de nutritie si diabet zaharat de la revista Tratamente naturiste care sunt valorile normale ale glicemiei.

   Glicemia reprezinta cantitatea de glucoza (zahar) in sange. Glucoza este cea mai importanta zaharida care se gaseste in mod normal in organe si sange, fiind considerata cel mai de pret “combustibil” pentru producerea energiei necesare organismului. Astfel, prin arderea a 1 g de glucoza in organism se produc 4 calorii.

Valorile normale ale glicemiei

   Pentru calcularea valorii cantitatii de zahar din organism, in laborator se analizeaza zaharul din sangele total sau din ser sau plasma. Valoarea normala a glicemiei este de 65-110 mg la 100 ml sange, valoare ce poate diferi insa de la un laborator sau altul. De asemenea, trebuie avut in vedere faptul ca la persoanele de peste 40-50 ani valorile medii ale glicemiei sunt mai crescute decat la tineri, deoarece la tineri consumul de glucoza in organism este mai crescut.

Sursele de zahar in organism

   Nivelul glicemiei poate varia in functie de mai multe aspecte. Astfel, stresul, activitatea fizica, dieta, diferitele boli sau tratamentele cu diverse medicamente pot influenta valoarea zaharului in sange.

   Zaharul din organism provine in principal din alimentatie: dulciurile, mierea de albine, zaharul rafinat, produsele zaharoase si alimentele cu amidon (cartofi, faina, cerealele etc). In plus, glucoza mai poate fi sintetizata si de organism din grasimi si proteine.

Hiperglicemia (cresterea peste valorile normale ale glicemiei)

   Cresterea peste valorile normale ale glicemiei poate fi determinata de diversi factori, atat fiziologici, cat si patologici.

   Cea mai mare si mai importanta crestere a valorii zaharului in sange se intalneste la pacientii cu diabet zaharat, afectiune in care productia de insulina de catre pancreas scade (uneori chiar pana la valoarea zero). In mod normal, rolul insulinei era sa normalizeze valoarea glicemiei atunci cand aceasta crestea. In cazul diabetului, lipsa insulinei face ca glucoza sa nu se mai consume, astfel incat aceasta se va acumula in sange, crescand glicemia care poate ajunge chiar si la valori de 200-300 mg% sau chiar mai mult, ceea ce poate conduce la coma diabetica (coma hiperglicemica).

   Pe langa diabet, cresterea peste valorile normale ale glicemiei poate aparea si in perioadele de stres puternic sau la bolnavi cu unele infectii, intoxicatii cu oxid de carbon sau cofeina, cu unele tumori sau in urma unor accidente cerebro-vasculare. O glicemie marita se intalneste in bolile glandelor endocrine care au rolul de a regla concentratia glucozei in sange. Astfel, secretia in exces a hormonilor glandelor hiopofiza, tiroida sau suprarenale produce hiperglicemie.

   Nivelul zaharului in sange creste si dupa consumul de alimente, in acest caz vorbind despre hiperglicemia postprandiala. Acest tip de hiperglicemie este fiziologic si se datoreaza aportului de substante hranitoare prin alimentatie.

   Nu in ultimul rand, nivelul ridicat al glicemiei se mai poate intalni dimineata devreme datorita eliberarii in aceasta perioada a zilei a hormonilor hiperglicemianti (fenomenul dawn – cuvant ce in limba engleza semnifica “zori”).

Hipoglicemia (scaderea sub valorile normale ale glicemiei)

   Hipoglicemia semnifica scaderea anormala a cantitatii glucozei din sange. Aceasta manifestare patologica apare in cazul anumitor afectiuni: boli metabolice, boli ale glandelor endocrine (insuficienta cortico-suprarenaliana sau boala Addison, insuficienta tiroidiana sau cea hipofizara), adenomul la nivelul insulelor Langerhans de la nivelul pancreasului sau insuficienta hepatica grava. De asemenea, scaderea glicemiei poate aparea la bolnavii de diabet in urma administrarii unei doze prea mari de insulina.

   Alt caz in care poate aparea scaderea nivelului de zahar in sange este infometarea (inanitia) sau scaderea aportului de alimente cu continut de glucide.

   Nu in ultimul rand, efortul fizic prelungit sau exagerat poate consuma rezervele de glucide de la nivelul ficatului, lucru ce poate conduce la hipoglicemie.

   Hipoglicemia produce asupra pacientului o serie de simptome neplacute, dintre care cele mai importante sunt slabiciunea, tremuraturile, transpiratiile si chiar pierderea starii de constienta, caz clinic denumit coma hipoglicemica.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.