Home > Plante A-Z > Tratamente naturiste cu porumb

Tratamente naturiste cu porumb

Zea mays, porumbul

   Porumbul (Zea mays) este o planta cunoscuta in lume din timpuri stravechi. El a fost folosit de aztecii din America cu mult inainte de Cristofor Columb, iar in Europa a fost adus in secolul XV, de catre Cortez.

   Cunoscut in traditia populara si sub numele de cucuruz sau papusoi, porumbul a fost atestat ca planta alimentara pentru prima oara in tara noastra in Banat si Transilvania, in anul 1791. Initial, porumbul a fost folosit ca inlocuitor al meiului, insa ulterior i s-au descoperit multe proprietati medicinale.

   Leacurile babesti cu porumb

   Una dintre partile cele mai utilizate ale plantei este matasea de porumb. Aceasta reprezinta de fapt stigmatele plantei uscate dupa recoltare, care au forma de filamente matasoase, friabile, subtiri, putin indoite, plate, galben-aurii sau brun-rosiatice, lungi de 0,5-20 cm si late de 0,1-0,15 mm, bifurcate si arcuate pe ultimii 0,4-3 mm. Matasea porumbului are miros slab caracteristic si gust dulceag, mucilaginos.

   Ceaiul din matase de porumb se lua ca diuretic in caz de pietre la rinichi. Se luau 2-3 strujeni (tulpinile porumbului cu frunze cu tot, dupa ce au fost taiate de la pamant si s-au cules stiuletii), varfurile de la o matura de gradina si 10 fire de patrunjel nu prea mari, se tocau la un loc marunt, se fierbeau cu apa, iar apoi se strecurau si se bea preparatul in mai multe randuri, amestecat cu seminte de in pisate.

   In zona Giurgiu se lua matasea de la un papusoi inflorit pentru prima data in an, se usca, se punea in rachiu si se bea contra frigurilor.

   In Tutova, ceaiul de ciocane de papusoi amestecate cu coaja de stejar se bea contra hemoragiilor.

   Contra tusei se lua zeama de porumb fiert sau se faceau afumaturi cu faina de porumb. Contra guturaiului se tragea pe nas fumul de faina de porumb arsa pe jar.

   La copiii mici, cand se opareau din cauza “udului”, se presara cu malai de porumb pe arsuri, dupa ce se spalau cu zeama de porumb rosu.

   Contra infectarii ranilor, se muia faina de porumb si se lega la bube sau rana. In Transilvania, pe rani infectate se punea faina de cucuruz cu rachiu. Mamaliga fierbinte se punea la legaturi la gat (contra amigdalitei) sau se aplica pe piept (contra durerilor si junghiurilor).

   Lesia de coceni se punea in multe parti contra raiei. Ceaiul din inflorescentele plantei Zea mays se lua in boli de rinichi, ficat si fiere.

   Actiunile medicale ale porumbului (Zea mays):

   Matasea de porumb este un excelent calmant in cistitele cronice, colicile renale si calculoza renala si biliara si este un puternic diuretic recomandat in insuficienta cardiaca cu oligurie.

   Porumbul este util in tratamentul afectiunilor digestive (ulcer gastric, gastrita hiperacida, constipatie, dischinezie biliara). De asemenea, cenusa din stiuleti calmeaza durerile gastrice si abdominale. In plus, porumbul este un foarte bun ajutor pentru cei care doresc sa slabeasca, planta contribuind mult la reglarea organismului.

   Tulburarile specifice femeilor pot fi si ele tratate cu remedii pe baza de Zea mays. Amintim aici anexitele, dismenorea, lipsa laptelui la mamele care alapteaza, menstruatiile neregulate cu sangerari abundente, tulburarile aparute la femeile la menopauza, metritele, metroanexitele sau metroragiile.

   Porumbul se mai utilizeaza si in dermatologie, refacand tegumentele lezate in caz de boala Duhring (dermatita herpetiforma), celulita, degeraturi, plagi purulente, eczeme zemuinde, furuncule, edeme ale membrelor inferioare, psoriazis, icter sau impetigo (boala contagioasa manifestata prin aparitia unor basicute purulente care se sparg).

