Home > Plante A-Z > Pecetea lui Solomon opreste hemoragiile

Pecetea lui Solomon opreste hemoragiile

Pecetea lui Solomon este o planta erbacee perena, intalnita in padurile de foioase, tufarisuri, pe locuri mai uscate, rar in paduri de conifere, de la campie, pana in regiunea montana.

Planta are un rizom alungit (tulpina subterana cu aspectul unei radacini), pozitionat orizontal, din care se desprind radacini adventive. Tulpina plantei este erecta, lipsita de perisori si inalta de 15-50 cm.

Frunzele au forma eliptica sau ovoidala, fara perisori pe suprafata, cu nervuri evidente asezate pe 2 randuri si indreptate in sus. Florile sunt albe cu marginea verde, au forma unor pendule grupate in raceme, cate 1-2 la subsuoara frunzelor mijlocii, dar orientate pe partea opusa. Florile au miros de migdale amare si infloresc in lunile mai-iunie. Fructul are forma de baca subsferica, de culoare neagra-albastruie si face seminte galbene.

Denumire: Polygonatum odoratum din Familia Liliaceae. Denumiri populare: cercelus, clopotele, cocos, coada cocosului, coada racului, creasta cocosului, iarba de durere sau iarba de doruri.

Traditia populara:

In popor rizomul de Pecetea lui Solomon se pisa si se plamadea cu smantana sau se fiebea in lapte, iar amestecul obtinut se ungea pe fata contra petelor si eczemelor. De asemenea, rizomul se manca crud contra durerilor de sale si vatamaturilor.

Fiert si amestecat cu untura de porc, rizomul se punea pe furuncule, grabind spargerea lor.

In plus, rizomul se mai folosea pentru vindecarea varicelor sau in caz de reumatism. Pentru aceasta rizomul se taia si se punea in spirt impreuna cu castane salbatice, iar cu plamadeala lor se faceau frectii la picioarele afectate de varice sau la articulatiile dureroase. Resturile care ramaneau dupa strecurare se amestecau cu undelemn si se ungeau la incheieturi sau pe varice. In Banat acest preparat se bea contra podagrei (guta localizata la membrele inferioare, afectand indeosebi degetul mare al piciorului).

Compozitie chimica: Rizomul de Pecetea lui Solomon contine glucozizi, taninuri si saruri minerale.

Actiune farmaceutica:

Rizomii plantei au o puternica actiune astringenta datorita taninurilor din compozitie. Aceste substante mai au si calitatea ca precipita proteinele, ajutand la oprirea hemoragiilor si fiind de asemenea un antidot foarte bun al otravurilor vegetale sau al intoxicatiilor cu metale grele.

Planta are si calitati antiinflamatorii, are actiune benefica pentru reducerea edemelor si este indicata pentru calmarea durerilor din afectiunile reumatice.

Fructele de Pecetea lui Solomon sunt purgative purgative si vomitive, ajutand in cazul dereglarilor functiei digestive si pentru tratarea diferitelor boli gastrice sau intestinale.

Principiile active din planta (in special din rizomii plantei) au proprietati revulsive, motiv pentru care se recomanda pentru tratament extern, provocand congestia sangvina pe locul unde se aplica pe tegumente, stimuland circulatia sangelui.

Planta se poate folosi la urmatoarele afectiuni: abcese, afte, contuzii, degeraturi, echimoze, eczeme, enurezis, furuncule, hernie, hipermenoree, intoxicatii in special cu metale grele, panaritiu, pete pe piele, pistrui, podagra, reumatism, tromboflebita si varice.

Toxicitate: Nu consumati remedii pe baza de Pecetea lui Solomon fara acordul medicului deoarece consumul fructelor acestei plante poate determina iritatii gastro-intestinale si hemoliza.

   Moduri de folosire ale plantei Pecetea lui Solomon:

– Tinctura – puneti 20 g rizom maruntit in 200 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se va tine timp de 15 zile, dupa care se strecoara. Se pot folosi cate 15 picaturi de 3 ori pe zi diluat cu putina apa. Sau extern la frectii.

– Vin medicinal – puneti 10 g rizom maruntit intr-un litru de vin. Se va tine timp de 8 zile, dupa care se strecoara. Se pot consuma cate 50 ml o data sau se aplica extern.

– Bai – puneti 200 g de rizom maruntit in 3 litri de apa clocotita pentru 10 minute, dupa care se strecoara in cada de baie. Stati in aceasta baie timp de 30 de minute. Aveti grija ca apa de baie sa fie la temperatura corpului. Tratamentul este util in reumatism si varice.

– Unguent – amestecati 20 g pulbere de rizom cu 100 g smantana proaspata. Se va pune la pete, pistrui sau alte aplicatii externe de 2 ori pe zi.

– Puneti 20 g de rizom maruntit in 50 ml apa si 100 g untura de porc. Fierbeti amestecul pe baia de apa timp de 2 ore, apoi strecurati. Se va folosi extern de 1-2 pe zi in strat subtire.
Autor: Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.