Home > Reumatismul > Oprirea proceselor inflamatorii si calmarea durerilor reumatice

Oprirea proceselor inflamatorii si calmarea durerilor reumatice

Vechile traditii terapeutice ale poporului roman sunt si astazi recunoscute la adevarata lor valoare si eficienta, fiind utilizate in medicina populara in folosirea unor proceduri medicale simple.

In articolul de fata vom discuta despre cele mai bune si mai eficiente remedii populare pentru calmarea inflamatiilor si a durerilor, si anume despre impachetarile umede, calde, reci sau uscate. Un lucru foarte important este acela ca aceste impachetari actioneaza local prin producerea unor modificari in circulatia sangelui de la nivelul tegumentelor cu care vin in contact, influentand astfel si starea organelor din profunzime.

   Compresele calde. Procedeul aplicarii compreselor calde se realizeaza cu ajutorul unei bucati de panza sau a unei flanele impaturite in mai multe straturi. Aceasta panza se inmoaie in apa calda, se stoarce si se pune pe locul dureros si inflamat. Se acopera apoi cu un material plastic, iar deasupra se pune un prosop uscat pentru a se mentine caldura locala. Aceasta compresa se aplica timp de 3-6 ore, dupa care se schimba. Dupa scoaterea compresei se spala locul respectiv cu apa calda sau alcool medicinal sau se frictioneaza cu un prosop cald.

   Compresele alcoolizate. Procedeul aplicarii compreselor alcoolizate este similar celui descris anterior, cu diferenta ca inmuierea compresei se va face in apa calda, dupa care se va stropi cu alcool medicinal. Acest procedeu da rezultate uimitoare, asa ca nu ezitati sa il folositi in cazul in care suferiti de o inflamatie musculara sau articulara.

   Impachetarea umeda calda. Asezati pe pat o patura calda peste care puneti un cearceaf umezit in apa la 37-38 grade Celsius si stors bine. Pacientul este culcat si infasurat in acest cearceaf, dupa care este acoperit cu patura astfel incat sa se obtina o impachetare etansa. Aceasta impachetare trebuie sa dureze circa 15-20 de minute. Dupa aceasta perioada bolnavul trebuie dezvelit, sters de transpiratie si imbracat in rufarie curata, calda si uscata.

Un lucru extrem de benefic este acela ca aceste impachetari calde ajuta nu numai la calmarea inflamatiilor si durerilor, ci si la combaterea colicilor abdominale, la tratarea nefritelor si a afectiunilor uterine si hepatice.

   Prisnitul reprezinta un procedeu popular foarte utilizat in metodele traditionale medicale romanesti la bolnavii cu articulatii inflamate si dureroase (si nu numai). Mai exact, prisnitul este o compresa realizata cu un prosop inmuiat intr-o solutie preparata din acid boric 3%, rivanol 1% si apa la temperatura camerei. Acestea se amesteca bine, dupa care prosopul se inmoaie in preparatul obtinut. Prosopul se stoarce si se aplica pe locul traumatizat, dupa care se acopera cu un material plastic si se infasoara cu o flanela. Aplicatia se schimba la fiecare 2 ore.

Procedeul este indicat in cazul traumatismelor articulare si musculare, a crampelor abdominale, a umflaturilor cauzate de intepaturile de insecta sau pentru resorbtia cheagurilor de sange (hematoamelor).

   Impachetarea cu apa receeste indicata in cazul aparitiei inflamatiilor dupa loviri sau entorse. Impachetarea se efectueaza cu un prosop sau un cearceaf inmuiat in apa rece, aplicatiile trebuind schimbate de 2-3 ori la intervale de 15 minute pentru a se mentine temperatura dorita.

   Frectiile uscate. Nu in ultimul rand, o metoda foarte des folosita pentru calmarea durerilor este reprezentata de frectiile uscate. In acest caz nu se intrebuinteaza nicio substanta pentru masaj, metoda constand pur si simplu in frecarea rapida a pielii cu mana libera, cu o flanela sau cu o manusa aspra. Aveti grija ca masarea sa nu se realizeze foarte energic pentru ca pielea sa nu se irite.

   Autor: Ilca Lazar, Brasov

   Redactat de Dr. Alexandru Frunza

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.