   Preparatele din Zea mays mai sunt folosite in tulburarile circulatorii (deoarece opresc hemoragiile prin calitatea lor de hemostatic). Ele sunt utile la pacientii cu hipertensiune arteriala, la cei care prezinta valori crescute ale colesterolului sau la cei cu hipoglicemie.

   Zea mays – moduri de folosire:

Infuzie de porumb 1– se pun 2 linguri de matase maruntita la 250 ml apa clocotita, se acopera pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se va lua cate o lingura la fiecare 2-3 ore.

Infuzia de porumb 2 – faceti un amestec din 2 lingurite de matase de porumb maruntita si 2 lingurite de praf de coaja de stejar. Acest amestec se lasa pentru 8 ore in 250 ml apa, dupa care se consuma, fiind foarte bun la hemoragii.

Ceai de porumb – se pun 2 lingurite de matase maruntita in 250 ml apa si se lasa de seara pana dimineata cand se consuma in cazul constipatiei sau a litiazelor. Se poate lua din 3 in 3 ore cate 1 lingura de ceai caldut pentru calmarea durerilor, in special la colici.

Tinctura de porumb – puneti 50 g de matase maruntita la 250 ml alcool alimentar. Se va tine timp de 15 zile agitand des, dupa care se strecoara. Ca diuretic, se vor administra 30 picaturi o data diluate in putina apa si, in functie de afectiune, se poate lua aceasta doza de 3 ori pe zi (1 ml = 30 picaturi; se pot lua o data 1-5 ml pe doza, de 3 ori pe zi).

Cenusa de coceni – se ard cativa coceni de porumb, iar cenusa obtinuta se poate lua intern, cate o jumatate de lingurita o data, sau se fierbe si se consuma apa in care a fiert dupa ce a fost strecurata. Aceasta fiertura se mai poate folosi si pentru spalarea pe cap, insa trebuie preparata in concentratie mai mare.

Ulei din germeni de porumb – se ia cate o lingura dimineata si seara pentru cei cu colesterolul ridicat sau o lingura seara pentru cei cu constipatie.

Mamaliga este foarte utila pentru vindecarea durerilor. Se pune pe o bucata de panza o mamaliguta mai tare (cat mai fierbinte, dar sa nu arda), apoi se aplica pe locul dureros. In cazul tumorilor pe mamaliga se va presara sulf sau praf fin de tamaie, se va aplica pe locul afectat si se va acoperi cu ceva gros pentru a mentine mai mult timp caldura. Atunci cand mamaliga s-a racit se va inlatura. Acest tratament trebuie urmat in fiecare seara, minim 10 seri la rand.

Faina de porumb fina se presara pe locurile cu oparituri sau diferite iritatii. De asemenea faina se foloseste si in cosmetica. In plus, fumul de faina de malai alunga durerile de cap si tuse.

Fiertura de porumb – se pun la fiert in 250 ml apa cate 2 lingurite de coceni de porumb si de coaja de stejar. Se lasa timp de 10 minute, apoi cu fiertura preparata se fac spalaturi in caz de hemoroizi.

   Zea mays – compozitie chimica:

   Porumbul contine saruri de potasiu si calciu, bioxid de siliciu, saponine, ulei volatil, ceara, alantoina, flavonoide, steroli (ergosterina, betaina, sitosterol, stigmasterol), glicozid amar, un alcaloid,  vitaminele: A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, C, E, K, PP, substante minerale: fosfor, magneziu, fier, calciu,  proteine, amidon, glucide, celuloza, acizi. Este sarac in lizina si triptofan si de asemenea in vitamina PP, din aceasta cauza daca se consuma fara paine se poate ivi podagra, sau alte leziuni cutanate. Are: 100 g de boabe- 4 g proteine, 2 g glucide, 4 g de fibra, magneziu 120 mg, caroteni 1,3mg.

Autor: Dr. biochimist Eugen Giurgiu

Redactat de Dr. Alexandru Frunza

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.