Home > Diabetul zaharat > Plante recomandate de Ayurveda pentru diabet

Plante recomandate de Ayurveda pentru diabet

Ayurveda pentru diabet

Specialistii in fitoterapie de la revista Tratamente naturiste ne invata care sunt plantele recomandate de medicina indiana Ayurveda pentru diabet.

Sub diferite forme, diabetul zaharat este o boala pe cat de raspandita, pe atat de perfida. Inaintea descoperirii insulinei si a posibilitatii administrarii ei salvatoare, mortalitatea prin diabet survenea prin coma, in faza ei finala.

Alaturi de medicamentele de sinteza, si fitoterapia a inceput sa castige tot mai mult teren in ultimii ani. Plantele medicinale si-au dovedit efectele benefice in aceasta boala devastatoare, cercetarile stiintifice efectuate de Ayurveda pentru diabet evidentiind o serie de principii bioactive cu rol de protectie si regenerare a celulelor pancreatice secretoare de insulina.

Diabetul este o afectiune tot mai des intalnita

Din pacate, alimentatia din zilele noastre a devenit din ce in ce mai nesanatoasa, dulciurile, mancarurile fast-food si bauturile racoritoare fiind consumate tot mai frecvent, chiar de la varsta copilariei. In plus, multe dintre produsele alimentare pe care le gasim in rafturile magazinelor si supermarketurilor contin cantitati mai mici sau mai mari de zahar, acesta fiind folosit de producatori pentru calitatile sale de conservant.

Astazi, moartea prin coma diabetica este foarte rara, dar complicatiile acestei boli sunt redutabile, acestea ducand la grava imbolnavire a arterelor, indeosebi ale inimii si creierului, dar si cele ale rinichiului (bolnavul diabetic putand ajunge la dializa), ale ochilor (retinopatia diabetica urmata de orbire), ale membrelor inferioare (in acest caz putandu-se ajunge la gangrena).

Sa nu uitam, diabetul este o afectiune care “indulceste” sangele (prin cresterea anormala a glucozei sangvine) si, totodata, “musca” arterele. Boala este produsa prin incapacitatea pancreasului de a secreta insulina (celulele secretoare de insulina sunt reprezentate de celulele beta din zona insulara a pancreasului endocrin), insulina fiind substanta care are rol de a scadea glicemia atunci cand aceasta urca peste limita normala.

Boala diabetica a fost cunoscuta inca din antichitate, savantul din Grecia Antica Areteu din Capadoccia, a dat si numele acestei boli: diabesis, nume care inseamna scurgere sau topire de tesuturi corporale. Aceasta denumire a fost pusa doarece la vremea respectiva se credea ca poliuria bolnavului diabetic este expresia topirii tesuturilor, bolnavul respectiv slabind din cauza bolii.

Plantele medicinale indiene recomandate de Ayurveda pentru diabet

Alaturi de medicamentele antidiabetice de sinteza, in ultimii ani si fitoterapia a inceput sa castige tot mai mult teren, devenind un adevarat adjuvant la terapia antidiabetica clasica. Plantele medicinale si-au dovedit efectele benefice contra diabetului, cercetarile stiintifice evidentiind o serie de principii bioactive continute de acestea, principii cu rol de protectie si regenerare a celulelor pancreatice secretoare de insulina.

In medicina indiana plantele medicinale s-au dovedit a fi de o mare valoare si prin prisma conceptiei medicale holiste, care urmareste pacientul in ansamblul sau unitar.

– Castravetele amar (Momordica chararantia) este o planta medicinala originara din India si este inclusa de medicina traditionala indiana Ayurveda in grupul plantelor cu efecte hipoglicemiante. Fructele si semintele acesteia constiuie o sursa de “insulina vegetala”, numita p-insulina, cu structura polipeptidica asemanatoare insulinei umane.

– O alta planta, considerata de Ayurveda o “planta sacra”, ale carei extracte din tulpina subterana (rizom) sunt de asemenea sursa unor molecule antidiabetice, este si specia arborescenta Margusa sau Neem (Azadirachta indica sau Melia azadirachta). Principiile bioactive ale acestei plante exercita si un rol antiinflamator, antiseptic si antibacterial, ceea ce constituie un plus de efect protector pentru bolnavul diabetic care este susceptibil si la alte boli si suferinte pe fondul diabetului care il afecteaza. De asemenea, planta stimuleaza in plus si celulele beta-pancreatice care au mai pastrat inca un anume potential fiziologic.

Autor: Prof. Dr. Vladimir Gusic

Articol redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.